Aviseringar
Rensa alla

ni som läser på universitetet!!


Ämnesstartare

Hej jag har en fråga. Det är så att jag vill börja läsa något inom sociologi eller socionom eller liknande. Men min största rädsla är muntlig redovisning. I grupp går bra, och seminarier där man diskuterar är ingen fara. Men att stå framför massa människor och redovisa någonting massa gånger per år vet jag inte om jag skulle klara av. Med hjälp av powerpoint eller liknande skulle det gå rätt bra. Men att stå och läsa upp grejer från ett papper skulle jag bara inte klara. Är detta ett måste i universitetet? Och jag vill inte ha svar som att, men gör det bara och sluta gnäll. För det här är något som jag mår psykiskt dåligt av och kan inte leva med den ångesten. Är det mest gruppredovisningar eller hur ser det ut?


   
Citera

Det varierar säkert och är något du bör ta upp med en syo för att få ett bra svar på.

Det bästa man kan göra är att övervinna rädslan och inte låta den påverka hela existensen av ett framtida "dröm"yrke. Om du behöver hjälp med det finns det massor av sätt att slappna av inför publik och mental träning som kan hjälpa dig med det.


   
SvaraCitera
Åtta

Det beror helt och fullt på kursen du läser. Jag har läst vissa kurser där jag aldrig ens träffat läraren, andra där jag fått stå inför grupp och redovisat saker muntligt. Under en universitetsutbildning så är du garanterad att behöva göra det några gånger i alla fall, så det är lika bra att lära dig att hantera det.


   
SvaraCitera

Om man säger såhär: Min första dag på socionomprogrammet bestod av en presentationsuppgift inför helklass. Läraren skrockade efter att "klart det är lite konstlat och nervöst nu när ni inte känner varandra men det kommer gå över". Han verkar inte ha någon förståelse för att man skulle avböja en redovisning dvs.

Jag tycker att du ska träna. Enda sättet att komma över en rädsla är att utsätta sig för den. Eg borde du ta det i små steg, vilket är svårt då det antagligen kommer vara en del muntliga redovisningar av den typen du beskrev. Du kanske kan träna på något annat sätt, förbereda dig inför dagen D? Dessutom klarar man mer under ångest/nervositet än vad man tror. Socionomprogrammet där jag gick började förövrigt med en grupparbete som skulle avslutas med gruppredovisning. Så det kanske börjar så, svårt att säga, men lika bra att vara beredd på ensamma redovisningar inför helklass.


   
SvaraCitera
KSENIA

De gånger jag har fått vara ensam framför klassen har varit när jag läst pedagogik-kurser, men de flesta redovisningar har varit i grupp. Jag tycker att du borde räkna med att få redovisa ensam framför klassen, eftersom det är inte är en omöjlighet att situationen kommer uppstå, men försök använda dig av hjälpmedel om du tycker att det är jobbigt (t.ex. power point.)


   
SvaraCitera

Mitt tips är att försöka lösa dina svårigheter istället för att försöka gå runt dem. De kommer troligen inte försvinna av sig själva. Då låter det väl bättre att bli av med rädlsan plus att få gå den utbildningen du helst vill gå? [y]


   
SvaraCitera

Ska du plugga på univeritet måste du redovisa inför hela klassen, det går aldrig att komma ifrån. Ska du dessutom jobba inom sociologi är det ju viktigt att du kan prata med flera människor utan att känna dig osäker!

Det är bara att börja träna!


   
SvaraCitera

Nirvana:

Men att stå och läsa upp grejer från ett papper skulle jag bara inte klara.

Jag brukar oftast lära mig det jag ska säga utantill [cute]
Enstaka stödord ibland, men beror på hur stort ämnet är, vad det handlar om och hur mycket tid man har på sig.
(Sitter just nu och gör en powerpoint-presentation med stödord t.ex)

Nirvana:

Är det mest gruppredovisningar eller hur ser det ut?

