Jag har prov imorgon och sitter och går igenom lite uppgifter ur boken. Har fastnat på en och har ingen annan att vända mig till än er.
Jag tror att jag klantar till det eftersom jag är osäker på parantesregler..
Uppgift:
Förenkla f(x) - f(x-1), om f(x) = x(x+1) (x+2).
Kan någon gå igenom steg för steg?
Något sådant där behövde jag aldrig kunna.
Holymacarony:
Förenkla f(x) - f(x-1), om f(x) = x(x+1) (x+2).
[x-1 = z]
f(x-1) =
[f(z) =
z(z+1)(z+2) =]
(x-1)((x-1)+1)((x-1)+2) =
(x-1)(x-1+1)(x-1+2) =
(x-1)(x)(x+1) =
(x-1)x(x+1) =
x(x-1)(x+1)
f(x)-f(x-1) =
(x(x+1)(x+2))-(x(x-1)(x+1)) =
x(x+1)(x+2)-x(x-1)(x+1) =
x(x+1)(x+2)-x(x+1)(x-1) =
(x(x+1))(x+2)-(x(x+1))(x-1) =
(x(x+1))((x+2)-(x-1)) =
x(x+1)((x+2)-(x-1)) =
x(x+1)(x+2-x+1) =
x(x+1)(3) =
x(x+1)3 =
3x(x+1) [=
3x(x)+3x(1) =
3x²+3x]
Holymacarony:
Förenkla f(x) - f(x-1), om f(x) = x(x+1) (x+2).
hej jag går i nian och gissar ^^
en parentes utan tecken mellan tidigare tal=multiplicera. 2(2)=4 alltså. så f gånger x - f gånger (x-1) sen orkar jag inte engagera mig längre, för klockan är mycket xD
AndersLkpg:
(x-1)x(x+1) =
x(x-1)(x+1)
Hur kan mittenx'et hamna först?
Det är just de här jävla parantesreglerna som gör allting så jävla invecklat, har ingen aning vilka paranteser som ska multipliceras med vilka, jag har aldrig fått lära mig det, sen så kommer plötsligt en sådan här jävla uppgift i boken...
Palla matte B
Tråden låst på grund av inaktivitet