Aviseringar
Rensa alla

kristendom och vetenskap


nrg89

Erik112:

Ok du ser vad du vill, politikerna vill inte heller se, därför händer inget.

Det är du som bara ser det du vill. Det är du som tror att svälten ökar och världens välstånd blir mycket sämre, när så inte alls är fallet.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

nrg89:

Det är du som bara ser det du vill.

Sant så och står för det.

nrg89:

när så inte alls är fallet

Ok, du ignorerar allt vad klimatforskarna säger, precis som politikerna, inte konstigt att det inget görs för att undkomma en global miljökatastrof.

20 år senare.jpg


   
SvaraCitera
Hampie

Erik112:

Terorister

Är inget nytt, har funnits sedan samhällen började ploppa upp som svampar. Dessutom handlar de flesta av dessa i sin religions namn… Så.

Erik112:

Lepra, ESBL, EHEC, TBE -bakterien, SARS, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, ökade psykfallsfrekvens, svininfluensa, Ebola-viruset, fågelinfluensan/spanska sjukan som numera bevisligen smittas människor emellan i Pakistan - , nyare aidsvirus som också är resistent., globala uppvärmningen.

Lepra är utrotad i Sverige och sjukdomen svarar ganska bra på antibiotika. Alla andra sjukdomar du listar är både gamla och nya, men alltså, inte tror du seriöst att fler dör av sjukdomar numera, procentuellt, än förr? Vetenskapen har i princip utrotat smittkoppor och i vårt eget land har vi i princip utrotat polio helt och hållet.

Pest, är det ett ord du är familjär med? Den sjukdomen dödade en tredjedel av Sveriges befolkning 1349-1351. Det var ganska länge sedan, eller hur? Stora epidemier är inget nytt. Pesten dog inte heller ut utan kom tillbaka med jämna mellanrum - dock inte lika storskaligt som i mitten av 1300-talet. Vet du varför den är utrotad i de flesta länder idag? Utveckling. Vi har bättre boendeformer, bättre mathantering, bättre hygien. På 1500-talet trodde man, i enighet med humoralpatologin som rådde då, att pest berodde på besmittat regn. Man trodde att fisk dött i havet, att detta dödsvatten blivit till moln, och att de, på vilka det sedan regnade, blev sjuka. Nu vet vi.

Spanska sjukan drabbade världen på 20-talet - när började världen bli döende i din mening? Folk dog i alla fall som flugor: en intressant sak var att den spanska sjukan inte skonade rika, utan dödade folk i alla samhällsklasser. Vi kommer antagligen inte behöva se något sådant igen. Se på svininfluensan: Sverige har gjort den största vaccinationskampanjen sedan vi utrotade smittkopporna på 60-talet. Då vaccinerades lite mer än en miljon människor – nu var målet att vaccinera 9 miljoner. Då tog det ett helt år att vaccinera alla - nu är redan mer än 20 % av befolkningen vaccinerad på två månader.

HIV och aids sprids på tre sätt, i princip: blod, moder till barn och genom sex. Det första är det läskigaste, i min mening, och det svåraset att skydda sig ifrån - men för dem som lever där HIV är väldigt utbrett så görs antagligen inte många blodtransfusioner, så låt oss förbigå det. Det finns mediciner och bröstmjölksersättning som gör att barn inte behöver få HIV från sina mödrar. Tack igen evidensbaserad och empirisk forskning. Det sista problemet sätter kristnissar som du käppar i hjulet på lösningen för. Det heter kondom. Kondomer skyddar bra mot HIV-viruset. Man kan inte hindra folk från att ha sex, it doesn't work, folk knullar ändå, bättre då med kondom.

Tuberkulos är lite läskigt: men var läskigare förr. Numera finns det ingen inhemsk tuberkulos i Sverige, de utbrotten som förekommer kommer av att någon tagit in smittan. Man kan numera bota TBC även om det kommer resistenta former. Det är läskigt, men naturen är alltid ett steg före oss. Men vi kommer på något, i sinom tid. Det läggs ned en hel del på forskning på resistenta sjukdomar, vad jag vet. Men igen: lungsot är inget nytt. Folk har dött som flugor av det tigigare.

Du försöker få sjukdomar och pandemier att framstå som ett fenomen som tyder på att vi är i slutet: vi har aldrig haft det bättre. Det är först nu, med modern medicin, som vi faktiskt vet vad sjukdomar är och som vi faktiskt vet hur man kan bota dem. Vi vet hur man skall hämma epidemier och pandemier. Vi har utrotat en sjukdom som förr satte skräck i folk och numera finns den endast i labratorier: smittkoppor.

