Notifications
Clear all

Högskoletext: En ohejdad kärleksförklaring till folkhögskolevärlden


Topic starter

Vill du läsa något som du verkligen gillar, kanske folkdans, friluftsliv eller filosofi? Vill du bo ihop med dina klasskompisar på ett sätt som gör att de kan komma att kännas som en extra familj? Tycker du att utbildningar kan vara fantastiskt värdefulla även om de i princip inte ger någon jobbgaranti? Då är kanske folkhögskola något för dig!

Folkhögskola är en skolform som närmast kan beskrivas som en blandning av gymnasium och högskola. Där kan du läsa upp underkända gymnasiebetyg eller studera någonting annat i alltifrån en termin till flera år. Det finns en hel uppsjö av ämnen att läsa, allt ifrån estetiska kurser till genusvetenskap eller hästkunskap, men också mer yrkesinriktade utbildningar så som journalistik och båtbyggare. Dessutom finns det kurser för människor med olika typer av funktionshinder. Kort och gott, det finns något för alla!

Många folkhögskolor tar oftast in elever från spridda delar av landet och har därför internatplatser. Man måste givetvis inte bo på det eventuella internatet, men jag vill påstå att det är halva grejen och rekommenderar alla som vill gå på folkhögskola att också testa att bo där. Om du dessutom kommer direkt från att ha bott hemma hos din familj är internatet ett smart steg att ta innan det är dags att flytta hemifrån och bo ensam. Man får helt enkelt det bästa av två världar.

Hur gör du då för att söka? Sökningen skiljer sig lite från att söka till en högskola. Här sker sökningarna separat för varje skola, vilket innebär att du inte behöver rangordna dina val utan kan söka till alla skolor du vill. Sedan kan du först när du vet var du kommer in bestämma vad du helst vill. Hur man söker skiljer sig en del mellan skolorna, men det ingår ofta ett personligt brev och en hög formella papper så som tidigare betyg i ansökan.

Och nu, det viktiga, det underbara. Varför är det så fantastiskt bra? För att inspirationen finns överallt. I sin egen vilja att vara där, i samma vilja som finns i de flesta andra som studerar där, i lärarna, i miljön, i skolformen. Det är inte som gymnasiet eftersom man studerar helt på egen fri vilja. Det är inte som högskoleutbildningar eftersom man inte är där för ett enda tydligt mål. Ekvationen kan nästan inte bli enklare, det blir annorlunda och det blir roligare. Mycket roligare.

Om du hört någon prata varmt om folkhögskolor har du säkerligen hört att man gör saker som man inte skulle gjort någon annanstans. Att man flippar ur lite mer och lite oftare. Att man lätt får vänner för livet. Att man förmodligen utvecklas både i sig själv och ihop med andra. Att det är bland det roligaste man gjort. Jag håller med om allt och vet att minst hälften av punkterna inte går att förklara. Det måste upplevas.

Nyfiken på mer? Klicka in dig på http://www.folkhogskola.nu hitta något som passar dig och skicka in en ansökan. Eller kanske tjugo ansökningar.


   
Quote

Amy Karlsson:

Tror du att utbildningar kan vara galet värdefulla även om de inte ger något som i princip kan garantera dig ett jobb?

Lite omständig mening. Föreslår: "Tycker du att utbildningar kan vara galet värdefulla även om de i princip inte ger någon jobbgaranti"

Amy Karlsson:

Men först, vad är egentligen en folkhögskola?

Föreslår att du flyttar upp den här meningen till stycket ovanför och inleder nästa stycke med "Folkhögskola är en skolform..."

Amy Karlsson:

men också mer yrkesinriktade utbildningar så som journalistutbildningar eller båtbyggarlinjer.

Föreslår "utbildningar, så som journalistik och båtbyggare".

Amy Karlsson:

Man får det bästa av två världar.

Vore snyggt om du slänger in ett "helt enkelt" där som ett slags sammanfattning.

Amy Karlsson:

Och sen, hur söker man?

