Middagstips, pirog
Har du fem minuter över? Gör pirog!
Häftiga bakmaskiner och dyra kastruller i all sin ära men det som toppar allting i köket är om man känner någon med känsla för mat och bakning. Det gör jag. Hon heter Linnéa och det var med henne som jag först testade att göra denna pirog. Jag vet att många recept titulerar sig som snabba men jag tvivlar på om något middagsrecept är snabbare än detta. Man skulle till och med kunna göra under reklampausen på tv. Det är med nöje jag ger er receptet till ost och skinkpirog!
Ingredienser för åtta stycken piroger:
4 plattor smördeg (finns att köpa i frysdisken)
4 deciliter ost
16 skivor skinka
1 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°. Dela smörplattorna på hälften och kavla ut dem till åtta stycken lika stora fyrkanter. Lägg lika mycket skinka och ost på varje bit smördeg och tryck ihop kanterna med en gaffel. Ta fram en plåt, lägg på pirogerna och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
För den som söker extra utmaning finns det även en överkurs, man kan göra sin egen smördeg.
Då behövs det:
4 deciliter mjöl
½ tesked salt
2 teskedar bakpulver
50 gram margarin
Smördegen gör du så här:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner det i bunken med mjöl. Arbeta ihop med (lättast med händerna) till en grynig massa. Tillsätt mjöl och knåda ihop det till en deg. Kavla ut degen så att den blir ungefär en halv centimeter tjock. Skär med antingen en pizzaskärare eller en kniv så att det blir åtta fyrkanter. Sedan är det bara att fortsätta som i förra stycket.
Ät och njut!
Sara Lundin:
Man skulle till och med kunna göra det i tv-reklamen
Jag antar att du menar att man kan hinna med att laga pirogen under reklampausen på tv, men det är lite otydligt.
Sara Lundin:
Ingredienser för åtta stycken piroger
Sätt ett kolon efter. Likdant på alla ställen du har fetstilt
Sara Lundin:
Lägg lika mycket fyllning
En småsak, men ser gärna att du förtydligar genom att skriva "lika mycket ost och skinka"
Sara Lundin:
50 gram smör
Kan inget om matlagning men visst är det bakmargarin man använder?
Sara Lundin:
½ cm tjock
en halv centimeter
Jag gillar pirog men har ingen ugn hemma. Får bli Gorbys istället
Sara Lundin:
Smördegen gör du såhär
så här
Fint Sara. Annars hade jag inget att anmärka på förutom det André sa.
Du ska inte göra det här receptet inom en snar framtid? Tänkte om du kunde ta en smaskig bild eller två.
Kan vi köra denna på onsdag?
André Vifot Haas:
Kan inget om matlagning men visst är det bakmargarin man använder?
Ånej, du har avslöjat mig Är i själva verket inget vidare på att laga mat.. Värmer köpta pannkakor i mirkon just nu..
Erik Nahlén:
Du ska inte göra det här receptet inom en snar framtid? Tänkte om du kunde ta en smaskig bild eller två.
Det kan jag göra . Ska försöka ta lite bilder med, jag kan lägga upp den imorgon kväll.
Sara Lundin:
Det kan jag göra
. Ska försöka ta lite bilder med, jag kan lägga upp den imorgon kväll.
Jamen vad bra, vi kör på torsdag dårå, så du slipper stressa.
Sara Lundin:
Ska försöka ta lite bilder med
Fin bild, men har du den i lite större format? Den skulle ju kunna vara ungefär 480 pixlar bred.
Erik Nahlén:
Fin bild, men har du den i lite större format? Den skulle ju kunna vara ungefär 480 pixlar bred.
Jo, den är förminskad.. Du menar bilden som är i texten eller?
Sara Lundin:
Du menar bilden som är i texten eller?
Precis. Du kan ju slänga upp den i lite större version.
Erik Nahlén:
Precis. Du kan ju slänga upp den i lite större version.
Sure bacon, är i skolan nu men gör det när jag kommer hem
Sara Lundin:
Sure bacon, är i skolan nu men gör det när jag kommer hem
Blir fint det.
Erik Nahlén:
Blir fint det.
Sådär, nu är det en större bild.
Sara Lundin:
Sådär, nu är det en större bild.
Smaskigt.
Hum hum.
André är strax klar med en recension av Keane-konserten, kan vi lägga upp den på fredag istället tror du, och receptet på tisdag? Känns lite fel om konsertrecensionen kommer så pass långt i efterhand annars.
Men om du gärna vill ha upp denna på fredag så gör vi så.
Varför inte lägga den här på lördag? Lite helgmat sådär.