Aviseringar
Rensa alla

Övertyga mig om att er politiska åsikt är den rätta...


Ämnesstartare

ceka92:

C och FP är center, inte höger. de är mer vinklade åt center eller center-vänster, även om vissa medlemmar är mer vinklade åt höger. de röstar i så fall på fel partier

Glad


   
SvaraCitera

space:

Ja, det finns en relevant skillnad, en rättsstat är då INTE godtycklig, utan generell. För att förstå vad jag pratar om så borde du läsa historien, någon som varje pragmatiker borde göra. Borgligheten är ju på sitt sätt bättre än Aristokratin, även Karl Marx håller med om detta. 

Jag håller med dig, för att verkligen förstå en ide så måste man inkludera effekterna i den. På så sätt så är det tydligt att kommunismen som ide hade brister, men som du säger så gäller det även borgerlig demokrati. Idag så är inte kapitalism ens en garant för demokrati, kommunistiska Kina kan med sitt auktoritära styre skapa en mer effektiv och dynamisk form av kapitalism utan demokrati.

Vilken kapitalism som helst skulle hålla med om det, eftersom att man vill ha förutsägbarhet något som staten kan garantera. Vi vet historiskt att det går att upprätthålla äganderätten med hjälp av en stat. Där har du ett pragmatiskt argument. 
Alla länder med en svag eller korrupt stat har lägre ekonomisk tillväxt. Varför? Jo, därför att kapitalister vill ha förutsägbarhet och det blir mer riskfyllt att investera i sådana regioner. 
Sedan så är det självklart så att legitimiteten för en lag ur ett demokratiskt perspektiv ökar ju mer reellt inflytande som väljare har på lagskaparprocessen. Din kritik emot staten här är ju klassisk vänsterkritik över statens demokratiska legitimitet i en borgerlig demokrati. Med ökade lobbyverksamhet ect. I USA har Princeton University gjort en studien hur mycket inflytande en amerikanska medborgare har över vad för lagar och policys som fattas, och man har kommit fram till att den är i princip betydelselös. Effektivt så är därför USA ingen demokrati exempelvis. Utan en Oligarki, precis som Ryssland. 

1: Jag håller delvis ed om att en rättsstat oftast är generell, men en del lagar blir alltid extremt underliga och onödiga för sin tid, och ibland rent skadliga för att det förhindrar fri konkurrens i den mån folk ändå vill ha det.
2: Anledningen till detta är väl delvis för att kina slängt alla "mänskliga rättigheter" ut genom fönstret och att företag använder sina kopplingar till staten till att göra arbetskraften billigare. Kina är inte heller kommunistiskt då den a: har en stat (funkar ej enligt marx) och b: de har inte nästan lika rättigheter för alla kineser och de beskattar inte allt till max.Kina är inte kapitalistiskt i dess grundform, kapitalism bygger på frivillig handel av resurser mellan köpare och säljare, Kina har ett semi-fascistiskt system med höggående korruption och våld och tvång på dagordningen.
3: Bara för att man vet att det går att upprätthålla äganderätten via en stat så betyder det absolut inte att bara staten kan göra det, så det är inte ett argument för att man inte kan ha ägande utan en stat. Jag vet och håller med, Usa är styrt av en lite privilegerad politiker-klass, samma sak kan sägas om EU, då den faktiska lagstiftningen kommer från bryssel, med ett flertal studier som indikerar att >50% av EU-länders lagar stiftas i bryssel, en tysk studie har landat på ~84% för Tyskland. M.a.o så är "den fria världen bara en myt när det kommer till folkets politiska makt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

kuk


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

ceka92: C och FP är center

C är om något inte ett "centerparti". I socioekonomiska termer så är de mer eller mindre definitionen av högerpolitik á la americana style. Lööf har iaf gjort det väldigt tydligt.
FP skulle man kunna säga att är center i den meningen att de inte har särskilt mycket progressiva åsikter som människor i allmänhet reagerar på.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tamburinmannen:
kuk

Kuk kan syfta på

  1. I ett vulgärt slangord för det manliga könsorganet, se Penis
  2. Kuk (mytologi), en gud i den egyptisk mytologin
  3. (K.u.K.), en förkortning för "Kaiserlich und königlich", se Österrike-Ungern.
  4. Thaddis "Kuk" Harrell , amerikansk låtskrivare
  5. Kuk, Papua Nya Guinea, en arkeologisk fyndort i Papua Nya Guinea
  6. Kuk, Bosnien och Hercegovina, en by i Bosnien och Hercegovina

Hoppas det inte är 1, tråkigt om du skulle vara både vulgär och irrelevant samtidigt. 


   
SvaraCitera