Föreslår att du skriver om det här till typ "Hur gör du får för att söka?". Dels blir det snyggare och dels inleder du nästa stycke med "Och" och där passar det bättre in.

Amy Karlsson:

Du kan söka till allt du vill utan att bestämma dig för vad du helst vill och sedan kan du först när du vet var du kommer in bestämma dig för vad du ska tacka nej till och vad du ska tacka ja till.

Den här meningen är lite väl omständlig. Försök korta ner, dela upp eller skriva om.

Amy Karlsson:

Ekvationen kan nästan inte var enklare,

vara, eller kanske hellre "bli".

Amy Karlsson:

skicka in en ansökan, eller kanske tjugo ansökningar.

Föreslår att du byter ut kommat mot punkt. Blir en snitsigare avslutning så.

Åååh vad bra Amy! Sjukt intressant text. Jag som inte haft någon direkt aning om vad folkhögskola är för något har nu full koll känns det som. Väldigt informativt och samtidigt underhållande, vilket är en kombination som kan vara svår att få till. Jag tycker dock att ingressen inte riktigt håller måttet. Försök få till någon kortare, snärtigare och mer sammanfattande. Det blir inte särskilt intressant med en massa frågor som inte direkt leder någon vart. Skriv då hellre en eller två frågor och sedan något i stil med "Då är kanske folkhögskola något för dig!". Plitar du dit det blir det tipptopp ska du se! [y]


   
ReplyQuote

Amy Karlsson:

galet värdefulla

Ordet 'galet' känns malplacerat. Synonym?

Amy Karlsson:

Det här, det här mina damer och herrar

Ta bort det ena 'Det här'

Amy Karlsson:

Och sen, hur söker man?

"Så, hur ansöker du?" eller "Hur gör du då för att ansöka?" låter bättre.

Annars ser det ju kanon ut. Är väldigt skeptisk till folkhögskolor själv ([blush]), men det låter ju onekligen rätt mysigt när du skriver om det.

Kanoners!


   
ReplyQuote
Topic starter

André Vifot Haas:

Åååh vad bra Amy! Sjukt intressant text.

Marielle Hagblad:

Kanoners!

Tack!

Och tack för all superbra feedback. Nu har jag fixat till den.

Marielle Hagblad:

Ta bort det ena 'Det här'

Nej, jag vill inte [bigsmile]


   
ReplyQuote

Lite småsaker till:

Amy Karlsson:

Det här, det här mina damer och herrar är en ohejdad kärleksförklaring till folkhögskolevärlden. Men först, vad är egentligen en folkhögskola?

Jag tycker faktiskt att hela det här stycket kan strykas. Det tillför inte något direkt utan blir bara ett onödigt mellansteg mellan ingressen och själva texten.

Amy Karlsson:

Det finns en hel uppsjö av möjliga ämnen att läsa,

Ta bort "möjliga"

Amy Karlsson:

Här sker sökningarna separat för varje skola, vilket innebär att du inte behöver rangordna dina val. Du kan söka till allt du vill utan att bestämma dig för vad du helst vill.

Föreslår att du slår ihop meningarna till:

"Här sker sökningarna separat för varje skola, vilket innebär att du inte behöver rangordna dina val utan kan söka till alla skolor du vill."

Amy Karlsson:

Och nu, det viktiga, det underbara, varför är det så fantastiskt bra?

Föreslår: "Och nu det viktiga, det underbara. Varför är det så fantastiskt bra?"

I övrigt ser det galant ut! [y]


   
ReplyQuote

André Vifot Haas:

Jag tycker faktiskt att hela det här stycket kan strykas. Det tillför inte något direkt utan blir bara ett onödigt mellansteg mellan ingressen och själva texten.

Håller helt med här. Stryk detta,

Bra och inspirerande artikel Amy!

Riktigt fin korr också från André och Marielle.


   
ReplyQuote

Uppe!


   
ReplyQuote

Tråden låst


   
ReplyQuote