Kommer här att skriva ner en del recept alltefter jag tillagar dem, samtliga kommer att vara vegetariska men det är bara att byta ut mot lämpligt tuggmotstånd om du är karnivor. Och tvärtom, vill du ha lite köttsmak(umami) i det vegetariska så är det bara att tillsätta lite soja, Monosodium/natrium-glutamat eller någon alg.
Skriver jag ris så menar jag basmati-ris om inget annat nämns, men saknar du god smak kan du använda vanligt matris.
Kanske tvingar någon moderator att tillägga ett register här om tråden blir långlivad.
Jamaikansk Curry"kyckling"
Ingredienser:
300g quorn/soja-bitar/tofu/vadhelst du vill tugga
2 Potatisar
1.5 matsked olja
5 dl vatten
1 lök
3 Salladslökar
5 kvistar färsk timjan (eller 3-5 tsk torkad timjan)
4 vitlöksklyftor
2 Scotch Bonnet eller Habanero
2 tsk salt
2 tsk peppar
1 skvätt limejuice
Jamaikanskt currypulver
*Currypulver:
1-1/4 tsk hela korianderfrön
3/4 tsk hela kumminfrön
3/4 tsk hela gula senapsfrön
3/4 tsk hela anisfrön
½ tsk hela frön av bockhornsklöver
1/4 tsk hel kryddpeppar
1-3/4 tsk gurkmeja
(om ni inte hittar de hela kryddorna går det med malda, men blir mindre autentiskt)
Tillagning:
Börja med curypulvret, lägg alla kryddor utom gurkmeja i en torr stekpanna, rosta dem på medelvärme tills dess färg börjar mörkna en aning, ca 5-10min. Låt dem därefter svalna.
När de kallnat, krossa dem tillsammans med gurkmejan i en mortel eller kryddkvarn.
(Fin)Hacka löken, salladslöken, chilin och vitlöken och tina eventuellt frysta quorn/soja-bitar.
Blanda väl quorn/sojabitarna tillsammans med de hackade grönsakerna, timjan, currypulver, salt, peppar och limejuice i en skål och låt marinera i kylen 1-2 timmar.
När det marinerat; skala och skär potatisen i små bitar och värm oljan i en stekgryta (eller större kastrull om sådan ej finnes till hands). Tillsätt sedan quorn/soja-bitarna med marinad och stek några minuter.
Tillsätt potatisen och vattnet, täck med lock och koka tills såsen tjocknat, ca 1-2 timmar.
Serveras med ris eller "rice & peas" (recept på det kommer så småningom)
Jungman Jansson:
3/4 tsk hela kumminfrön
korrektion: spiskummin såklart
Jungman Jansson:
Jamaikansk Curry"kyckling"
detta verkar intressant
hur viktiga är bockhornsklöverfröna?
Blivande_japan:
hur viktiga är bockhornsklöverfröna?
Är osäker på om det ens går att få tag på i sverige så inte alls, använd pulverform istället (för bockhornsklöver måste vara med)
Jungman Jansson:
Är osäker på om det ens går att få tag på i sverige så inte alls
har läst att det lan finnas i hälsokostbutiker, men brukar ej hålla till i sådana
Jungman Jansson:
använd pulverform istället
var får jag tag på det då?
Blivande_japan:
var får jag tag på det då?
närmaste livsmedelsbutik
Jungman Jansson:
närmaste livsmedelsbutik
tror jag tittat på ica maxi haninge och ej hittat, men visst kan göra 1 nytt försök
Blivande_japan:
tror jag tittat på ica maxi haninge och ej hittat, men visst kan göra 1 nytt försök
vore märkligt om det ej fanns, kolla på kryddor både i påse och burk
Jungman Jansson:
vore märkligt om det ej fanns, kolla på kryddor både i påse och burk
kollade nog mest efter frön i påsar då, får kolla i burk också
Har inte köpt bockhornsklöverfrön än
vill ha nytt recept
Men....det är ju en kvinnas uppgift att vara i köket...
Har glömt att skriva in, så här kommer några:
Matig potatis-och-färs soppa
Ingredienser:
1 lök
3-4 vitlöksklyftor, hackade
3 potatisar, i tärningar
1 paprika, i bitar
300 quorn/sojafärs
3 msk tomatpuré
1-2 torkade chili, krossade
1 dl grädde
5 dl mjölk
1 msk soja
1 buljongtärning
2 tsk oregano
salt
peppar
Fräs färs, chili, potatis, paprika och löksorterna i en stekpanna med olivolja ca 5 min.
Häll över röran i en kastrull och tillsätt tomatpuré, grädde, mjölk, soja, buljong, oregano och låt soppan koka i ca 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Geera "Chicken"
Ingredienser:
1 msk Karibiskt currypulver*
300g Quorn/soja/kycklingbitar
1 tsk salt
1 tsk timjan (torkad, eller en kvist färsk)
3 tsk korianderblad
1 lök
1 pimento
1 salladslök
4 vitlöksklyftor
1 scotch bonnet eller habanero
2 msk spiskummin
vatten
salt
*Karibiskt Currypulver:
1/2 msk hel spiskummin
1/4 msk hel korianderfrö
1/4 msk vallmofrö
1/4 msk brun senapsfrö
1/4 msk nejlikor
1/4 msk svartpepparkorn
1/2 msk gurkmeja
1/4 msk ingefära
(Lägg alla kryddor utom gurkmeja i en torr stekpanna, rosta dem på medelvärme tills senapsfröna börjar "poppa", ca 5-10min. Låt dem därefter svalna.
När de kallnat, krossa dem tillsammans med gurkmejan i en mortel eller kryddkvarn.)
Hacka lök, pimento, salladslök och 2 vitlöksklyftor. Blanda sedan med koriander, timjan, currypulver, salt och quorn/sojabitarna, låt stå och marinera i en timma.
När det marinerat; hacka och sautera de andra 2 vitlöksklyftorna i olja tillsammans med "kött" och marinaden i några minuter, tillsätt finhackad scotch bonnet/habanero.
Täck med vatten och koka 10-20 minuter till önskad konsistens, tillsätt sedan spiskummin och blanda in det väl.
Servera med ris, potatis eller ät som det är.