Appropå psykiska sjukdomar är världen idag även bättre än förut: livet för människor med psykossjukdomar är så mycket bättre idag att ditt uttalande är ett hån mot alla dem, vilka tvangs ligga bältade på dårhus. I och med att man uppfann neuroleptikan så kom dårhus och mentalinstutioner att behövas allt mindre och mindre, och många som tidigare behövdes hållas inlåsta på grund av sina psykoser, kan idag leva normala liv tack vare antipsykotisk medicin.

Att psykiska sjukdomar är något nytt är också trams: man kom bara på deras existens relativt nyligen. Eller, depression och bipolaritet finns faktiskt dokumenterat sedan länge. Psykotiska personer kallade man nog dårar eller besatta förr, och vad man försökte bota dem med vill jag nog helst inte tänka på. Gällande självmord så har det antagligen alltid förekommit - men då det är en synd i bibeln så tenderar folk att förklara det, både för sig själva och omvärlden, som en olycka eller dylikt. Sveriges höga självmordsstatistik kan förklaras av att vi i Sverige inte ser det som något skamfullt - utan som det tragiska missöde det är för den som tagit sitt liv, och försöker finna reda på varför det hände.

Erik112:

kärlekslösheten, omoralen, söndrade hem,

Få giftermål var förr av kärlek utan snarare var det föräldrarna till barnen som parade ihop dem. Klagan på ungdomens moraliska dekadens är lika gammal som människan själv: det har man alltid gjort, inget nytt. Söndrade hem har det funnits i all tid: alkoholism är t.ex. inte en ny sjukdom. På 1700-talet fanns det så många krogar i Stockholm att det gick en på var tionde person. Rekommendationer om måttlighet begränsade spritintaget till 7 supar om dagen.

Erik112:

I infektionssjukdomar dör mer än 160 gånger per år än i naturkatastrofer.

Förr i tiden så dog folk än oftare av infektionssjukdomar - för då fanns det varken antiviruala medel eller pennicillin. Man visste inte ens om bakterier och virus existens utan skyllde det hela på endera Guds straff eller vätskor i obalans. Folk har alltid dött som flugor i sjukdomar: det är inget tecken på att världen är döende.

Erik112:

Genom användning av fossila bränslen som bensin och andra icke förnyelsebara bränslen orsakar människan stora utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

1800-talets London var alltid molnigt och ett fenomen som kallas smog, ett väder skapt av människan, kom och gick. Detta p.g.a. all eldning med kol. Vill du ha äldre exempel på storskalig miljöförstöring så tror man att Indus-kulturen dog ut p.g.a. sättet de brukade jorden (detta gäller även vissa sydamerikanska indianer). Den kraftiga konstbevattningen gjorde jorden så salt att inget ville växa där, och tja, utan mat så går det inte så bra att ha samhälle, eller hur?

I Gilgamesheposet talas det om stora skogar: det utspelar sig i Mellanböstern innan judendomen kom till. Det är en av de äldsta sagor som finns bevarade. Skogar. Där det är öken. De fanns, men höggs ned och användes. Nu är de.. borta. Miljöförstöring är inget nytt.

Erik112:

De senaste 90 åren har det dött 100 människor i timmen dygnet runt, i krig, hur många har inte stor sorg efter dem som i onödan lemlästats eller dödats. Och hur många dör inte till följd av epidemier p g a naturkatastrofer och krigen och mördade ledare i landet..

Erik112:

Ok du ser vad du vill, politikerna vill inte heller se, därför händer inget.

Vad är det de inte ser? Jesus' och Jahves budskap? Folk trodde på Jesu tid att tiden snart var kommen - det var för mer än 2000 år sedan. Redan då trodde man världen var döende. Hur länge skall den dö innan den är död nog?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Hampie:

Är inget nytt,

Det sammansatta och sverige är inte hela världen [cool]


   
SvaraCitera
Hampie

Erik112:

Det sammansatta och sverige är inte hela världen

Utveckla.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Hampie:

Utveckla.

Behövs inte, vill du se så ser du redan.


   
SvaraCitera
nrg89

Erik112:

Behövs inte, vill du se så ser du redan.

Om det var jättedåligt i hela världen förut, men det idag är lika dåligt i stora delar av världen fast jättemycket bättre i vissa delar, har det blivit bättre i det stora hela.

Om tre personer svälter, och en av dem plötsligt hamnar i en situation där han inte svälter, så har det blivit bättre eftersom svälten inte är lika stor. Hänger du med?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera