Aviseringar
Rensa alla

"könsbundna studieval"


Ämnesstartare

antingen är folk för fega eller för dumma för att försöka ha integritet?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

det sorgliga är att om de vore mindre fega skulle de vara mindre dumma och vise versa... kanshe i oänliiiheet.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

nej det är verkligt kommer från andra personer som tycker "tjejer ska vara så o killar så" själv är jag inte alls så kategorisk och tycker alla kan vara olika enligt mig och om de finns nån biologisk skillnad kommer inte det i första hand och ska hindra från att låta människor vara sig själva


   
SvaraCitera

ekivok ekvilibrist:

Klart att det finns normer som leder till könsdiskriminering osv., men det är också dumt att förneka något så uppenbart som att kvinnor och män är bra på lite olika saker och därför tenderar att välja olika yrken. Ännu dummare är det att förneka att män i regel tjänar mer än kvinnor, att kvinnor oftare än män förnekas möjligheten till heltidsanställning och att manliga yrken värderas högre än kvinnliga (både rent ekonomiskt och sett till samhällsnytta osv.). Det finns enorma problem, men de kommer man inte tillrätta med genom att endast göra samhället jämställt på pappret, hur goda avsikter man än har...

bra på olika saker pga biologisk predisposition eller pga miljömässiga faktorer? klart att folk av hankön överlag är mer lämpade att utföra arbeten som kräver stor fysisk styrka, men det är ju en försvinnande liten del av snedfördelningen som kan tillskrivas det.


   
SvaraCitera

Tickstart: Det är en form av marknadsvärde? Det förstår du väl ändå, civilingenjörer jobbar generellt sett för industrin, inte staten, därför (bla naturligtvis) är lönerna högre.

Ja, lönen reflekterar en marknad där manligt dominerade yrken och det som produceras, säljs och köps inom dem värderas högre än kvinnligt dito. I USA, där det som bekant finns massvis med privata sjukhus, finner du samma löneskillnad, så det har inte direkt med offentlig kontra privat sektor att göra. Sett till samhällsnytta och annat är det helt orimligt att en sjuksköterska tjänar mindre än en ingenjör. Samtidigt fattar jag naturligtvis att pengar inte växer på träd och att ingenjörer rent marknadsmässigt får mer betalt därför att de är mer eftertraktade än sjuksköterskor och därför att det finns mer pengar att hämta inom tillverkningsindustrin - men det är just detta jag menar är skevt! Om man har ögon att se med är det rätt uppenbart att denna skevhet befäster ojämställdheten i samhället och gör att kvinnor nästan alltid drar en sämre lott än männen...

Weeaboo: Hur kommer det sig att sjuksköterskor tjänar mer än undersköterskor? Är det för att förstnämnda grupp utgörs av män och den senare av kvinnor?

Beror först och främst på skillnader i utbildning. Hur motsäger det något av det jag skrivit?

extra mile high club: och vad är det då som gör att något betraktas som kvinnligt eller manligt?

Samhället, kulturen, marknaden, människor som går runt med föreställningar om vad som är kvinnligt och manligt... allt möjligt?

player one: bra på olika saker pga biologisk predisposition eller pga miljömässiga faktorer? klart att folk av hankön överlag är mer lämpade att utföra arbeten som kräver stor fysisk styrka, men det är ju en försvinnande liten del av snedfördelningen som kan tillskrivas det.

Både och, eller svårt att säga. Män har t.ex. generellt sett bättre visuospatial förmåga än kvinnor och kvinnor bättre verbal förmåga än män och det har ju såklart en viss betydelse för yrkesutövning. Finns studier som pekar på att dessa förmågor har en genetisk-biologisk grund, men det betyder förstås inte genetik förutbestämmer en människas liv.

Men frågan om snedfördelningen är ett problem eller ej är ju i grunden normativ, så det är egentligen dumt att blanda in arv/miljö och eventuella biologiska skillnader mellan könen. På ett normativt plan, varför är det - allt annat lika vad gäller lön, status m.m. och givet att diskriminering inte förekommer (ja, jag vet, orealistiskt scenario i sig!) - ett problem att kvinnor och män söker sig till olika yrken?


   
SvaraCitera

ekivok ekvilibrist: Män har t.ex. generellt sett bättre visuospatial förmåga än kvinnor och kvinnor bättre verbal förmåga än män och det har ju såklart en viss betydelse för yrkesutövning.

Det sagt så finns det givetvis en massa yrken där kön inte har någon som helst betydelse men där kvinnor ändå diskrimineras. Det bör motverkas på samhällsnivå, och det kan motivera en viss kvotering av t.ex. chefer (kvinnor och män är precis lika bra på att fatta beslut och planera och handskas med anställda - kvinnor förmodligen lite bättre!).


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

ekivok ekvilibrist: Beror först och främst på skillnader i utbildning. Hur motsäger det något av det jag skrivit?

Att löneskillnader och kön inte har någon självklar korrelation.


   
SvaraCitera

Weeaboo: Att löneskillnader och kön inte har någon självklar korrelation.

Fast det har de. Ett manligt yrke jämförbart med undersköterska vad gäller utbildning i förhållande till lön skulle kunna vara CNC-operatör. En CNC-operatör tjänar mer än en undersköterska (och det är fullt rimligt att anta att det är så även i länder där privatfinansierad vård är vanligare än här i Sverige). Varför? Var god ge mig en förklaring som inte involverar kön...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jag trodde inte människor kunde vara så totalt korkade. ursäkta då


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

ekivok ekvilibrist: Fast det har det. Ett manligt yrke jämförbart med undersköterska vad gäller utbildning i förhållande till lön skulle kunna vara CNC-operatör. En CNC-operatör tjänar mer än en undersköterska (och det är fullt rimligt att anta att det är så även i länder där privatfinansierad vård är vanligare än här i Sverige). Varför? Var god ge mig en förklaring som inte involverar kön...

Fast det bevisade jag ju precis att det inte har. Att den har det i vissa fall understryker inte från att det skulle vara ett faktum. Det är inte så att verksamma högutbildade kvinnor har lika låg lön som de lågutbildade utan man har i regel samma som sina högutbildade manliga kollegor. Att undersköterskor har så låg lön har snarare att göra med att de är i offentlig sektor och att deras arbetsgivare rör sig med en mer begränsad budget.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

ekivok ekvilibrist: Samhället, kulturen, marknaden, människor som går runt med föreställningar om vad som är kvinnligt och manligt... allt möjligt?

man kan väl se det "manliga" som de arbeten som skaffar vårt samhälle svåråtkomliga råvaror och beskydd osv, grundläggande saker

det är ju viktigare för vår överlevnad att vi får in mat eller kan döda våra fiender än att vi kan ta hand om våra äldre hehe.. spekulerar mest och arbetar sj inom äldrevården


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

aldrig settt så korkade människor är det ap utställning eller?


   
SvaraCitera