Jag har fått i uppdrag att planera, leda och ansvara över tårtbakandet
till Nobelbanketten 2018... eller inte alls.. Men vad jag ska göra är faktiskt att baka tårta till en viss persons födelsedag. Så nu behöver jag er tårtkunnigas hjälp.
Ni andra får såklart också vara med och bidra med tips, men dessa ovanstående krabater har jag fått för mig är särskilt duktiga tårtmakare. Inte sant? Så hjälp om ni vill
Hursomhelst funderar jag på att göra en tårta med kiwi i fokus, tänker att det kan vara en klassisk tårta med sådana "sockerkaka"-aktiga bottnar. Kanske tre våningar hög tårta i slutändan.
Funderar på att mixa färska kiwis i mixer tills det blir en slät "saft", kanske tjocka upp den beroende på hur lös saften blir.
Sedan mixa in kiwin i vispgrädden, sedan smeta denna smet emellan sockerkaksvåningarna.
Men funderar även på om körsbär kan vara en bra kombination att ha tillsammans med kiwi? Känns vågat men ni kanske har bättre tankar om det passar eller ej?
Vill också ha i lite ifrån en vaniljstång ner i gräddsmeten och kanske rosenvatten, men vet ej hur det blir heller. Så tankar?
Jag vill sedan spritsa gräddsmeten utanför kanten på bottenvåningen men känns som det kan bli alltför mycket med gräddsmet, får kanske skära ner på användandet emellan bottnarna tänker jag.
Efter detta vill jag återigen göra en ny kiwisaft fast tjockare, funderar på att blanda i gelatin i saften och försiktigt hälla saften på toppen så att den prydligt rinner täcker hela taket/överdelen på tårtan men även ger effekt till väggarna i med att saften fortsätter att rinna ner lite om sidan på tårtan. Typ såhär fast bättre;
Alternativt använder jag körsbärsaft till detta steget istället men det beror på om kombinationen med det andra blir lycklig vilket jag fortfarande inte tänkt ut.
Dekorationen ovanpå vet jag faktiskt inte riktigt vad jag vill ha, tror att det blir bäst med någonting litet och simpelt så det blir ett rent tak, såklart kan jag använda färska kiwis som jag skär ut i former, typ som klyftor, men känns som att det kan bli lite för mycket med ren kiwi då jag använt till smeten och kanske till tak-saften. Blir kanske bättre om jag använder något kex-liknande för lite kontrast till det annars övriga mjuka. Och dekoration av citronmeliss eller mynta. Kanske strö ett vagt lager med farinsocker ovanpå saft-smeten innan det hinner stelna helt för att få i lite sötma men även lite crunchy eller hur ni hippa personer använder ordet. Eller förlorar farinsockret sin crunchy-ness då den hamnar i den blöta saften? Kanske bättre att ha på sockret efter att saften stelnat.
Honung, godis, marsipan, maräng och choklad är inga ingredienser som jag tänkt inkludera. Endast om ni har några extra bra idéer. Tänker dock ha i lite av pulvret ifrån mortlade karameller som är både söta och syrliga.
Har aldrig gjort bakverk med sådana smaker, därför tänker jag att det kanske blir väldigt konstigt, finns ju risk. Men får väl använda lite åt gången och testa olika kombinationer. Eller har ni funderingar? Då får ni jättegärna säga!
Hur tycker ni jag ska bära mig åt med kanten av tårtan? Smeta den slät, använda något verktyg för att ge form/mönster? Eller ska jag kanske använda mandel eller lagom krossade nötter av något slag att täcka sidan med? Det förstör dock planen med att ha kiwi/körsbärs-saften som rinner ned för sidan. Men kan kanske ända vara värt då det ger lite annan konsistens med någonting knaprigt till det annars mjuka övriga som tidigare nämnt. Eller kanske svart lakrits strössel på sidorna?
Vad anser ni om bottnarna, passar det med sockerkaks-aktiga bottnar eller finns alternativa sådana som äro mer passande? Baka bottnarna själv eller köpa färdiga? Behöver jag söta tårtan då det är mycket bär och kiwis i?
Vad tycker ni om helheten, kan det fungera eller vad ska ändras? Kommer det bli katastrof?
Känn er fria att även ge tips på helt annorlunda tårtor än vad jag tänkt mig om ni har några bra förslag!
Det här är vår klassiker som alltid uppskattas vid påsk. När det är jul kan man byta karamellfärgen till röd. Den är mäktig och man kan må illa av den om man är så dum och äter upp halva tårtan själv dagen efter. Tänkte genast på denna favorit när jag såg kiwi färgen.
SkeletonGirl:
Det här är vår klassiker som alltid uppskattas vid påsk. När det är jul kan man byta karamellfärgen till röd. Den är mäktig och man kan må illa av den om man är så dum och äter upp halva tårtan själv dagen efter. Tänkte genast på denna favorit när jag såg kiwi färgen.
