Crysilis: Fungerar citronjuicen liksom bikarbonat, alltså att det gör kycklingen/quornen mörare?
Ingen aning, kött är inte min grej
Inte Jung:
Ingen aning, kött är inte min grej
Okej, men jag får tro att det så må vara.
Inte Jung:
Ostsoppa med porter150 g smör
2-3 st stjälkselleri i små tärningar (0,5 x 0,5 cm)
2-3 morötter i små tärningar (0,5 x 0,5 cm)
1-2 gul lök i små tärningar (0,5 x 0,5 cm)
1,25 dl vetemjöl
1,25 l kyckling/grönsaks-buljong (vatten plus tärningar/fond)
2 msk riven parmesanost
1/4 tsk natriumglutamat eller ½ msk Maggi flytande soppkrydda
½ tsk Colman's senapspulver
170 g riven cheddar
ca 2 dl porter (öl)
salt
pepparSmält smör i en gryta, tillsätt sedan grönsakerna och sautera dem en stund. De får inte ta färg.
Rör in mjölet, senapspulvret och natriumglutamatet. Fräs en kort stund. Tillsätt sedan vattnet och buljongen och sjud alltsammans i ca 5 minuter. Blanda i cheddarosten, parmesanen och ölet (smaka av med öl till önskad balans, börja med 1,5 dl och fortsätt försiktigt därifrån). Sjud på låg värme i ca 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera med bröd.
Jag kan spontant tänka mig att det nog kan passa extremt mycket bra med salladslök i! Testa det nästa gång (om du vill), och säg om du känner någon skillnad.
Det går nog bra att lägga i det sista i sådant fall.
Kanske testar jag rätten själv. Vad vet väl jag.
Tror du att det går, liksom de andra rätterna, att byta ut kycklingen till quorn istället?
Crysilis: Tror du att det går, liksom de andra rätterna, att byta ut kycklingen till quorn istället?
Är ingen kyckling i soppan, bara buljong, och det går utmärkt att byta ut. Faktum är att alla rätter går att göra vegetariska.
Crysilis: Jag kan spontant tänka mig att det nog kan passa mycket bra med salladslök i! Testa det nästa gång (om du vill), och säg om du känner någon skillnad.
tror att salladslöken är lite för mild för soppans mustiga karaktär
Inte Jung:
Är ingen kyckling i soppan, bara buljong, och det går utmärkt att byta ut. Faktum är att alla rätter går att göra vegetariska.tror att salladslöken är lite för mild för soppans mustiga karaktär
Ojsan, där var jag för snabb.
Ja, kanske, men jag skall iallafall testa om jag gör den någon gång. Det känns som att den skulle passa, den passar nog mer än om den skulle förstöra tror jag, man kan ju justera kvantiteten av ingrediensen också. Men du har rätt i att den är bra mycket mildare än övriga ingredienser äro.
Tips som är enkelt och väldigt gott:
4 portioner:
4 st kycklingfiléer
1 tsk Dijonsenap
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyft
1 tsk svartpeppar
1 msk salladskrydda
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Gör såhär:
Börja med att värm ugnen till cirka 200-250° och se till att den är riktigt het innan du tar in kycklingen.
Blanda ihop marinaden och ställ åt sidan. Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida, tills de fått lite färg.
Lägg filéerna i en ugnsform, häll över marinaden och ta genast in i mitten av ugnen, sänk värmen till 200°. Efter 17-20 min tar du ut dem (tiden kan variera beroende på hur tjocka filéer du har) och täcker genast med folie, låt vila i 10-15 min(Mycket viktigt för att hålla dem saftiga). Skär sedan i diagonala skivor, häll över skyn från ungsformen och servera. De är lika goda kalla som varma. Servera med café de pariS sås, bearnesås eller en annan favoritsås.
Mångesammans rätter verkar vara med inslag av kyckling.
Matig färs-och-potatis soppa
Ingredienser:
1 lök, finhackad
3-4 vitlöksklyftor, hackade
3 potatisar, i tärningar
1 paprika, i bitar
300 sojafärs/köttfärs
3-4 msk tomatpuré
2 chili, färska, torkade eller frysta, i bitar
2 dl grädde
5-8 dl mjölk (till önskad balans mellan stuvning/flytande)
0,5 msk soja
1 buljongtärning
1 msk oregano
salt
peppar
Bryn köttfärs om sådan används, i stekgryta, lägg i potatis och grönsaker och stek i 5 min till. Annars börja med grönsaker och tillsätt sojafärs under sista minuten av stekning.
Häll i tomatpuré, grädde, mjölk, soja, buljong, oregano och låt soppan koka i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med bröd.