Bland de första sidorna i Alex Schulmans debutroman Skynda att älska läser jag:
”Det blommar överallt. Smörblommor vajar i den försiktiga vinden nere på ängen som en gång var vår fotbollsplan. Lupiner står uppradade som böjda sablar. Nässlorna sträcker ut sig vid jordkällaren.”
Och jag hinner tänka att, fan, det här kommer bli ännu en studie i sentimentalt martyrskap. Ingenstans i hela boken syns spår av den Alex vi lärt känna i medierna. Ingen ironi och ingen sarkasm.
Alex låter sig dock aldrig kliva över den sentimentala gränsen. En gräns som jag kan tänka mig är väldigt lätt att klampa över när man skriver om kärleken till sin egen far. Han gör aldrig sin pappa till en upphöjd Kristusgestalt och i ett avsnitt beskriver han till och med hur pappan sparkade honom när Alex råkade beröra en öm punkt genom att kalla honom ”gubbjävel”.
Denna självbiografiska historia kretsar kring Alex och hans far Allan Schulman som på 60-talet var en berömd (och beryktad) tv-producent. Det som ger detta far och son-förhållande en liten tvist är att Alex föddes när Allan var 57 år gammal. Han tvingades därför redan som sjuåring börja oroa sig för pappans åldrande. Han får hindra honom från att ramla i trappan och mata honom med Dextrosol-tabletter för att han ska orka köra bil hela vägen - allt medan kompisarnas pappor brottas med sönerna ute på gräsmattan.
Genom kapitlen varvas nutid i terapeutfåtöljen med målande tillbakablickar från barndomen, och återigen märks Alex imponerande syn för detaljer. Han beskriver exempelvis hur föräldrarna bråkade genom de tunna väggarna i torpet och hur han letade upp de plankor i golvet som inte knarrade för att han inte skulle väcka pappa för tidigt på morgonen.
Som en röd tråd genom hela boken löper Coca Cola-cup, en straffturnering i fotboll där de tre bröderna Schulman vann en burk Coca-Cola för varje mål de gjorde. Turneringen blir med tiden ett obekvämt bevis på faderns åldrande då han inte längre orkar kasta sig efter bollen och det blir väldigt gripande att läsa hur de desperat försöker genomföra cupen midsommar efter midsommar.
Skynda att älska är kanske varken en särskilt nyskapande eller en otroligt häpnadsväckande historia, vilket så klart inte heller var tanken, utan en – igen – väldigt ärlig berättelse om en vanlig, men ändå ganska ovanlig, familj.
Erik Nahlén:
Han gör aldrig sin pappa till en upphöjd Kristusgestalt och i ett avsnitt beskriver han till och med hur pappan sparkade honom när Alex råkade beröra en öm punkt genom att kalla honom ”gubbjävel”.
Blir lite rörigt med så mycket "han" och honom" hit och dit. Kan du försöka skriva om?
Jag har feber så orkade inte läsa igenom alltför noggrant. Men i feberdimman så tyckte jag i alla fall det var en finfin recension!
Erik Nahlén:
Bland de första sidorna i Alex Schulmans debutroman Skynda att Älska läser jag:
”Det blommar överallt. Smörblommor vajar i den försiktiga vinden nere på ängen som en gång var vår fotbollsplan. Lupiner står uppradade som böjda sablar. Nässlorna sträcker ut sig vid jordkällaren.”
Lite otydligt vad som faktiskt hör till inledningen.
Erik Nahlén:
Skynda att Älska
Bort med versalen i älska.
Erik Nahlén:
”gubbjävel”
Behövs det verkligen citationstecken här?
Erik Nahlén:
Han får hindra honom från att ramla i trappan och han får mata honom med Dextrosol-tabletter för att han ska orka köra bil hela vägen - allt medan kompisarnas farsor brottas med sönerna ute på gräsmattan.
Jag säger som André - här blir det lätt förvirrande. (Det markerat i fetstil kan raderas helt och hållet)
Farsor känns förövrigt som ett lite felplacerat ord.
Erik Nahlén:
tillbakablickar från barndomen,
Personligen skulle jag valt till istället för från.
Erik Nahlén:
Coca Cola-cup
Coca-Cola Cup
Erik Nahlén:
Coca-cola
Coca-Cola
Erik Nahlén:
vann en burk
vann varsin burk
Erik Nahlén:
blir efter tiden
blir med tiden
Erik Nahlén:
Turneringen blir efter tiden ett obekvämt bevis på faderns åldrande då han inte längre orkar kasta sig efter bollen och det blir väldigt gripande att läsa hur de desperat försöker genomföra cupen midsommar efter midsommar.
Den här meningen måste kortas ner.
Erik Nahlén:
varken en väldigt nyskapande
varken en särskilt nyskapande
Jillie Kaaret:
Text
Tack för grym korr 🙂
Uppe
Tråden låst