Oförtröttligt vädjar musikindustrin till vårt samvete och till vår hänsyn till den stackars artisten för att få oss att sluta att olagligen ladda ner musik. Men hur mycket pengar handlar det om och hur ser siffrorna ut? Och vilket inflytande har egentligen piraterna?
2003 såldes 656 miljoner album. 2007 såldes 500 miljoner album plus 844 miljoner individuella låtar via nedladdning. De individuella låtarna väger knappast upp minskningen i albumförsäljning, hävdar Wall Street Journal. Om de syftar på ren omsättning är det säkert sant. En cd kostar cirka 16 dollar i USA så minskningen i omsättning blir 16*156 miljoner = 2,5 miljarder dollar. Enskilda låtar kostar ungefär en dollar stycket så nettominskningen blir 1,65 miljarder. Men de här siffrorna gäller hela industrin, inklusive återförsäljarna.
Nettoförlusten för skivbolagen är mycket mindre. Tar man bort kostnaden för packetering, distribution och återförsäljning av cd-skivorna – kostnader som alltså inte gäller för nedladdingar – inbringar en skiva 9,60 dollar. Detta minskar förlusten för skivbolagen till 653 miljoner. Detta är i värsta fall. Många skivor kostar mindre än 16 dollar så i själva verket är förlusten ännu mindre.
Men hur folk köper musik har förändrats och den riktiga frågan är inte huruvida skivbolagen tjänar mindre utan om piraterna har orsakat en nedgång i legala musikinköp.
En konsument köper de låtar han eller hon är intresserad av. Om vi i extremfallet antar att folk köper en cd för att de är intresserade av endast 1 låt, då representerar varje förlorad cd-försäljning bara en(1) minskad låtförsäljning och varje låtnedladdning representerar en(1) ökad låtförsäljning. Det här innebär en nettoökning med 688 miljoner sålda låtar.
Den andra extrempunkten, då köparen är intresserad av precis alla låtar på skivan, med säg 15 låtar på skivan in snitt, innebär en nettominskning på 1,47 miljarder låtköp.
Snittet kan vi anta ligger vid 5,4 låtar (844 miljoner låtar / 156 miljoner skivor). Om vi köper skivor för att vi vill ha minst 5,4 låtar i snitt så går ekvationen jämnt upp i fråga om mängden musik konsumerad. Vi har minskat vår låtkonsumption med 5,4 låtar per skiva multiplicerat med 156 miljoner skivor och det är lika med de 844 miljoner låtar vi köpte via nätet.
Men hur ser verkligheten ut? I min erfarenhet har skivinköp alltid varit för färre än 5,4 låtar. Jag har köpt skivor för så lite som en enda låt. Bara i specialfall, som till exempel Greatest hits-skivor och liknande, har jag varit intresserad av de flesta låtarna på skivan. Jag gissar att det för mig handlar om ungefär 3 låtar per skiva som jag faktiskt är villig att betala för.
Om detta gäller för genomsnittskonsumenten har musikmarknaden faktiskt ökat sett till antal låtar lagligt inköpta. Vad gäller mer formella och oberoende analyser finns det inga som tyder på att piratkopiering skadar den legala marknaden. Utvecklingen har tvingat skivbolagen att bara sälja de låtar som folk vill ha och inte klumpa ihop de med låtar de inte vill ha.
Det här är alltså anledningen till varför skivbolagens omsättning har minskat. De har gjort sina förmögenheter på en oärlig strategi som inte längre fungerar. De måste inse och acceptera detta, och sluta skylla på konsumenterna och piraterna.
Källor:
http://online.wsj.com/article/SB122966038836021137.html
http://tinyurl.com/968g3u
Jonathan Svärdén:
år hänsyn till den
hänsyn för
Jonathan Svärdén:
packetering
paketering
Nu kan det bero på att jag är dödligt trött (eller för att jag matematikinkompetent) men du tappade mig någonstans i mitten.
Jonathan Svärdén:
med säg 15 låtar på skivan in snitt,
i snitt
Jonathan Svärdén:
Vi har minskat vår låtkonsumption
konsumtion
Jag får hålla med André lite här, det femte, sjätte och sjunde stycket blir lite förvirrande med alla siffror. Går dem att lätta upp på något vis? Det här med netto och brutto kan även det vara svårt för en 18-åring (som är medelåldern på UM). Annars var det väldigt bra och intressant, och jag har letat efter såna här studier så jag på en vetenskaplig grund kan försvara min nedladdning 🙂
Tråden låst på grund av inaktivitet