dazed:
Förväntade mig i ärlighetens namn mer rätter i linje med redig husmanskost ifrån dig, lite besviken nästan.
Dill"kött"
Ingredienser:
Typ buljongkok:
600g Quorn/Soja-bitar eller liknande
ca 1 liter vatten
1.5 tsk salt (eller en buljongtärning)
1 st morot
1 gul lök
1 st purjolök, den vita halvan
10 st vitpepparkorn
½ tsk dillfrön
2 lagerblad
2 msk japansk soja
1 kvist timjan (eller 1 tsk torkad)
1 kruka dill, endast stjälkarna
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl kokspad
2 tsk ättiksprit
1-2 tsk strösocker
1-2 tsk vitpeppar
2 dl vispgrädde
Hackad dill (eller ett paket fryst)
1-2 tsk salt
Skär morot, lök och purjolök rätt grovt och lägg i kastrull tillsammans med övriga ingredienser till buljongen och slå på vatten så att det täcker med lite råge. Låt koka i ungefär 1 timma.
När det kokat plockar du, lämpligen med hålslev, bort -bitarna och separerar, om du är pedantisk, bort alla större bitar av grönsaker och dylikt. Spara kokspadet.
Gör en bottenredning av smör och mjölet, slå på 5 dl av kokspadet under omrörning och sjud tills det tjocknar, tillsätt sedan -bitar, ättika, socker, peppar, grädde och dill. Spä med mer spad om nödvändigt.
Låt sjuda någon minut tills det anses färdigt och servera med ris eller potatis beroende på preferenser.
Now we're talkin'
En fin varm rätt att laga i kalla tider
Jamaicansk brun stuvning
Ingredienser:
300-600g quorn/vad du nu vill använda
En skvätt limejuice
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 lök
3 st salladslökar
2 Scotch Bonnet/Habanero (eller mer)
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
3 tomater
3 msk mjöl
3 kvistar färsk timjan eller 3 tsk torkad
1 msk smör
1 buljontärning
2 msk kinesisk soja
5 dl vatten
msg (om önskat)
Tina och lägg quornbitar/whatever i en skål, skvätt lite limejuice över.
Hacka lök, salladslökar, chili, paprika, vitlök och tomater till rätt små bitar, rör sedan ihop med quornbitarna och marinera en timma eller så (hur effektivt det är att marinera quorn och sojaprotein är diskutabelt och kan förmodligen hoppas över)
Rör ut mjölet i ½ dl vatten till en redning.
Smält smör i stekgryta och stek marinadblandningen med timjan i några minuter, tillsätt sedan vatten, soja, buljong och eventuellt msg.
Låt koka/sjuda i 20 min med omrörning lite då och då, vispa därefter i redningen och koka 5-10 min till.
Servera med basmatiris eller "rice and peas" och känn dig varm
jaaa! funderade faktiskt på om jag skulle bumpa den här tråden i går.
Rice and peas
Ingredienser:
1 burk kidneybönor
1 burk kokosmjölk (4dl)
5 dl basmatiris
1 liten lök
2-3 vitlösklyftor
1-2 tsk torkad timjan
1 msk olja
1 scotch bonnet eller en skvätt chilipulver
Hacka lök och vitlök i små bitar.
Häll vätskan ur bönburken i ett litermått tillsammans med kokosmjölken och tillsätt vatten tills det sammanlagt blir en liter vätska.
Häll ner i en kastrull tillsammans med bönor, lök, vitlök, timjan och olja, koka upp.
När det kokar tillsätter du ris och rör om i en minut.
Sänk sedan värmen till medium/låg. Lägg i en hel scotch bonnet om du har obegränsad tillgång till och kan slösa/tillsätt chilipulver, täck tätt med lock och låt vara i 30 min (rör om någon gång under tiden) eller tills riset är färdigt.
Serveras som tillbehör till jamaicansk mat och i synnerhet till Jerk'ad sådan
svnfpudkA: jaaa! funderade faktiskt på om jag skulle bumpa den här tråden i går.
Bra att någon minns den, glömt att uppdatera senaste året tydligen
Varsågoda, ett recept inför jul:
Halländsk grönkål
Ingredienser:
Ett paket fryst grönkål eller motsvarande mängd färsk
1½ Liter vatten
2 buljongtärningar
1½ kryddmått Monosodiumglutamat
smör
2 dl grädde
1-2 tsk sirap
Vitpeppar
ev. salt och mer msg
Koka grönkålen i vattnet tillsammans med buljong och msg i 20 min, låt sedan kålen rinna av i durkslag.
Strax innan servering fräser du kålen i lite smör, tillsätter grädde, smakar av med sirap, peppar och eventuellt salt och låter det puttra ihop några minuter.
God Jul
Jungman's Red Pea Stew
300g Quorn/Soja-bitar/vad du nu vill ha
2 Vårlökar
1 Lök
3 Vitlöksklyftor
3 kvistar Timjan eller 2-3tsk torkad
1 Scotch Bonnet/Habanero
1 Burk kidneybönor (4dl)
1 Burk kokosmjölk (4dl)
1 Buljongtärning
4-5 dl Vatten
1/2 tsk Svartpeppar
5 Kryddpepparkorn
ev. Salt
Lite olja
Mjöl och vatten till redning
(Originalreceptet säger att man skall röra ut mjölet i lite vatten och göra små ovala degklumpar som skall koka med, jag föredrar en vanlig redning då kokt deg inte är vidare gott)
Hacka grönsakerna och fräs dem kort i oljan, tillsätt -bitarna och fräs 1 min till.
Tillsätt sedan bönorna, kokosmjölken, buljong, kryddor och vatten så att det täcker med lite mariginal. Koka upp och låt koka på medelhög värme i 20-30 min.
Red sedan av stuvningen till önskad konsistens och låt koka någon minut till.
Servera med (basmati)ris.
Posta bilder också
SPERMA666: Posta bilder också
Är ingen matporrare, ser oftast inte vackert ut vid servering