Aviseringar
Rensa alla

Kurator, psykiatriker eller psykolog


Ämnesstartare

loom:

Ja, vad är skillnaden på en kurator, psykiatriker och psykolog? Jag behöver fixa mig själv men vet inte vart jag ska vända mig.

Det här är vad min kompis sa till mig när jag frågade henne om skillnaden.
Hoppas jag minns det rätt nu.
Kurator = man pratar oftast om mer "varddagliga problem", hur man har det i skolan osv.
Psykolog = Då går man in på djupet lite mer och försöker hitta en orsak till att man mår som man gör. Kanske går tillbaka och försöker se något i ens uppväxt som kunde t ex utlöst en viss sak.
Psykiatriker = När det är ännu djupare saker, kanske när man har en psykisk sjukdom som man behöver få en diagnos för (är osäker på den här sista).


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

loom:

förklara

*Psykiatriker är den ende som är utbildad läkare i grunden och är därför den ende som har rätt att skriva ut mediciner.

*En psykolog får göra psykologutredningar, för att avgöra om personen lider av tex en personlighetsstörning, lr annat, sådana befogenheter har inte en kurator. (Neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, asperger utreds dock av psykiatriker)

*Kuratorn är den lägst stående i hierarkin, har socionomutbildning, samma utbildning som socialsekretare.

Vad vill du hjälp med?
Misstänker du psykisk sjukdom och vill bli utredd, lr behöver du "bara" bolla tankar med någon?
Ja välj därefter...

Och man kan visst själv efterfråga vad man söker, så gjorde iaf jag. Min erfaranhet är att det är svårast att få träffa en psykolog, och lättast är psykiatriker. Nackdelen med psykiatriker är att det oftast är olika varje gång och de pratar danska så man fattar inte vad de säger, och det är ömsesidigt =)
Så om du vill gå i samtal över en längre tidsperiod är det definivt inget alternativt. De tar dessutom 300 kr=specialistläkare, mot kurator- 80 kr.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

mediakatt:

Oftast har man kontakt med både en psykiatriker som sköter den medicinska delen av ens behandling och en psykolog eller kurator som ansvarar för någon form av terapi.

i de fall där man överhuvudtaget har psykologkontakt som del av behandlingen, bör tilläggas.

Melly:

Min erfaranhet är att det är svårast att få träffa en psykolog, och lättast är psykiatriker.

tror inte att jag kan skriva under på det där. det första man träffar inom vården är ju (såvitt jag vet) i princip alltid en läkare, vilket väl vanligen är en allmänläkare på vårdcentral eller dylikt, som brukar skicka en remiss till psykiatrin, där en utredning görs, och behandling bestäms. det är möjligt att det även går att skriva en självremiss till psykiatrin och efterfråga just psykologkontakt, men såvitt jag vet så hör det inte till vanligheterna, och om den aktuella vårdenheten är något som kan liknas vid välfungerande så bemöts förhoppningsvis en dylik remiss med ett "stfu noob", och en kallelse till en läkare.

jag vet inte om man alltid får kontakt med en psykiatriker, eller om det förekommer att allmänläkare skickar remisser till psykologer på öppenpsykiatrin/bup direkt, men som jag upplevt det så är folk jävligt pigga på att remissa patienter till psykologer. det verkar som att det är ännu mer sant när det gäller folk under 18, så det är möjligt att barn- och ungdomspsykiatrin fungerar annorlunda än vuxenpsykiatrin. men överlag så tycker jag att det verkar som att det är väldigt många vars främsta kontakter inom psykvården är med just psykologer, snarare än läkare.

Melly:

De tar dessutom 300 kr=specialistläkare, mot kurator- 80 kr.

det där beror på var man bor nånstans, jag tror att jag betalar 200-250 för att träffa min psykiatriker, och att den mesta övriga vården kostar 80-100 eller så. fast det är ju inte riktigt en faktor, med tanke på att taket för högkostnadsskydd för öppen sjukvård ligger på typ 800 kr, vilket man lätt kommer upp i om man har regelbunden kontakt med psykiatrin.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Leijonsparf:

. men överlag så tycker jag att det verkar som att det är väldigt många vars främsta kontakter inom psykvården är med just psykologer, snarare än läkare.

Okej, har inte alls den erfarenheten. Även när jag låg inlagd 2 månader så var det ingen jag prata med där som gick i behandling hos psykolog. Det kom nya läkare med jämna mellanrum som gjorde en hastig check, och samma visa inom öppen.
En vän som var deprimerad men normal och gick skola osv, fick remiss till psykiatriker som skrev ut antidepressiva, ingen form av samtalskontakt.
(Blev remitterad till psykiatrin via ungdomsmottagninen, från första början.)

Leijonsparf:

fast det är ju inte riktigt en faktor, med tanke på att taket för högkostnadsskydd för öppen sjukvård ligger på typ 800 kr

Ok, fast jag lägger hellre 80 kr på nåt menlöst än 300 kr. Men om det hjälper är det naturligtvis värt det.
Jag tycker psykiatrin är värdelös. Man får bara en massa diagnoser, va ska man gör med dom, rama in dom. Man får veta alla sina brister och fel, (inte så upplyftande) men inga konstruktiva tips på hur man kan hantera/bli av med dom. Sen frågar dem alltid om man vill dö lr hör röster, får alltid lust att svara "Ja, jag hör din eländiga röst"[shake] Sen får man benso mot ångest, fast man inte har ångest, som man kan hamstra lr sälja.

loom:

fixa mig

Fast nu ser jag att TS är 18, så ignorera pengarna. Här är det iaf gratis upp till 20. Så passa på så du är färdig innan det kostar lr nåt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

psykiatriker kan väl fixa piller pga läkarutbildning tror jag [confused]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

mediakatt:

En del psykologer inriktar sig på särskilda terapiformer som jag tror att kuratorer inte sysslar med.

Nja, sjuksystrar, psykologer, psykiatiker och jag TROR även socionomer (alltså kuratorer) kan skaffa sig terapeututbildninng. Då kan alltså kuratorer vara tex KBT-behandlare, missbruksterapeut osv, utan att vara psykologer. Vet iaf att sjuksystrar kan vara det.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

kurator: socionom som pratar om folks problem.

psykiatriker: läkare som är specialiserad mot psykiska sjukdomar.

psykolog: en person med psykologexamen.

[party]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Leijonsparf:

de fall där man överhuvudtaget har psykologkontakt som del av behandlingen, bör tilläggas.

Jo, därav "oftast". Jag är inte säker, men jag tror att det vanligaste hos unga är att man åtminstone till en början har kontakt med psykolog eller kurrator.


   
SvaraCitera