Aviseringar
Rensa alla

Hållbarhetswebben: En vegetarisk dag i veckan


Ämnesstartare

Kött är gott. Jag skulle vara en hycklare om jag påstod något annat. Jag står inte bakom något politiskt parti och jag representerar inte någon djurrättsorganisation. Jag är en helt vanlig människa, kött står för en stor del av mitt proteinintag och min favoriträtt är pepparbiff. Jag vill absolut inte förbjuda kött och jag tycker att människor själv ska få bestämma vad de vill äta. Det är inget fel att äta kött, men när blev det en mänsklig rättighet?

Enligt FNs organ FAO (Food and Agriculture Organization) så står djurhållning för 18 procent av det globala utsläppet av växthusgaser och endast 0,01 procent av dessa kommer från transporter. SIK (Institutet för livsmedel och bioteknik) har rapporterat att kött står för 20 procent svenskarnas utsläpp och forskarna har dragit slutsatsen att vi måste äta mindre för att ha en hållbar klimatutveckling.

National Cancer Institute (NCI) har gjort en studie som påvisar att en hög köttkonsumtion ökar risken för både hjärt-kärlsjukdom och cancer. De rekommenderar ett intag av mindre än 500 g rött kött per vecka, helst runt 300 g. Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram statistik som säger att svenskar äter 83 kilo kött per person under ett år.

Om man ser till fakta så borde det inte finnas några hinder för att införa en köttfri dag i skolan och kommunala arbetsplatser. En köttfri dag skulle förespråka en bättre miljö och en godare hälsa. Men ändå så har debatten tidigare mottagits av flera skeptiska och negativa kommentarer, som anser att staten inte ska lägga sig i vad människor äter och att ett införande av mer vegetariskt mat kränker den personliga integriteten.

Till er som känner så vill jag fråga följande - När blev kött en mänsklig rättighet? När blev vegetarisk mat kränkande? På vilket sätt blir ni kränkta? Om ni tar några djupa andetag och tänker efter, känner ni samma sak då? Det är ingen som vill komma hem till er och styra hur ni gör i hemmet. Det är ingen som kommer att hindra någon från att äta eller köpa kött. Det handlar om att införa nyttigare vanor. Det handlar om att visa att det finns bra alternativ till kött, att försöka minska vår påverkan på klimatet och att lära ut hälsosammare vanor.

Jag började med att konstatera att kött är gott - men det finns en hel drös med underbart god vegetarisk mat som är minst lika bra som en kötträtt - omelett, pannkakor, grönsakssoppa, risotto - ni kan säkert fylla på listan själva med mat ni själva tycker om och äter regelbundet utan att tänka "oj, det här är ju vegetariskt!".

Det finns inga bra argument för att äta kött två gånger om dagen, sju dagar i veckan. Det finns inga bra argument för att inte äta mer vegetariskt. Vem vill inte vara med och skapa ett bättre kilmat och en bättre hälsa? Att äta mer vegetariskt är ett bra sätt att hjälpa framtiden, utan att behöva göra något som är svårt eller kostsamt. Vegetarisk mat är i många fall billigare än kött! Vi bestämmer själva vad vi ska äta, så varför inte aktivt välja vegetariskt någon gång i veckan?

Till er som vill ta till er av förslaget och tycker att det är en bra idé, ni kan börja redan nu genom att införa en köttfri dag hemma! Gå och slå upp en kokbok eller sök på internet och hitta en spännande vegetarisk måltid och planera in den i nästa veckas matplanering! Ge det ett försök, ni lär inte bli besvikna.

Ptja, detta var från början en skoluppgift... antar att den behöver lite nya formuleringar för att passa in hållbarhetswebben? [cute]


   
Citera

Linda Eriksson:

Ptja, detta var från början en skoluppgift... antar att den behöver lite nya formuleringar för att passa in hållbarhetswebben?

Precis. Och lite mindre tråkig statistik och mer av det där sista stycket som behandlar vad man faktiskt kan göra själv. Siffror väcker ju väldigt sällan känslor. Men det är en bra grund och det är skönt med en lite sundare, icke-militantiskt, approach till köttdebatten. Kanske kan du skriva om initiativ som tagits? Om skolor/sjukhus som infört köttfri dag (om det nu finns några exempel). Skriva om bra ersättningsprodukter om det är så att man saknar konsistensen/smaken. Och så vidare!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Skriva om bra ersättningsprodukter om det är så att man saknar konsistensen/smaken. Och så vidare!