Just socionom vet jag inte, men jag läser just nu en sociologi-kurs (dock på folkhögskola men utbildningen är högskolenivå) och vi ska göra presentationen inför helklass så inte så värst stort egentligen, men anledningen till att man gör det inom utbildningar som har med människor att göra antar jag delvis är att man ska våga snacka inför större publik. Tror dock ej att ni skulle snacka inför stor publik på direkten men bra träning är det med små grupper innan som växer och växer.

Fråga kursföreståndaren vad som gäller, där får du bäst svar.


   
SvaraCitera

Nirvana:

Med hjälp av powerpoint eller liknande skulle det gå rätt bra.

vad jag märkt av universitetet etc är att det nästan är ig-varning att INTE använda power point[cute]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

sötnos:

Mitt tips är att försöka lösa dina svårigheter istället för att försöka gå runt dem. De kommer troligen inte försvinna av sig själva. Då låter det väl bättre att bli av med rädlsan plus att få gå den utbildningen du helst vill gå?

Det låter jätte bra visst. Men jag har redovisat många gånger och rädslan försvinner inte. När jag väl står där är inte det farligaste, det farligaste är tiden innan, och jag kan inte fokusera på mina studier om jag vet att jag har en massa enskilda muntliga redovisningar.

Men tack allihop för era svar. Jag blev nog lite tveksam för det här nu.

Trodde att det var annorlunda på universitet gentemot gymnasiet där man ska behöva stå en och en o prata ut.

Det är inget jag kan komma över med hjälp av "lite träning", det sitter mycket djupare än så är jag rädd för. ush nu blev jag deprimerad...


   
SvaraCitera

Alltså visst kommer det förekomma redovisingar inför klassen, men allt får ju att lösa. Är det som så att du verkligen har stora problem med det så att det påverkar dig psykiskt i så stor grad så kan man tala med läraren att kanske redovisa för en mindre grupp människor.

Jag tycker inte att något sådant här skall stoppa dina utbildningsplaner.


   
SvaraCitera

Nirvana:

Det är inget jag kan komma över med hjälp av "lite träning", det sitter mycket djupare än så är jag rädd för. ush nu blev jag deprimerad...

Har du talat med kurator om det?
Tror att talpedagog kan hjälpa dig här också, testa det?

Jag har problem med stamning, väldigt grovt tidigare, men har mer eller mindre tränat bort det i sammanhang då jag ska tala inför folk genom att just tala inför folk, så inget är omöjligt. Tog dock inte hjälp av talpedagog men ett tips iaf


   
SvaraCitera

Sök KBT, om din rädsla för att tala inför människor påverkar dig så mycket att du fundrar på att inte gå den utbildning du vill, så är du nog kvalificerad till att få hjälp [cute]


   
SvaraCitera

Nirvana:

Det låter jätte bra visst. Men jag har redovisat många gånger och rädslan försvinner inte. När jag väl står där är inte det farligaste, det farligaste är tiden innan, och jag kan inte fokusera på mina studier om jag vet att jag har en massa enskilda muntliga redovisningar.

Det handlar om att träna, och träna och träna. Och som du säger själv är tiden innan den jobbigaste, när du står där är är det inte så farligt. Vad är det som du är så rädd för ska hända? Har det hänt någon gång?

Att du tvekar att gå den utbildning du vill för att du är så rädd för att redovisa är fel. Dina problem blir inte bättre av att du undviker redovisningarna, utan snarare värre. Dessutom går du miste om chansen till en värdefull utbildning och positiv upplevelse. Skulle du kunna tänka dig att gå t.ex. någon retorikkurs innan du börjar studera? Har du övriga sociala problem?


   
SvaraCitera

Nirvana:

Det låter jätte bra visst. Men jag har redovisat många gånger och rädslan försvinner inte.

Uppenbarligen klarar du inte att fixa det själv. Få som kan. Men det finns ju hjälp att få. Tycker du helt ärligt att det är värt att mista chansen att få gå den utbildningen du vill bara pga rädsla?
Enligt mig helt ovärt, speciellt med tanke på att det finns hjälp att få!


   
SvaraCitera