Såhär i vintertider är det alltid mysigt att spendera en eftermiddag med att baka en smaskig kaka. Därför har jag samlat ihop några recept på kladdkakor som ni kan avnjuta medans ni väntar på våren.
Kokosbrownie med chokladsås
24 bitar
45 minuter plus eventuell nedfrysningstid
Browniebotten:
100 gram svalt, smält smör
2 ägg
2,5 deciliter strösocker
2 deciliter vetemjöl
0,5 deciliter kakaopulver
1 tesked vaniljsocker
1 tesked bakpulver
Chokladsåsen:
1,5 deciliter grädde
150 gram mjölkchoklad, finhackad
Kokostoppingen:
2 deciliter havregryn
2 deciliter florsocker
100 gram kokos
1 matsked vaniljsocker
1 ägg
100 g rumstempererat smör
0,5 deciliter vatten
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Browniebotten: Klä en ugnsform med bakplåtspapper, smörj pappret med lite av smöret.
3. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan i det smälta smöret. Blanda de torra varorna ordentligt och rör ned dem i äggblandningen.
4. Slå upp smeten i formen och grädda 8–15 minuter i ugnen. Kontrollera med sticka, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Kyl ned.
5. Kokostoppingen: Blanda kokos och vatten, låt vila i fem minuter. Rör sedan ihop med alla de andra ingredienserna.
6. Chokladsåsen: Koka upp grädden och slå över chokladen, rör om tills all choklad är smält.
7. Tryck ut kokostoppingen över den kalla brownien. Sätt in i kylen i 15 minuter. Skär sedan upp i rutor och servera med chokladsåsen.
Muffins med chokladtopping
15 st muffins
40 minuter
Muffins:
2 ägg
3 deciliter socker
4 matskedar kakao
100 gram smör
2 deciliter vetemjöl
½ gram vaniljsocker
1 kryddmått salt
Topping:
0,5 deciliter grädde
50 gram hackad mörk blockchoklad
1 matsked O’boypulver (1 msk)
15 gram smör
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Smält smöret och rör ned vaniljsocker, salt samt kakao till en slät smet.
4. Blanda i smörblandningen i äggröran, vänd sedan ned mjölet försiktigt.
5. Fördela i 15 formar och grädda i ugnen i 13–18 minuter. Låt svalna på galler.
6. Toppingen: Koka upp grädden och rör ned övriga ingredienser till en slät smet.
7. Fördela toppingen över de svala muffinsarna, ät och njut.
Kladdkaka med kola
12 bitar
45 minuter
100 gram smält smör
ströbröd
2 ägg
2 deciliter strösocker
1 deciliter ljus sirap
3 deciliter vetemjöl
5 matskedar kakao
1,5 tesked vaniljsocker
0,5 kryddmått salt
20 dumlekolor, delade på längden
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar botten.
3. Rör ihop smör, ägg, sirap, socker och salt.
4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och sikta sedan ned det i smörblandningen. Rör om försiktigt.
5. Häll smeten i formen och grädda 10 –15 minuter i ugnen. Tag ut kladdkakan och fördela kolan jämt över hela. Grädda sedan ytterligare 12–15 minuter.
6. Kyl ned och servera med vispad grädde.
Chokladkaka
14 bitar
35 minuter
200 gram smör
200 gram mörk blockchoklad
4 ägg
2 deciliter strösocker
3 deciliter vetemjöl
1 tesked bakpulver
1 kryddmått salt
Ströbröd
100 gram finhackad vit choklad
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smält smör och mörk blockchoklad i mikron eller vattenbad.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner chokladsmeten i det vispade ägget. Rör försiktigt ned mjöl, bakpulver och salt.
4. Häll upp smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda 12-18 minuter i ugnen. Kontrollera med en sticka att kakan är kladdig i mitten och gräddad i kanterna, om den är det är den klar.
5. Så fort du tar ut kakan ur ugnen så fördelar du den vita chokladen jämt över kakan. Låt svalna, helst över natten. Servera gärna med glass.
------
Jag var inte säker på om jag skulle skriva enheterna i förkortningar eller som de heter. Vad tycker ni?
Angelica Capitao:
100 gram svalt smält smör
svalt, smält
Angelica Capitao:
Jag var inte säker på om jag skulle skriva enheterna i förkortningar eller som de heter. Vad tycker ni?
Absolut så som du har det!
Härligt med recept! Men jösses vad sötsugen jag blev nu då. Bra jobbbat Angelica!
André Vifot Haas:
Men jösses vad sötsugen jag blev nu då. Bra jobbbat Angelica!
Bugar och bockar.
Angelica Capitao:
Bugar och bockar.
Har du möjlighet att fixa fram lite smaskiga bilder på bakverken också?
André Vifot Haas:
Har du möjlighet att fixa fram lite smaskiga bilder på bakverken också?
Tyvärr så har jag inte det. Har nämligen bestämt mig för att inte baka på ett tag. Men har en bild på en kladdkaka till framsidan iaf.
Angelica Capitao:
yvärr så har jag inte det. Har nämligen bestämt mig för att inte baka på ett tag. Men har en bild på en kladdkaka till framsidan iaf.
Okej, men dessa bilder kanske passar?
http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=download&id=903546
http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=download&id=664593
André Vifot Haas:
Okej, men dessa bilder kanske passar?
Oh, det gjorde de. Tack André!
För mig som har hälsomånad med bara gröt, kyckling och sallad var det ett rent helvete att läsa igenom.
Och det är ju ett gott tecken
Angelica Capitao:
Oh, det gjorde de. Tack André!
Ingen fara. Ta och bokmärken den sidan, riktigt bra gratisbilder. Erik brukar hämta splashbilderna därifrån.
Erik Nahlén:
För mig som har hälsomånad med bara gröt, kyckling och sallad var det ett rent helvete att läsa igenom.
Är det storstadsidealet som nått dig?
André Vifot Haas:
Är det storstadsidealet som nått dig?
Ja, Stockholmarna sätter alldeles för stor press på mig. Kom upp och mata mig med riktig föda.
Erik Nahlén:
Ja, Stockholmarna sätter alldeles för stor press på mig. Kom upp och mata mig med riktig föda.
Tar med mig en extra stor spiddekauga nästa gång jag tittar förbi.
Uppe
Tråden låst