Nu i juletider är det alltid gott med några annorlunda smaker som man inte tar del av under resten av året. Så varsågod, här har ni tre stycken otroligt goda recept.
Julmuffins med pepparkakssmak täckta av vit chokladfrosting
Ca 12 st
Muffinssmet:
3 st ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk 70 % choklad
Frosting:
200 g vit choklad
200 g Philadelphia-ost
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen, sockret och vaniljsockret så att det blir vitt och pösigt.
3. Smält smöret i mikrovågsugnen eller i en kastrull, tillsätt pepparkakskryddan och blanda med äggsmeten. Häll i gräddfil.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en tallrik. Blanda med smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rör ner chokladen i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en plåt och fyll formarna till 3/4 med smeten.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
8. Medans du väntar på att muffinsen ska grädda kan du göra frostingen. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad, låt svalna lite. Blanda sedan med philadephia-osten. Ställ in i kylen och låt den svalna.
9. Bred frostingen på muffinsen. Om du vill kan du garnera med non-stop, strössel, bär eller silverkulor.
Saffransscones
4 portioner
9 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 1/2 msk bakpulver
75 g margarin
3 msk vit sirap
½ g saffran
4 dl mjölk
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Blanda vetemjölet, saltet och bakpulvret i en skål.
3. Fördela det rumsvarma fettet i mjölblandningen med fingertopparna, häll i sirapen.
4. Värm lite av mjölken och lös upp saffranet i den.
5. Häll i mjölet tillsammans med resten av mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg
6. Dela degen i två bitar.
7. Forma till runda bullar, lägg dem på smorda plåtar och klappa ut dem till ca 1 1/2 cm tjocka kakor. Nagga dem med en gaffel och skär ett kryss tvärs över med skarp kniv halvvägs igenom bullarna så att de sedan är lätta att bryta i bitar.
8. Grädda sconsen mitt i ugnen tills de har fått fin färg, i ca 10-12 minuter.
9. Låt dem svalna lite och bryt dem sedan i bitar. Servera varma med valfritt pålägg.
Chokladkola
4 dl socker
2 ½ msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao
2 msk smör
Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Låt det koka sakta, rör ibland tills dess att kolan är lagom hård och seg. Ta bort grytan från värmen och häll upp på en välsmord plåt eller form. Skär kolan i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper när den har svalnat.
Angelica Capitao:
5.Häll i mjölet tillsammans med resten
Ett litet mellanrum efter femman önskas.
Bra Angelica. Fyfaaaaaan vad gott det här lät. Vi ska ha julbaksafton hos en kompis på lördag (ja, vi är manliga) och då skulle vi kunna ge oss på någon av dessa recept.
Som vanligt är det bra med bilder, har du sådana?
Erik Nahlén:
Bra Angelica. Fyfaaaaaan vad gott det här lät. Vi ska ha julbaksafton hos en kompis på lördag (ja, vi är manliga) och då skulle vi kunna ge oss på någon av dessa recept.
Som vanligt är det bra med bilder, har du sådana?
Oja, väldigt gott. Särskilt muffinsen!
Tyvärr så har jag inga bilder, men ska leta på nätet, där hittar man alltid.
Uppe
Tråden låst