Jag hade tänkt att skriva en text om fotografering. Allt från "Tips från fotografen" till teknisk information och kanske lite historia!
Får klura ut något vettig
Man kan också stycka upp texten så att det inte blir för mycket att läsa!
Jag tycker det här är en fantastisk artikelidé. Föreslår att vi styckar upp det till en följetång - typ "Omars fotoskola: Zoom", "Omars fotoskola: Porträttbilder" osv. Och så ganska korta textstycken och många bildexempel. Vad tror du om det?
Det blir skitbra! Jag hade tänkt att ge tips på olika sorters fotografering också! Macro och sådant =)
När skall allt vara klart? Deadline?
Omar Ali:
När skall allt vara klart? Deadline?
Ptjadu. I och med att du delar upp den i flera delar så behöver ju inte allt vara klart samtidigt. Men vi bör kanske ha i alla fall 3 klara innan vi pubbar första. När tror du att det kan vara klart?
Det är ju inte så fruktansvärt svårt, iaf det det tekniska. Så jag kan försöka få en text klar nu till helgen! Men skall vi sätta deadline för tre olika texter till på torsdag. Med tanke på att jag har det relativt lugnt i skolan. Hade tänkt att börja förklara grunden, bländare, slutar, objektiv och sådant! Sedan lite mer omolika tekniker och tips, kanske en text om bara macrobilder osv. Jag kan dessutom smyga in lite "Jag är så jöävla trött på hipsters med en nikon eller hipstagram!" Det kan bli bra det här!
Omar Ali:
Men skall vi sätta deadline för tre olika texter till på torsdag.
Ja, det gör vi. Och håller du inte det så plockar jag fram stora piskan!
Omar Ali:
Jag kan dessutom smyga in lite "Jag är så jöävla trött på hipsters med en nikon eller hipstagram!"
Omar Ali:
Det kan bli bra det här!
Det är jag övertygad om!
Omar Ali:
Det kan bli bra det här!
Verkligen! Ser fram emot att läsa det
André Vifot Haas:
Och håller du inte det så plockar jag fram stora piskan!
Haha 😀
Status:
allt flyter på väl, är än så länge inne på grunderna. Har två sidor, blir nog en till! Sedan vill jag gärna ha med en massa exempelbilder! Kan jag skicka några bilder till dig Andre?
Omar Ali:
Status:
allt flyter på väl, är än så länge inne på grunderna.
Bra att du lämnar status!
Omar Ali:
Kan jag skicka några bilder till dig Andre?
Visst, men du kan ju lika gärna upp dem här så att alla får se.
Strålande! Men nu är den första strax klar! Den är dock bara ett utkast än. jag behöver nog finslipa mina diamanter ett tag innan jag låter er gå lös på den! Innan helgen ligger de uppe dock!
Jag kan maila en .docx fil med bilder så att du kan se vart jag hade tänkt att placera bilderna sen! Verkar lite krångligt om jag ska göra de ti forumet!
Jag kan dock lägga upp de flesta bilderna här så att alla kan se!
Spännande!
Ett första utkast! så här lär texten bli i stora drag. Jag lär givetvis lägga till lite mer text samt putsa upp det hela. Men kommentera gärna flitigt på alla fel jag gör så skall jag se till att det här blir en klockren start på min serie!
Den digitala systemkameran har upplevt en rejäl försäljningsökning på senare tid. Dessvärre verkar folk inte riktigt veta hur man skall använda en dSLR på ett betryggande sett. Du håller i en kamera med enorm potential men dina bilder ser lite tråkiga ut. Vad beror det på? Jo, du fotar med största sannolikhet på ”Auto” och låter kameran sköta allt. Dessvärre är kameran inte en fotograf med ett sinne för konsten. Således blir bilderna vanliga. I den här fotoserien skall jag förklara hur en kamera fungerar, vad man bör göra för att få en bra bild och olika tips på fotograferingsstilar. Hakar du fast på ett ord? Ingen panik, lägst ner har jag skrivit ihop en liten ordlista på svåra ord för den oinvigde. (Notera kära redaktion: listan kommer sen)
Bländare
Bländaren är en iris i objektivet som styr ljusflödet till sensorn. En stor bländare släpper in mycket ljus och har ett kort skärpedjup med en schyst Bokeh. Men vänta nu, hur skall en massa tekniska termer hjälpa min fotografering? Inte så mycket faktiskt. Men enkelt sagt är objektivet ett öga, och bländaren irisen, vilket är ringmuskeln som styr pupillen.
