Aviseringar
Rensa alla

Höstbudgeten


fistforfight:

Pengar till en musik-censurbyrå ledd av mig vars uppgift skall vara att upplysa det Svenska folket samt totalt förbud mot "skadlig" musik...

Vettigt förslag [cheers]


   
SvaraCitera
myspip

The_gunslinger:

Att sänka skatterna och ha de på en någolunda internationell nivå tror jag är viktigt. Man måste tänka att Sverige inte är ensamt i världen och om landet ska klara konkurensen så kan vi inte konstant höja skatten.

Har inte sagt något om att höja skatten heller.

Och att jämna ut marginalskatterna är något som också ska göras, men inte under en djup recession som denna (utan på längre sikt, och samtidigt införa fler trängselskatter, vid rush hours, och på liknande), det ska ju finnas incentives för folk som tjänar mkt pengar att jobba hårdare. Det går ju att minska kryphålen, sätta nya regleringar på bonusar, samtidigt som marginalskatten sänks lite, utan att det har en drastisk effekt på statens skatteintäkter.

Vad som kan göras nu är t.ex. att temporärt ge bidrag till företag som anställer fler (typ som barnbidrag fast med anställda); det bidraget behöver inte vara mycket, eftersom arbetaren ger företaget produktivitet. Är bidraget dessutom fast, så är det de mest effektiva företagen som anställer mer. Även om företagen inte vill producera mer (eftersom de är pessimistiska över att demand inte ökar för deras varor/services) så kan anställa mer administrativt folk eller folk som hjälper till att organisera saker bättre (kan ju införa 2 typers bidrag; en till arbetare som nyttjas för produktion, och en annan för interna jobb). På det sättet skjuts pengar in i systemet, och den stimulansen ger ju ökad market demand som sedan sätter igång mer produktion (och företag är villiga att anställa mer för de behöver inte tjäna lika mycket för varje ny arbetare, pga staten hjälp).
Visserligen må detta så småningom leda till en högre inflation än 2% som riksbanken vill ha; men när ekonomin är på fötter igen så kan regeringen gradvis sänka bidragen: Detta leder inte till nedskärningar i företagen, just eftersom vid en inflation på t.ex. 3% så blir de reella löneförhöjningarna som arbetarna får, lite mindre än då det var 2% (vid låg inflation har experiment konstaterat att folk lider av "money illusion", och bryr sig knappt om små skillnader i inflation). Det sänker sedan automatiskt inflationen (om man antar att den internationella marknaden också har stabiliserats).
Detta sätt att anställa fler är minst lika effektiv som "profit-sharing", fast utan att ge nominella minskningar i lön för någon (vilket är psykologiskt viktigt).

The_gunslinger:

attraktivare att jobba där än i Sverige t ex

När det kommer till jobbattraktivitet så håller jag med dig om att Sverige kan närma sig länder som Tyskland - men samtidigt ska man ha i åtanke att det är mer än lönen som bestämmer vart folk vill bo och arbeta. Men det är sant att Sverige behöver vidta åtgärder för att få hit fler begåvad arbetskraft, som, inom vissa områden, Sverige inte kan producera tillräckligt mycket av. Och speciellt när folk börjar vänja sig vid EU och dess innebörd.
Men samtidigt ska vi ge god ekonomisk säkerhet till den normale arbetaren, eftersom de är basen till ekonomin, och där har Sverige ett godkänt försprång mot de flesta andra länder (även om recession har gjort det värre). Men det är ju sant att mycket av Sveriges företag har sitt ursprung från landets innovation, och sådant måste främjas av staten. (det finns mkt att kommentera här; men du vet vad jag menar; vi delar ju inte totalt på åsikt alls).

Något som är lustigt är att i MMO spelet eRepublik så har eSverige inga vidare naturtillgångar, och dålig lön jämfört med flera andra länder i spelet (och att flytta runt är hur lätt som helst i spelet); ändå är eSverige ett av de starkare länderna. Beror nog på två saker; inte bara att "det är ett spel" och folk vill hellre vara patriotiska än att tjäna pengar och jobba, men även för att folk ogillar att ändra sitt status quo. (Syns tydligt på de som arbetar i eSverige en massa, utan att ens slåss för landet) 😛


   
SvaraCitera

Nortexius:

Vettigt förslag [cheers]

Skivbål, va härligt det skulle vara! [y]


   
SvaraCitera

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera