Notifications
Clear all

Kandidatprogrammet Datavetenskap (främst på GU)


Topic starter

Jag vet att det finns ett par stycken medlemmar här som studerar/studerat datavetenskap som kanske skulle kunna svara på ett par frågor gällande programmet.

Jag är väldigt intresserad av mjukvara och programmering och funderar därför på att läsa civ.ing. IT på CTH eller datavetenskap på GU. Som jag förstått det är programmen ganska lika (då menar jag alltså de tre första åren på Chalmers), men att dv är lite friare, vilket jag tror passar mig bättre.

En stor skillnad är lägsta meritvärdena:
GU: 11.86
CTH: 19.10
(Källa: htt​p://www.vhs.se/Global/Statistik/HT2012/HT2012_antagna_urval2_program.pdf)
Jag tar inte gymnasiebetygen på så stort allvar men undrar ändå om ni som gick på dv med låg intagning märkte om det var låg ambitionsnivå och om detta saktade ner studietakten eller försvårade grupparbeten. Vad jag vet läser elever på båda programmen flera kurser ihop, så jag antar att det inte borde vara ett problem.

Jag förstår mig inte riktigt på de olika sorternas kandidatexamen. Vilken sorts kandidatexamen kan jag få efter tre års studier i dv? Är det svårt att komma in på ett masterprogram på CTH eller KTH?

Är det märkbart svårare för en datavetare än en civilingenjör att få jobb inom t.ex. mjukvarubranschen? Stämmer min fördom om att examen är något överskattat, att det till stor del handlar om att vara social, driven och gärna visa upp projekt man driver på egen hand utanför skolan? Finns det goda möjligheter för datavetare på GU att knyta kontakter för framtida jobb?


   
Quote
Ämnesetiketter

thewindupbird:

Jag är väldigt intresserad av mjukvara och programmering och funderar därför på att läsa civ.ing. IT på CTH eller datavetenskap på GU.

Har du ett genuint intresse för mjukvara och programmering så kommer du garanterat att bli nöjdare med DV på GU än med D på Chalmers. IT bör du överhuvudtaget inte fundera på, då det är en mer administrativ utbildning.

Alla kurser som ges för DV-studenter läser man tillsammans med studenter från Chalmers D, Z, IT och andra relaterade program, så kvaliten på undervisningen är densamma. Den största skillnaden är att DV är betydligt friare och mer inriktat på just mjukvara. Du kan naturligtvis läsa fysik, elektronik och andra kurser som ges på Chalmers också, men du är inte tvungen.

thewindupbird:

Som jag förstått det är programmen ganska lika

Första året är många kurser ganska lika, men därefter väljer du fritt på DV medan chalmeristerna läser en drös fysik, ingenjörskunskap, hållbar utveckling(!) och annat, och bara har tre-fyra valbara kurser.

thewindupbird:

Jag tar inte gymnasiebetygen på så stort allvar men undrar ändå om ni som gick på dv med låg intagning märkte om det var låg ambitionsnivå och om detta saktade ner studietakten eller försvårade grupparbeten.

Enligt min erfarenhet som student, labhandledare och någon som diskuterat saken med en hel del andra labhandledare, så är låg ambitionsnivå och samarbetssvårigheter betydligt vanligare bland chalmerister än DV-studenter.

Min personliga teori om detta är att många chalmerister är av typen "jag vill tjäna en massa pengar och pappa är ingenjör, så det ska jag med bli" och "omg jag är så jäääävla smart och cool som går på chalmers - fuck pluggande, här ska supas". DV är däremot mindre känt och har lägre status, vilket leder till att de som ändå söker dit troligtvis har lagt ned mer tid, tankemöda och, förhoppningsvis, entusiasm på sitt val.

DV har en väldigt hög andel avhoppare (ungefär 50% redan efter första terminen) och börjar med kurser som ger en ganska bra indikation på vad som komma skall, så de som inte klarar trycket eller har låg ambitionsnivå hoppar i allmänhet av innan det blir några större problem.

thewindupbird:

Jag förstår mig inte riktigt på de olika sorternas kandidatexamen. Vilken sorts kandidatexamen kan jag få efter tre års studier i dv?

Filosofie kandidat. Det är alltså ingen ingenjörsutbildning.

thewindupbird:

Är det svårt att komma in på ett masterprogram på CTH eller KTH?

Du konkurrerar om de platserna på samma villkor som alla andra. Om det sedan är lätt eller svårt beror på din egen ambitionsnivå och kompetens. GU har även egna masterprogram inom datavetenskap som är väldigt lika de som körs på Chalmers. Jag skulle rekommendera att du tar även din master på Chalmers eller GU, då DV-fakulteten där är Sveriges bästa.

thewindupbird:

Är det märkbart svårare för en datavetare än en civilingenjör att få jobb inom t.ex. mjukvarubranschen?

Det tog mig ungefär två månader efter min masterexamen att få ett jobb jag var nöjd med, och nu två månader efter att jag undertecknade mitt anställningskontrakt så har jag precis sagt upp mig till förmån för ett bättre erbjudande.

Innan jag fick det första hade jag redan tackat nej till fyra riktigt bra erbjudanden; ett från ett Zürich-baserat företag eftersom jag för tillfället inte har lust att flytta eller månadspendla, två från företag som verkade spännande men inte passade med mina värderingar (det enda håller på med casinospel och det andra utvecklar krigsmateriel) och ett från ett företag som helt enkelt verkade lite mindre intressant än det jag till sist skrev kontrakt med.

Så nej, det är inte det minsta svårt att få jobb. Jag tvivlar starkt på att jag hade fått fler och/eller bättre erbjudanden om jag varit civilingenjör istället.

thewindupbird:

Stämmer min fördom om att examen är något överskattat, att det till stor del handlar om att vara social, driven och gärna visa upp projekt man driver på egen hand utanför skolan?

Kandidatarbete, exjobb och egna projekt gör stor skillnad enligt min erfarenhet. Det Zürichbaserade företaget kontaktade mig efter att ha hittat mitt exjobb på GitHub, min nuvarande arbetsgivare har också kommenterat att det var en starkt bidragande orsak till deras intresse, och det är en jättefördel att kunna visa på att "det här har jag gjort" när man söker jobb, speciellt om man inte har så lång arbetslivserfarenhet.

thewindupbird:

Finns det goda möjligheter för datavetare på GU att knyta kontakter för framtida jobb?

Många av Chalmers arbetsmarknadsdagar är öppna även för DV-studenter, och om du är intresserad av häftigare, mer researchorienterade jobb så finns det många väldigt trevliga professorer med kopplingar till bl a Klarna, Galois, Intel, Ericsson, Scrive, Bluespec, Microsoft och andra high tech-företag. Jag får insiderinformation om rekryteringar och annat av dem lite då och då; exempelvis var det en av dem som tipsade mig om min nuvarande anställning.
Du har även möjlighet att jobba som labhandledare i kurser du tagit, för att bättra på kontaktnät, arbetslivserfarenhet och dina kunskaper i ämnet kursen behandlar.


   
ReplyQuote
Topic starter

Jag är jättenöjd med svaren. Tack så mycket! [bigsmile]


   
ReplyQuote