Aviseringar
Rensa alla

KULTUR: Alkohol i populärkulturen


Ämnesstartare

Förr i tiden spreds den mesta informationen från människa till människa genom små pratstunder och det som påverkade folk mest var förmodligen varandra. Idag är media och sociala medier en stor del av våra liv och vi omges av mängder av former av informationskällor och influenser, däribland populärkulturen som har en stor inverkan på oss, och framförallt på dagens ungdomar. Jag har funderat närmare på hur alkohol används inom populärkulturen, vad det sänder ut för signaler och hur vi blir påverkade av det.

När jag försöker föreställa mig en idealbild för en romantisk stund på tumanhand med den man känner något lite extra speciellt för är det först de tända ljusen som dyker upp. Sedan finns det lite mysig musik i bakgrunden och jag kommer ständigt på mig själv med att tänka in ett glas vin där, trots att jag vet att jag aldrig känt att vinet ökat romantiken när jag suttit där i en sådan romantiserad situation. Det kan tyckas lustigt det där, hur det är så lätt att lägga in en känsla i något som man själv egentligen aldrig riktigt känt. Helt säkert är det ett tankesätt som satts av bland annat populärkulturen genom alla dessa romantiska filmer. På film funkar det uppenbarligen väldigt bra, dels kan ju vin ha en ganska passande färg och dessutom är vinglas rätt vackert formade och borde lätt kunna ge en romantisk ton, med eller utan vin i.

Sedan har vi det ständiga whiskeyglaset på affärsmöten i film och serie- världen. Whiskey ska tydligen symbolisera makt och dominans och vara en statussymbol. Som om man skulle fatta bättre beslut eller få mer makt bara av det. Visst förstår vi symbolen, visst tar vi till oss den, även fast vi troligen inte är lika villiga att efterhärma den som vi är med vinet. Fast förresten är jag ju självklart, enligt filmens ram, inte alls rätt person att säga något om den påverkan då vi vanligen inte får se någon kvinna bli maktfull av whiskey.

Whiskeyn känns mer som just en symbol när vinet nog snarare är tänkt att ge istället för att symbolisera en känsla. Men det är en hårfin skillnad det där. Fast jag tror att skillnaden är ganska stor i stunden då vi sitter och tittar på filmen. Om det är en romantisk känsla som ska påbyggas av vin tror jag att de flesta verkligen tar in att glaset finns där och accepterar det som romantik. Om det är frågan om whiskeyglaset som ger makt skulle jag säga att åtminstone jag inte tar in det på samma sätt. Det bara är där. Lite i utkanten. Som just en symbol och inte särskilt mycket annat.

När vi fortsätter ut ur filmens värld och in i spelvärlden hittar vi bland annat en tredje sida av alkoholen; ölfestivaler. Det är ganska intressant att man i vissa fall kan låta sin spelkaraktär dricka alkohol med resultatet att gubben inte springer rakt och en bild som är suddig. För mig som inte har någon personlig erfarenhet av detta, utan bara hört det från personer som är mer insatta i spelvärlden, känns det väldigt suspekt och jag måste erkänna att jag log lite när jag hörde det och plötsligt blev lite mer sugen på att testa spelet ifråga. Vilket jag förstår låter ännu lustigare än det faktum att funktionen finns. Alkohol lockar helt enkelt.


   
Citera

Jag tycker att du är inne på och nosar på ett riktigt intressant spår här Amy, men det behövs lite mer djupdykning i ämnet. Just nu tassar du bara kring ämnet. Jag föreslår att du lyfter fram och riktar in dig på ett par specifika exempel istället för att skriva i allmänna ordalag (exempelvis Mad Men vad gäller whiskeyn och makt). Att försöka beskriva en hel kultur kräver en hel doktorsavhandlig för att det ska kännas trovärdigt och genomarbetat.

Jag föreslår också att du Googlar "Alcohol in popular culture". Då får du upp massvis med intressanta artiklar som du kan hämta exempel från och spinna vidare på! [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Just nu tassar du bara kring ämnet.

Ja, detta är ju bara ett första utkast och lågntifrån klart.

André Vifot Haas:

Jag föreslår också att du Googlar "Alcohol in popular culture".

Bra tips!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

När måste detta vara helt klart? Är rädd att jag inte hinner[shake].


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

När måste detta vara helt klart? Är rädd att jag inte hinner.

Kan du ha den klar till slutet av veckan så är det bra! Det här temat blev inte riktigt som jag tänkt mig.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

!

Nu har jag gjort om den här lite. Eller rätt mycket, dock har jag inte gjort som du tyckte med exempel, för det känns så himla uppsatsikt och skoligt då tyckte jag [crazy].

Så, vad tycker du? Publicera eller inte?


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

det som påverkade folk mest var förmodligen varandra

Amy Karlsson:

media och sociala medier

sociala medier är också medier. Så skriv "olika medier"

Amy Karlsson:

mig en idealbild för en romantisk stund

idealbild av en

Amy Karlsson:

när jag suttit där i en sådan romantiserad situation.

när jag själv suttit i en sådan

Amy Karlsson:

ett tankesätt som satts av

tankegångar som skapats av

Amy Karlsson:

lätt kunna ge en romantisk ton, med eller utan vin i.

romantisk ton - med eller utan vin u.

Amy Karlsson:

affärsmöten i film och serie- världen.

film- och serievärlden

Amy Karlsson:

att ge istället för att symbolisera en känsla

att skapa, i stället för att symbolisera, en känsla.

Amy Karlsson:

När vi fortsätter ut ur filmens värld och in i spelvärlden hittar vi bland annat en tredje sida av alkoholen; ölfestivaler.

Jag tycker du kan skippa det här stycket. Dels känns det som ett ganska stort hopp från tidigare diskussioner, och dels blir det inte trovärdigt eftersom du pratar om något du själv inte har någon insyn i.

Jag tycker det ser bättre ut Amy och det känns som att texten börjar ta form nu. Kul! Vad jag saknar nu är att du utvecklar diskussionen kring vad det här kan tänkas ha för effekter på den som tittar på filmen/serien. Vad gör det med vår bild av alkohol? Vad gör det med vår bild av romantik och makt? Du är inne och nosar på det, men det känns emellanåt som att du inte säger särskilt mycket. Förstår du? [smile]


   
SvaraCitera