Finns det något vackrare än de finaste orden? Vad är det som man alltid kan gå tillbaka till, titta på och le stort åt? Jo, det är såklart det skrivna ordet. Dikten, versen eller brevet. Vill du ge din kärlek ett sånt leende? Skriv något poetiskt! Ungdomar.se ger här dig som vill göra det, men som sitter fast i klyschor och förutsägbarheter, en knuff i rätt riktning!
Först, mina åtta hetaste tips, skrivna i en betydelselös ordning.
Tips 1 Tänk metaforer istället för adjektiv. Skriv ”han känner sig som en novemberkväll” istället för ”han är trött”. Men ja, så klart kan adjektiv användas snyggt också, om man lyckas välja de bästa orden vid rätt tillfällen och i rätt mängd.
Tips 2 Om du vill rimma välj inte hjärta - smärta, vind – kind eller kär - här. Det har vi hört förut. Tänk annorlunda, tänk stort, tänk brett. Tänk personligt.
Tips 3 Släpp censuren! Ta det första som dyker upp i huvudet. Dyker osthyvel upp, ta det. Dyker vilddjur upp, ta det. Dyker ditt ex upp, censurera dig.
Tips 4 Var konkret. Skriv in ett minne eller något annat som du och den du skriver till, helst bara ni i hela världen, kan referera till och känner någonting starkt inför.
Tips 5 Använd dig av kontraster och motsägelser. Det kan till exempel vara väldigt snyggt att skriva ”små ord om en stor kärlek”, ”din kyliga värme” eller ”uttorkade kaktusar”.
Tips 6 Rensa bort småorden. Undvik att använda dig för mycket av alla de där små onödiga orden som: med, för, här, just, alls …
Tips 7 Överdriv inte, använd istället det starkaste av sanningen.
Tips 8 Hjulet behöver inte uppfinnas två gånger. Man ska inte stjäla, men man bör sno de bästa formuleringarna. Låna lite, ta det bästa och gör det med måtta.
Och nu tre saker som kan vara värda att fundera över.
Fundering 1 Vilken skrivprocess har du? Är du den som funderar en vecka innan något ord når pappret eller är du den som spyr ur dig orden i ett enda andetag? Fundera över hur du brukar göra när du skriver och använd dig av det, eller testa att göra tvärtom.
Fundering 2 Vad vill du förmedla? Tänk igenom det och utgå från den känslan.
Fundering 3 Vilken form föredrar du? Har du lätt för att rimma eller känner du för att skapa rytm genom att fokusera på en särskild bokstav? Vill du använda samma inledande ord i varje vers eller avsluta varje del på samma sätt?
Känner du dig fortfarande förvirrad? Börja då med att göra en egen dikt med hjälp av den färdigskrivna mallen här nedan. Följ instruktionerna genom att skriva det som anges vid varje siffra. Bläddra sedan ner och sätt in dina egna ord i dikten. Och vips så har du, förmodligen inte en underbar dikt, men säkerligen en hel del inspiration. Gör sedan en alldeles egen dikt. Avsluta med att vackert skriva ner orden på ditt finaste papper. Och nej, det är inte töntigt att göra prickarna över i:en till hjärtan eller spruta favoritparfymen på pappret.
Skriv ner:
1 Platsen ni träffades på
2 Ett klädesplagg som han eller hon hade på sig då
3 Personens ögonfärg
4 Din favoritdoft
5 Namnet på personen
6 En metafor eller en liknelse
7 Ett adjektiv
8 En kroppsdel
9 Något du drömmer om att göra tillsammans med henne eller honom
10 Ett resmål
Den där stunden på 1
sitter fatspikad i mitt huvud och
jag minns hur vacker din 2
blev i skenet av dina 3 ögon
Det minnet ger mig
samma känsla som doften av 4
och jag önskar att varje
sekund utan dig
var lika halv som jag
är utan dig
För det är du 5
som smugit dig in i min hjärna
och vi är som 6
Jag drömmer om din 7 8
och att 9
när jag längtar mig bort till 10
(Säg vill du följa med?)
Slutligen kan jag inte låta bli att nämna att det kan vara vansinnigt roligt att läsa upp poesin. Att vara med och påverka sitt verk ytterligare genom att lägga varje betoning på precis rätt ställe och välja att ha andningspauserna där det blir mest effektfullt borde vara minst lika naturligt och självklart underbart som att åka iväg för att se sitt favoritlag spela i final. Dessutom kan det uppstå vissa pinsamheter om man istället för att börja med en uppläsning låter någon på egen hand läsa det man skrivit. I alla fall om man använder sig av ord som kan betyda helt olika saker, som kön till exempel …
Först måste jag säga att det är alldeles kanon med olika former av guider och tips och liknande. Sådant drar per automatik mycket läsare och lockar läsare från Google och så vidare.
Hittade för övrigt inte ett endaste litet stavfel i din text Amy. Snyggt! Jag kan dock tycka att texten skulle bli bättre med en lite mer utförlig avrundning. "Lycka till!" känns lite magert. Annars var det en fin guide, enkel och pedagogisk. Bra!
Amy Karlsson:
Ungdomar.se guidar dig som vill göra det men kanske satt dig fast i klyschor och förutsägbarhet och behöver en knuff upp ur klyschornas dike.
Föreslår en omskrivning för att göra det lite snärtigare:
Ungdomar.se ger här dig som vill göra det, men som sitter fast i klyschor och förutsägbarheter, en knuff i rätt riktning!
Amy Karlsson:
Dyker vilddjur upp, ta det. Dyker ditt ex upp, censurera dig.
Haha!
Shit Amy vilken utförlig guide, superbra! Som André säger så har jag inget att anmärka på i stavning eller så, men det vore kul med en liten knorr på slutet! Kanske någon rolig/fin anekdot om att få/ge poesi?
Skitbra!
Häftigt!
Det var kul att läsa om så många olika tips tycker jag.
Som Sophia sa så skulle ett skratt på slutet vara ett plus!
André Vifot Haas:
Jag kan dock tycka att texten skulle bli bättre med en lite mer utförlig avrundning
Sophia Olofsson:
Som André säger så har jag inget att anmärka på i stavning eller så, men det vore kul med en liten knorr på slutet! Kanske någon rolig/fin anekdot om att få/ge poesi?
Sebastian Anjou:
Som Sophia sa så skulle ett skratt på slutet vara ett plus!
Sådär. Nu har jag gjort en ny avslutning, lite inspirerat av Sophias förslag. Och jag hoppas att poängen framgår där och att ni, Sebastian och Sophia, kan få i alla fall ett litet skratt n .
(Dessutom la jag till två meningar innan diktmallen.)
André Vifot Haas:
Annars var det en fin guide, enkel och pedagogisk. Bra!
Sophia Olofsson:
Shit Amy vilken utförlig guide, superbra!
Erik Nahlén:
Skitbra!
Sebastian Anjou:
Häftigt!
Tack! Roligt att ni gillar den
Amy Karlsson:
Sådär. Nu har jag gjort en ny avslutning, lite inspirerat av Sophias förslag. Och jag hoppas att poängen framgår där och att ni, Sebastian och Sophia, kan få i alla fall ett litet skratt n .
Tjusigt! Könsskämt är alltid skoj. Bara att slänga upp i textsystemet!
Uppe!
Tråden låst