Stronghold:
Ja, det har alltid gott bra för de kommunistiska regimerna på sikt.
Så länge kapitalismen existerar kommer arbetarklassen att exploateras och så länge vi exploateras kommer motstånd att finnas. Till slut kommer arbetarklassen att "slå sig fri från sina bojor", det är oundvikligt i längden.
Italien: Våg av studentprotester - "Vi tänker inte betala er kris"
Den senaste veckan har en våg av sociala protester exploderat i Italien, gemensamt organiserad av studentrörelsen och basfacken CUB och Cobas. Det som utlöst protesten är regeringens så kallade Gelmini-reform, lag 133 som innebär en privatisering av de italienska universiteten, nedskärningar för forskning och mindre offentliga fonder för utbildning. Lagförslaget har redan blockerat starten på vissa kurser. Studentrörelsen kopplar direkt samman privatiseringen med den globala finanskrisen: ”universiteten ska inte betala er kris.”
Fredagen den 17 oktober hade basfacken utlyst en generalstrejk i Milano och Rom i utbildning, transport och offentlig sektor. Generalstrejken övergick i en generaliserad strejk, i hela det sociala rummet. I Rom började studentrörelsen protesterna redan dagen innan. 10 000 studenter deltog i ett stormöte på universitetet mot lagförslaget. Studenterna höll därefter en demonstration som blockerade stadens gator. Under två timmar blockade de finansministeriet, och sedan ytterligare en timmes blockader av tågstationen Termini. Demonstrationen återvände därefter till universitetet La Sapienza i San Lorenzo och ockuperade litteraturfakulteten. Dagarna efter ockuperades även fysik-, kemi- och statsvetenskapliga fakulteten av studenter.
I Milano hölls en demonstration med 50 000 fackföreningsmedlemmar och studenter under anti-Gelminidagen. När 2000 studenter efteråt försökte blockerade norra järnvägsstationen vid Piazzale Cadorna anfölls de av karbinjärpolis, som besköt dem med tårgas och slog dem med batonger. Ett tiotal studenter skadades. Under dagen dök även de prekäras skyddshelgon San Precario upp i igen i Milano. På vår tids katedral, börshusets port, spikade han upp 95 teser om osäkra anställningar, precis som Martin Luthers teser 1517 på kyrkoporten i Wittenberg.
I Florens hölls ytterligare en massdemonstration med 40 000 deltagare. 600 studenter blockerade tågstationen och olika universitetsinstitutioner. Andra demonstrationer hölls under dagen i Genua, Cagliari, Aquila, Parma, Pavia, Perugia, Palermo, Turin och Napoli. Även i Napoli ockuperades en universitetsinstitution av studenterna. Sammanlagt beräknas 250 000 personer ha deltagit i de senaste veckornas studentprotester i 70 italienska städer. Media har redan börjat prata om protesterna som en ny italiensk CPE-revolt ala Frankrike 2006.
Berlusconi höll en presskonferens onsdagen 22 oktober, förklarade att han inte tänker backa om lagförslaget med nedskärningar i offentliga studier, och hotade att polisen skulle börja storma de ockuperade universitetsinstitutionerna.
Studentrörelsen har utropat fredagen 7 november som en ny aktionsdag mot lagförslaget, och ytterligare en generalstrejk är varslad till fredagen den 14 november.
Läs mer om senaste tidens sociala protester i Italien påGuldfiske.
Saxat från Motkraft.net
asdor:
Till slut kommer arbetarklassen att "slå sig fri från sina bojor", det är oundvikligt i längden.
Nej, det är det inte.
Stronghold:
Nej, det är det inte.
Jopp tillslut kommer vi till den punkt där arbetarklassen kommer störta borgarklassen. Dels på grund av att kapitalismen är ohållbar i längden då den kräver en evig tillväxt och kommer att drabbas av värre och värra kriser, dels på grund av att kapitalismen skapar de människor som kommer störta kapitalismen dvs arbetarklassen. Alla samhällen har hittils varit klassamhällen där en klass har störtat en annan, så kommer också ske nu.
Jo, om inte annat så kommer vi småningom till en brytpunkt då systemet faller på sin egen orimlighet. Som Marx skrev i manifestet:
"De produktivkrafter, som står till samhällets förfogande, tjänar inte längre till att främja de borgerliga egendomsförhållandena, de har tvärtom blivit för väldiga för dessa förhållanden, de hämmas av dem, och så snart de övervunnit detta hinder bringar de hela det borgerliga samhället i oordning och hotar den borgerliga egendomens existens. De borgerliga förhållandena har blivit för trånga för att rymma den av dem skapade rikedomen."
Det finns massvis med exempel på det här, men det kanske allra mest slående är ju utvecklingen på internet som hotar att avskaffa delar av de kapitalistiska egendomsförhållandena, se kraften i den privata nedladdningen av filmer, musik, spel o.s.v. Det är kommunism som rycker undan grunden för kapitalismen.
Men kapitalismen skulle rent hypotetiskt kunna existera ända till de ekonomiska skillnaderna mellan världsdelarna jämnats ut, och det inte finns några nya marknader att exploatera. Vid det stadiet, när världsdelarna är ungefär lika rika ekonomiskt men klassamhället inom världsdelarna består, så skulle trycket mot kapitalismen bli för starkt och då är jag övertygad om att kapitalismen inte skulle kunna stå emot helt enkelt.
Men ett sådant tillstånd är kanske 200 år in i framtiden, jag är nästan helt säker på att kapitalismen kommer att vara upphävd i större delen av världen inom 100 år. Kanske t.o.m. 50.
KarlMarx:
De produktivkrafter, som står till samhällets förfogande, tjänar inte längre till att främja de borgerliga egendomsförhållandena
Om vi bortser från internet, menar han här då ökad automatisering?
Prodktivkrafter är hjälpmedel för att producera, arbetssätt (ex. verktyg, maskiner, infrastruktur, arbetsdelning etc.) och arbetskraft (ja, oss själva och våra kunskaper).
Så automatisering är just en aspekt av produktivkrafternas utveckling och en omfattande automatisering skulle verkligen undergräva hela kapitalismen.
KarlMarx:
Prodktivkrafter är hjälpmedel för att producera, arbetssätt (ex. verktyg, maskiner, infrastruktur, arbetsdelning etc.) och arbetskraft (ja, oss själva och våra kunskaper).
Jo det vet jag men vad är det för andra aspekter som skulle undergräva hela kapitalismen?
Tråden låst på grund av inaktivitet