altså vaaaaaaah! har fått ett sånt hära "gör ditt eget vin på 7dagar" paket, men jag vet inte hur man ska göra, någon som har erfarenhet av detta som kan förklara lite?
Gör maskrosvin. Fast nu kanske det är lite svårt, men på sommaren:)
HighParadise:
Gör maskrosvin. Fast nu kanske det är lite svårt, men på sommaren:)
tack för det givande svaret.
Jag gör egen whiskey :]
Nej bourbon menar jag! Också!
Tickstart:
Jag gör egen whiskey :]
Nej bourbon menar jag! Också
nu var det ju inte ett "gör din egen whiskey" paket jag hade.
bratmobile:
tack för det givande svaret.
Ingen fara.
bratmobile:
nu var det ju inte ett "gör din egen whiskey" paket jag hade.
Du lyckades ju uppenbarligen förstå ditt "bli din egen gnällspik"-paket
Lighten up woman! ^^
Men vad säger du, det finns väl instruktioner..?
Tickstart:
Du lyckades ju uppenbarligen förstå ditt "bli din egen gnällspik"-paket
Lighten up woman! ^^
vill bara ha lite seriösa svar, vilket inte är det lättaste på um.
Tickstart:
Men vad säger du, det finns väl instruktioner..?
instruktionerna är hur krångliga som helst.! jag vill att det ska stå; blanda i hop alla ingredienser, låt stå i en vecka, sen party!
bratmobile:
vill bara ha lite seriösa svar, vilket inte är det lättaste på um.
Where did you come from Cotton-Eye Joe!?
bratmobile:
instruktionerna är hur krångliga som helst.!
Vadå, vad står det? We'll get through this!
Nu är det ju ganska begränsat med tillgången på färsk frukt att brygga vin på, men du kan även göra vin av saft eller juice som inte innehåller konserveringsmedel.
Har du redskap för vinbryggning i övrigt?
Jäskärl och jäsrör i alla fall.
Själv har jag just nu ett jäskärl med 25liter äppelvin som snart är färdigjäst. Jag smygsmakade när jag tappade om det, och smaken är ganska angenäm. Alkoholhalten var möjligtvis något för stark.
Tickstart:
Vadå, vad står det?
för det första, vad är en damejeanne, och måste man ha en sån? har hört att man kan ha det i typ en vanlig flaska. jäsrör vet jag inte heller vad det är.
och varför spelar det någon roll hur varmt det är i rummet? blir det inget om det står i minusgrader?
bratmobile:
för det första, vad är en damejeanne, och måste man ha en sån? har hört att man kan ha det i typ en vanlig flaska. jäsrör vet jag inte heller vad det är.
Googla eller fråga.
bratmobile:
varför spelar det någon roll hur varmt det är i rummet?
Eh, ja varför..? För att det ska jäsa såklart! o:
Men du klarar det nog, fråga runt först och sen är det bara att sätta igång
Jellybeans verkade ju ha koll, den alkisen
Jellybeans:
Har du redskap för vinbryggning i övrigt?
behöver man sånt?
Jellybeans:
smaken är ganska angenäm
jag skiter i hur det smakar, vill bara ha något att bli full på som är billigare än att köpa på systemet.
Jellybeans:
25liter äppelvin
fan vad mycket. kan man inte bara göra lite?
bratmobile:
för det första, vad är en damejeanne, och måste man ha en sån? har hört att man kan ha det i typ en vanlig flaska. jäsrör vet jag inte heller vad det är.
och varför spelar det någon roll hur varmt det är i rummet? blir det inget om det står i minusgrader?
Damejeanne är ett kärl man brygger vinet i, det är lufttätt och man har ett vattenlås högst upp så att koldioxiden som bildas kan sippra ut utan att luft kommer in.
Det är att rekommendera att ha antingen en damejeanne eller ett jäskärl (typ jäshink som finns att köpa billigt på t.ex Ö.B). Att göra det i en vanlig flaska är inte att rekommendera, det kommer inte att bli något vettigt av det.
Värmen i rummet spelar roll, vid låg temperatur går jästen i "dvala" och jäser väldigt långsamt. Något över 20 graders konstant temperatur är det ideala. Minusgrader fungerar inte alls.
Var även försiktig så du inte häller i jästen i för varmt vatten, då dör den.
Tänk även på hygien, så det lätt kan bli förstört om du inte håller redskapen rena.