Aviseringar
Rensa alla

Hur är det att gå teknikprogrammet?


Ämnesstartare

Hej! Jag har valt teknikprogrammet, men lite väl sent så har jag insett att jag inte har kollat upp så mycket vad man faktiskt gör där.
Kan inte gå på nåt öppet hus eller skugga en elev pga corona. 
sista omvalsdagen är om en vecka. Så nu är jag nervös och orolig.

Skulle någon kunna vara snäll att beskriva lite hur det är att gå på teknikprogrammet? Typ vad man gör ofta, får lära sig, osv? Hur är de olika inriktingarna? Vad tyckte/tycker du om programmet? 

Särskilt intresserad av inriktingarna produktionsteknik och informations och mediateknik. 

tack så mycket! 


   
Citera

Jag går andra året på design och produktutveckling så kan inte säga hur det är i årskurs 2 men i ettan har alla teknik inriktningar exakt samma ämnen.

I ettan är det ju mycket mycket mycket matte.

Se det som natur fast lite lite lättare


   
SvaraCitera
Haien

Går för nuvarande andra läsåret på teknikprogrammet med inriktningen teknikvetenskap.

Till att börja med så är/verkar klasserna som går teknik i regel vara något över medel i allmänbildning och intellegens. Snäppet över ekonomiklasserna men ändå något under naturprogrammet. Detta är dock bara ur min uppfattning och det finns smarta och dumma på alla program.

Hur som helst är de flesta snälla och det bildas snabbt olika grupper, varav några kommer passa dig bättre och några mindre. I min klass finns det en epa/fordonsgrupp, en "smart" grupp, en dum grupp, samt några tjejgrupper och en mer nördigare grupp, även om teknik rent generellt är det nördiga programmet.

Det man gör ofta är matte. I ettan hade jag bland annat kemi 1, teknik 1, 50 av 150 poäng fysik 1, matte 1c och matte 2c, och all dessa består av varierande mängd matte av varierande svårighetsgrad.

Mattekurserna är antagligen de svåraste kurser du kommer ha då det går fort framåt och kräver en del logiskt förståelse (även om de flesta klarar sig med lite extra plugg), fördelen med snabb matte är dock att de lägger grunden till matten i de andra kurserna. Andra kursers matte blir därför relativt lätt. Fysikens matte följer ganska bra de kunskaper du fått av mattekurserna och består därför till stor del av att förstå teorin bakom den samt att förstå och lära sig använda alla formler. Dessa behöver du dock inte lära dig då du kommer ha formelsamling under prov. I princip detsamma gäller för kemi med skillnaden att den generellt innehåller mer teoretisk förståelse och mindre matte, även om det mesta man gör är att räkna. Tekniken har överlag minst matte och används nästan enbart vid div. allmänna formler och CAD/att rita ritningar. Teknik är nog för övrigt den mest lugna kursen där jag själv mest inte gör någonting under lektion.

Svenskan är ungefär lika svår som i nian där svårigheten ökar per kurs ungefär lika som ökningen från åttan till nian. Kan vara jobbig ibland men för det mesta helt okej. Engelskan har för mig däremot varit lättare än i nian hittils. Den frivilliga kursen engelska 7 däremot ryktas vara riktigt svår men det är ingenting jag kan säga själv då jag har den i trean.

Produktionslinjen är den mest praktiska och de flesta som går den tillhör "epa/fordonsgruppen". Där får man lära sig svarva, borra, fräsa, generellt hålla på med händerna och programmera CNC maskiner (elektriska fräsar och svarvar).

Informations och medieteknik består till viss del av "nördarna" men är ändå rätt blandad. Här får du lära dig programmera (relativt låg nivå dock), bygga nätverk, samt en del om hårdvara och teknikteori. 

Oavsett vilken inriktning du tar kommer du ändå ha Ma1c till 3c, Fy1, Sve1 till 3, Eng5 till 6, Kem1, Idr1 och Tek1. Sen får du andra kurser med din inriktning, samt totalt två helt valbara kurser. 

Jag tycker att teknikprogrammet är bra och passar mig utmärkt. Klassen är okej, och kurserna bra. Det är en del plugg men med det kommer också många möjligheter samtidigt som jag slipper plugga språk som i natur.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack så mycket för svaren. Känns bättre efter att ha fått läsa dom.


   
SvaraCitera