Ska tänka på detta och vidareutveckla!


   
SvaraCitera

Ja, ersättningsprodukter! Och så bör du skriva att LCHF är sjuuukt dåligt för miljön [wink][wink][wink][crazy] Heheheheheh


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ida Nielsen:

Och så bör du skriva att LCHF är sjuuukt dåligt för miljön

Jag kan ju inte ljuga hörredudu, tänk på de som äter vegetarisk LCHF och vad ledsna de skulle bli! [crazy]

Ida Nielsen:

Ja, ersättningsprodukter!

Kan du ge tips? På saker som är nyttiga/bra! Quorn är ju inte det bästa varken ur innehållssynpunkt och miljösynpunkt om jag minns "den hemliga kocken" rätt... hur är det med sojaprodukter?


   
SvaraCitera

En liten rolig sak angående att äta vegetariskt: min mamma hade världens jobbigaste astma/allergi med andningssvårigheter som nästan tog död på henne varje vår, typ. Sen började hon med vegetarisk kost som ett litet test och talala, nu kan hon andas. Förutom när hon råkar få i sig köttbuljong eller gelantin eller nåt sånt köttigt.


   
SvaraCitera

jag gillar att bokstavsdieterna fokuserar på "ren" mat utan tillsatser men jag tvivlar inte en sekund på att det är sämre för miljön att äta efter dem än att äta bra "ren" mat utan så mycket animalieprodukter. Potatis, morötter, bönor, havre.

Linda Eriksson:

sojaprodukter

Är inte superinsatt men generellt sett går nästan all soja (typ över 80% har jag för mig)som odlas till djurfoder, alltså är det smartare och äta sojan direkt och inte låta den ta omvägen via djur.

Det allra bästa är att äta liner, bönor och ärtor som inte är producerat utanför Europa.

Linda Eriksson:

Quorn

Detta är jag inte heller så kunnig på, men det är en slags hittepå-grej. processat så in i Norden, typ. Men vad sjutton, hur torftigt låter det inte att rekommendera "ät torkade bönor och linser". Ööööööh. Tycker du ska skriva med att det inte behöver bli dyrt om man struntar i att köpa massa skit, typ läsk & godis.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ida Nielsen:

Men vad sjutton, hur torftigt låter det inte att rekommendera "ät torkade bönor och linser".

Ja och jag kan tänka mig att många tycker att det är "krångligt" att tillaga dem, jämfört med att ta farm ett paket kött liksom. Gogreen har ju böner och sådant som inte behöver läggar i blöt och så innan och de går ju att nämna.

Annars så är nog soja bättre än quorn och det borde gå att hitta något på google som stödjer det. Sen finns det ju färdig falafel och sådant där, är det hälsans kök som har en massa vegprodukter? Ska googla.

Ida Nielsen:

Tycker du ska skriva med att det inte behöver bli dyrt om man struntar i att köpa massa skit, typ läsk & godis

Fast tror folk verkligen att vegetarisk mat är dyrare köttmat?

Ida Nielsen:

jag gillar att bokstavsdieterna fokuserar på "ren" mat utan tillsatser men jag tvivlar inte en sekund på att det är sämre för miljön att äta efter dem än att äta bra "ren" mat utan så mycket animalieprodukter. Potatis, morötter, bönor, havre.

Fast att de som äter kött gör ju bättre i att välja närproducerat och närslaktat. Det är ju uppenbart att närproducerade grönsaker är bättre än närproducerat kött ur miljösynpunkt och transport borde räknas med i miljömärkningar. Helst ska man ju odla allt själv, ha egna hönor som lägger ägg och jaga sitt eget viltkött om man ska vara snäll mot miljön (och samtidigt vill äta animalier). Och så ska man dumpstra alla "lyxprodukter" utöver det man skapar själv.

Men detta ska INTE handla om "go go bli vegan/självproducernade/miljömupp/dumpstrare" utan "en vegetarisk dag i veckan" [wink] Det ska vara enkla småsaker som "vanligt" folk ska vara villiga att göra [cute]

Amy Karlsson:

världens jobbigaste astma/allergi med andningssvårigheter som nästan tog död på henne varje vår

Hade liknande problem och fick samma resultat som din moder fast med animalisk kost [cute] Det är spännande att kost kan ha så stor inverkan allergier och astma. Jag har slutat snarka vilket jag gjort hela mitt liv pga allergi mot damm och kvalster.


   
SvaraCitera

Linda Eriksson:

ror folk verkligen att vegetarisk mat ä

Jag tror det. Ersättningsprodukterna är dyra jämfört med lågpriskött. Synd.

Linda Eriksson:

illiga att göra

Äta mer vilt hade du kanske kunnat ha med?

Linda Eriksson:

Helst ska man ju odla allt själv, ha egna hönor som lägger ägg och jaga sitt eget viltkött om man ska vara snäll mot miljön

Haha eller hur. Det finns för många människor för att kunna mätta alla med ekologisk mat. sjukt. kollektivt självmord, någon? [party]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ida Nielsen:

Ersättningsprodukterna är dyra jämfört med lågpriskött

Jaaa, du tänkte så. Tänker mer att "riktiga" vegetarianer inte äter sådana ersättningprodukter pga: onyttigt, ej så jävla gott, lättare att göra bra saker själv.
/fördomar.

Ida Nielsen:

Äta mer vilt hade du kanske kunnat ha med?

Ja, det och att man kan kolla vart saker kommer ifrån. och att man kan äta grönsaker "efter säsong". Jordgubbar växer ju inte i december osv.

Ida Nielsen:

kollektivt självmord, någon?

Ja [wink]
Fast alltså, Norrland är ju inte så överbefolkat; urbaniseringen får sluta och folk får ta sig till ut på landet igen! Nu är det ju snart så pass varmt att även hönorna i Norrland lägger ägg året runt [crazy]


   
SvaraCitera

Linda Eriksson:

fast med animalisk kost

[surprised]


   
SvaraCitera

Linda Eriksson:

/fördomar.

Mhmhmhm jag vet inte riktigt men jag har uppfattningen av att många tror det är dyrare. Men som du säger, det beror helt på vad man äter. Är jag en sölpotta som äter sojakorvar dagarna i ända eller en duktig husmoder som faktiskt lagar mat från grunden?

Linda Eriksson:

ordgubbar växer ju inte i december osv.

Nej precis, också viktigt att skriva! Sen drar vi det inte längre än så, inga hardcore-tips om dumpstring och självhushållning [cheers]

Linda Eriksson:

andet

Ja, eller hur. Synd bara att det verkar gå precis åt andra hållet, allt på landet läggs ner och flyttas och slås ihop till gigantiska enheter i staden. Hur skulle du vilja bo?


   
SvaraCitera

Linda Eriksson:

Jaaa

Ida Nielsen:

Mhmhmhm

Hörrni. Kila in och kika på mitt miljötest och ge lite feeeedback, tack! [party]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Hörrni. Kila in och kika på mitt miljötest och ge lite feeeedback, tack!

Justja, det hann jag glömma bort att göra [crazy]

Ida Nielsen:

Hur skulle du vilja bo?

Är kluven - jag gillar hur "enkelt" det är att bo i en stad och hur lite arbete det är med att sköta bostaden. Dessutom så är det ju billigare på många sätt.
Men jag det är mysigare att bo på landet och det är inte lika läskigt. Skönt att inte ha grannar nära inpå! Men ack, så mycket arbete. Hoppas att jag får intresset när jag blir äldre.

Ida Nielsen:

Är jag en sölpotta som äter sojakorvar dagarna i ända eller en duktig husmoder som faktiskt lagar mat från grunden?

Jaa, det är nog det som spelar mest roll. Duktiga husmödrar får billigare matkonton! Huvva, jag vet inte när jag gjorde ett storkok med matlådor senast [n] Eller när vi matplanerade och storhandlade [n]


   
SvaraCitera

Linda Eriksson:

matlådor

påminn mig inte...! Mindre än fjorton dagar kvar tills mina distanskurser är över och då väntar skolan igen. Uuuugh.


   
SvaraCitera