Notifications
Clear all

Idrott- Näringslära


Topic starter

Jag har prov imorgon, skulle vara bra om jag hade svaren till instuderingsfrågorna som jag kan plugga på, är det någon som kan hjälpa till? (svaren behöver inte vara så långa) Tack på förhand!

Frågorna:
1.Behovet av energi varierar mellan individer. Vilka faktorer påverkar energibehovet?

2.Vilka energiämnen finns i livsmedel?

3.Vad innebär energibalans?

4.Kroppen väljer energikälla efter behov. Hur sker detta "val"?

5.I vilka livsmedel finns gott om kolhydrater?

6.Vad har kostfiber för funktion i kroppen?

7.Förklara skillnaden mellan långsamma och snabba livsmedel?

8.Vad är proteinets huvudsakliga uppgift i kroppen?

9.I vilka livsmedel hittar vi protein?

10.Vad har fettet för funktion i kroppen?

11.Varför behöver kvinnor mer kroppsfett än män?

12.Fett delas in i tre huvudgrupper. Vilka?

13.Varför kan det finnas en hälsorisk med att äta för mycket mättat fett?

14.Ge några exempel på livsmedel som innehåller fleromättat fett?

15.Varför behöver vi och i vilka livsmedel kan vi hitta
a)A - vitamin
b) - vitamin
c)C - vitamin

16.Vilken funktion har järn i kroppen och i vilka livsmedel kan vi hitta järn?

17.Varför behöver vi kalcium och i vilka livsmedel förekommer kalcium?

18.Varför är det viktigt att kroppen får vatten?

19.Beskriv hur måltidsfördelningen bör vara under en dag?

20. vad bör man äta direkt efter träningen? Varför?

21. vad är antioxidanter? Vilken funktion har de? i vilka livsmedel kan man hitta dem?


   
Quote
Ämnesetiketter
time
 time

Har du ingen bok eller annat material som du kan utgå från?


   
ReplyQuote
Topic starter

jo, men jag hittar inte svaren + jag vet inte ens vilka sidor vi ska läsa.. [sad]


   
ReplyQuote

Kommer ihåg att jag hade detta i nian, Skitjobbigt. Detta är vad jag kommer ihåg. Rätta mig om jag har fel.

1.Behovet av energi varierar mellan individer. Vilka faktorer påverkar energibehovet?

Hur mycket man tränar, Ens kön och kroppsbyggnad.

2.Vilka energiämnen finns i livsmedel?

Fett,Socker

5.I vilka livsmedel finns gott om kolhydrater?

Potatis,Ris,Pasta

8.Vad är proteinets huvudsakliga uppgift i kroppen?
Att bygga upp celler.

9.I vilka livsmedel hittar vi protein?
Kött,Fisk,Ägg,Bönor och baljväxter

10.Vad har fettet för funktion i kroppen?
Fett är en energikälla.

11.Varför behöver kvinnor mer kroppsfett än män?

Internet säger att kvinnor ska normalt ha mer underhudsfett än män. En anledning är att kroppsfettet producerar könshormoner. Lågt kroppsfett hos unga flickor och kvinnor leder ofta till utebliven menstruation och svårigheter att bli gravid.

17.Varför behöver vi kalcium och i vilka livsmedel förekommer kalcium?

Ost,Mjölkprodukter. Om jag kommer ihåg detta rätt så behövs Kalcium till att bygga upp och förstärka skelettet.

// Ledsen jag orkar inte sitta och komma ihåg allt detta. http://www.halso.info/ . Titta på näringslära och Lycka till [smile]


   
ReplyQuote
time
 time

wonderwoman95:

+ jag vet inte ens vilka sidor vi ska läsa..

Har inte läraren sagt det, eller har du inte varit på lektionerna?


   
ReplyQuote

Du kan alltid ringa runt och fråga de andra i din klass vilka sidor du har. Antingen det eller Google.


   
ReplyQuote
Topic starter

Fisher621:

Lycka till

Tusen tack!! [bigsmile]


   
ReplyQuote
Topic starter

timeisrunningout:

Har inte läraren sagt det, eller har du inte varit på lektionerna?

Joo han har sagt det och jaa jag har varit på lektionerna, men jag minns inte vilka sidor det var och ingen av de som jag frågat i min klass vet det heller. Jag vet, ganska dåligt men aja.. [smile]


   
ReplyQuote

Fisher621:

Fett,Socker

+proteiner

Fisher621:

Bönor och baljväxter

bönor är en baljväkt.

Fisher621:

Ost,Mjölkprodukter.

ost är en mjölkprodukt.

Kan svara på några:

wonderwoman95:

6.Vad har kostfiber för funktion i kroppen?

hjälper tarmarna genom att binda vatten (förhindrar diarré osv.)

wonderwoman95:

16.Vilken funktion har järn i kroppen och i vilka livsmedel kan vi hitta järn?

Binder syre så att det kan transporteras i blodet. Finns i spenat, broccoli och kniv&gaffel

wonderwoman95:

18.Varför är det viktigt att kroppen får vatten?

Används inom metaboliska processer. Cellmembranen (hydrofobiska) som är gjorda av fett och proteiner använder vattnet för att reglera kemiska processer i cellen.


   
ReplyQuote

Birger:

bönor är en baljväkt.

Birger:

ost är en mjölkprodukt.

Ooops, mitt fel. Har suttit med sorteringsalgoritmer hela dagen, är lite trött. [zzz]


   
ReplyQuote
Topic starter

Birger:

Kan svara på några:

Tackar! [bigsmile]

Fisher621:

är lite trött.

Ja, sånt händer [wink]


   
ReplyQuote

wonderwoman95:

Tackar! [bigsmile]

Se till att läsa ändå. Förståelse får du inte av att kunna svaren på individuella frågor utan av att kunna se kroppen (som ett system) och dess organisation.


   
ReplyQuote
Topic starter

Birger:

Se till att läsa ändå.

Jadå, jag måste bara hitta rätt sidor [crazy]


   
ReplyQuote