Mintyp:
JO! För om du nu har 2 farkoster som åker emot varandra i ljusets hastighet, då närmar de sej varandra med en hastighet av "ljusets hastighet x2".
Ja, du KAN färdas snabbare än ljusets hastighet om du helt enkelt adderar hastigheterna.
MEN, Einstein säger inte att man får göra så, att addera hastigheterna rätt av funkar bara för små hastigheter, för att få verklig hastighetssumma måste du använda Laurentz-transformationer och addera dem.
Du får att summa = (v1 + v2) / [1+ v1v2/c²]
vilket alltid är mindre än c.
Jag tyckjer du ska läsa "Physics of the Impossible av Michio Kaku" Där tar han upp att det är möjligt att kunna åka snabbre än ljusets hastighet. Men att vi inte har den teknologin ännu.
Mintyp:
Men om du sätter nollpunkten på en annan bil som färdas i 100km/h och du färdas i 100km/h åt motsatt håll, så blir ju hastigheten 200km/h... mätt från andra bilen... lixom...
Nej, det gäller bara för låga hastigheter. Om den ena bilen färdas i 0,6c (där c är ljusets hastighet, duh) åt andra bilen i 0,6c åt andra hållet blir den relativa hastigheten inte 1,2c.
När det gäller 100 km/h, som är betydligt långsammare än c, är skillnaderna så små att man enkelt kan addera 100+100, men det gäller smo sagt bara för låga hastigheter, absolut inte för ljushastigheter.
(öh, se Gifteds svar istället)
variabel:
detta löses med att tiden saktas ner ju närmare man kommer c. hänger du med?
Jag skulle förklara det såhär:
1:
A och B är 2 föremål. De rör sig med nära ljusets hastighet ifrån varandra. Från A skulle man uppleva bland annat att tiden i B rör sig långsammare. Man skulle också uppleva att avstånd blir kortare i B.
(Samma sak gäller ifall vi kollar från B på A: DVS att tiden i A saktar in och avstånden krymper.)
Nu har vi ett 3:e föremål D som rör sig från B med motsatt hastighet jämfört med A. Från A kommer D rör sig snabbare än B, med extra hastigheten v= s/t. Men enligt 1: är sträckan mindre och tiden är större, Alltså är hastigheten mindre. Och när hastigheterna närmar sig ljushastigheten kommer minskningen bli så stor att hastigheten mellan A och D aldrig överstiger ljushastigheten.
Om t.ex AB = 0.9 c
och BC = 0.9 c
Så kommer hos A hastigheten BC vara kanske 0.09 c och AC= AB +BC är då = 0.99 c. Detta kommer alltid vara mindre än c. Annars skulle det finnas en annan högre max-hastighet och ifall man loopar samma resonemang så blir det en ännu högre max-hastighet osv.
Tråden låst på grund av inaktivitet