Juste! du arbetar ju på ett matställe?
Ska fundera över tipset, jo den verkar rätt mäktig med vit choklad och så i =)
Men det är det värt att få magen av att äta en hel tårta för ^^ Men ja, jag ska fundera. Tror att jag kan gå ner till ett konditori och fråga om de säljer egengjorda tårtbottnar men tror det är stängt på grund av nationaldag, eller så arbetar de för fullt med bställningartill alla som vill fira. Men tack för tipset!
Crysilis:
Juste! du arbetar ju på ett matställe?
Ska fundera över tipset, jo den verkar rätt mäktig med vit choklad och så i =)
Men det är det värt att få magen av att äta en hel tårta för ^^ Men ja, jag ska fundera. Tror att jag kan gå ner till ett konditori och fråga om de säljer egengjorda tårtbottnar men tror det är stängt på grund av nationaldag, eller så arbetar de för fullt med bställningartill alla som vill fira. Men tack för tipset!
Haha ja men detta är en tårta min mamma bakar och sparat från Ica kuriren sen många år tillbaka. Det är även hon som bakar våra utsökta cupcakes och slår in dem i världens finaste suprise paket. Hon har lärt sig baka av min mormor som bakade allt utan... recept. Då är man en mästare på att baka! Saknar min mormors pyttor..
Din beskrivning fick mig att tänka på denna tårtan:
Bottnen är någorlunda lik konsistensen av en sockerkaka, samt tårtan innehåller vanilj vilket du ville ha med. Dessutom, om du inte vill använda vindruvor går det att byta ut dem mot kiwi. Då får du en god blandning av sött och syrligt!
Jag kind of hatar att baka
gjorde en red velvet cake en gång, det är allt jag kan säga
plus man verkar inte få notiser av att citeras i trådar man inte skrivit i
Cobrak:
Din beskrivning fick mig att tänka på denna tårtan:
Bottnen är någorlunda lik konsistensen av en sockerkaka, samt tårtan innehåller vanilj vilket du ville ha med. Dessutom, om du inte vill använda vindruvor går det att byta ut dem mot kiwi. Då får du en god blandning av sött och syrligt!
Oh, intressant, verkar som en frisk tårta. Har dock redan handlat alla ingredienser jag tänkt mig och planerat så får kanske testa ditt förslag en annan gång.
Kan kanske lägga upp foto på tårtan imorgon när den är klar, (om den inte blir helt galet dålig förstås),
Crysilis:
Oh, intressant, verkar som en frisk tårta. Har dock redan handlat alla ingredienser jag tänkt mig och planerat så får kanske testa ditt förslag en annan gång.
instämmer! den ser smått kompakt ut men kan ändå tänka mig att den är relativt luftig. får väl baka den någon gång och se vad resultatet blir.
lycka till m tårtan förresten!!
Crysilis:
Kan kanske lägga upp foto på tårtan imorgon när den är klar, (om den inte blir helt galet dålig förstås),
tror att du är en naturbegåvning när det kommer till att baka, å med tanke på att du verkar ganska varsam å ordentlig tror jag inte att det blir några konstigheter. så en bild får du gärna slänga upp sedan!
Cobrak:
instämmer! den ser smått kompakt ut men kan ändå tänka mig att den är relativt luftig. får väl baka den någon gång och se vad resultatet blir.lycka till m tårtan förresten!!
tror att du är en naturbegåvning när det kommer till att baka, å med tanke på att du verkar ganska varsam å ordentlig tror jag inte att det blir några konstigheter. så en bild får du gärna slänga upp sedan!
Gjorde klart den nu, men blev ganska annorlunda. Testade kiwi först men det blev jättesträvt i halsen när jag smakade av, så att äta en hel tårtbit skulle inte vara gott någonstans. Istället använda jag körsbären som smak, köpte tårtbottnar/sockerkakor ifrån ett konditori och har nu smörjt in tårtan och haft på körsbärssaften över. Dekorerade med citronmeliss men blev inte alls som planerat så tror att den har stor risk av att bli väldigt dålig tyvärr. Känns som jag hade på på tok för mycket grädde i och på. Men får se sen när det är dags att äta den. Står i kylskåpet just nu ^^ Vacker är den ju inte till utseendet iallafall. En gång i tiden var jag bra på tårtbakning :X
Överväger kanske att ladda upp bild för världen att häpna åt, eller skratta åt.
Ungefär såhär då va. Det var spritsen som var kass inte jag!! Lovar.
Den ser inte mycket ut för välden men den var oförväntat väldigt smaskig. Mumma.
Jo, tårtpappret under blev för klibbigt så fick skära bort. Sedan glömde jag att spritsa grädde nedan vid. Men men. Gjorde så bra jag kunde med en smörkniv och en elvisp.
Great success!
crys, även om du lägger ifrån dig skulden på spritspåsen är du ändå ett bakgeni innerst inne