Om du vill fotografera ett objekt men ha en suddig bakgrund skall du välja en stor bländare. Då suddar du ut bakgrunden, men håller objektet skarpt. Detta på grund av det korta skärpedjupet. Det är ett snyggt sätt att ta porträttbilder, men vi kommer till den stilen i en egen text.
Vill du däremot ta makrobilder, där allt skall vara knivskarp gör du bäst i att fota med en liten bländare. Då är ditt skärpedjup stort, och mycket blir skarpt.
Mindre bländare ger upphov till mörkare bilder, så det gäller att hålla bländaren stor nog för att få en bild. Annars får man använda ett stativ!
Slutaren
Slutaren är en sorts ridå som täcker för sensorn. När man tar en bild skjuts den upp och exponerar sensorn, ju längre tid den är öppen desto ljusare blir bilden. Men en annan fördel med långa slutartider är förmågan att fånga rörelser. Om man vill visa vattnets flöde vid en flod, eller illustrera annan typ av rörelse använder man långsamma slutartider. Men hur långsamt är långsamt? Tja, det beror helt på vad du fotar givetvis. Rörelser brukar svepas med en slutare på omkring 1/15-1/4 sekund. Men ibland kan flera sekunder behövas.
Skall du fota städer på natten behövs minst 25-30 sekunders exponering, som på bilden nedan.
Korta slutartider däremot fångar rörelser. Bilder på vattendroppar tas oftast med en 1/500-1/1000 dels sekund! Bilden nedan togs med 1/640 sekund i mitt kök.
Kamerans olika lägen
Många nyblivna fotografer verkar skrämmas bort av kamerans manuella inställningar. De verkar tro att rattarna bits eller något. Jag kan, med min erfarenhet, försäkra er alla att så är inte fallet. Trots det faller de flesta för kamerans ”Autoträsk”
En snabb genomgång av de olika inställningarna:
Full automatik (en grön fyrkant, eller ett grönt a på ratten)
Denna inställning gör din kamera till en förvuxen kompaktkamera. Du tas bort från ekvationen och kameran bestämmer själv. Dessvärre brukar kameran tro att det är ohyggligt mörkt och skjuta upp blixten. Varför Canon? Varför?!
Nackdelen med att fotografera automatiskt är också fördelen. Du slipper göra något själv, men du uppnår inte kamerans fulla potential. Oftast fotar du bara i jpeg, vilket är ett ganska begränsat format. Men mer om olika format i en annan text.
Det finns flera olika automatiska inställningar som svarar för olika situationer. Du har oftast ett läge för porträtt, nattporträtt, sport, närbilder och landskap.
Program (P)
Programläget låter dig vara lite kreativare, du får välja ISO (ljuskänsligheten) samt olika temperaturer på bilden. Du slipper dessutom den besvärliga poppar-upp-och-stör-Blixten. Men resten sköts automatisk. Det här läget lämpar sig väl för nybörjaren. Du får leka fotograf så pass mycket att du inte förstör bilderna.
Blädarprioritering (Av eller A på ratten)
Denna inställning låter dig bestämma bländaren, medan kameran sköter slutaren. Detta läge är att rekommendera om man vill fota porträtt och inte vill dra på sig manuella skräcken över sig. Eller använda kamerans egna porträttläge.
Fördelen gentemot att köra automatiskt är oändliga. Du har fri tillgång till ISO inställningar, du kan ändra vitbalansen efter eget tycke samt exponeringskompensationen.
Dessutom kan du I detta läge ändra kamerans så kallade ”Bildstil” Leta rätt Picture Styles i kamerans meny och välja själv hur pass färgstarka, kontrastrika eller hur ljusa dina bilder blir. Detta kan du givetvis göra i efterhand, men ibland vill man bara få en snygg bild direkt att ladda upp på facebook eller liknande.
Slutartidsprioritering (Tv eller S på ratten)
Här styr du slutartiden, medan kameran tar hand om bländaren. Du har annars fri tillgång till ISO, vitbalanser, bildstilar och dylika inställningar precis som läget ovan.
Det heliga Manuella läget (M på ratten)
Och så till sist är stunden inne att få presentera tungviktaren och den oövervinnlige Herr Manuell! Nejdå, du behöver inte oroa dig alls. Herr Manuell kommer inte att knocka dig tvärs över ringen. Tvärtom, om du lär dig att bemästra tekniken kommer du att belönas med bilder att vara stolt över.
Först och främst bör jag understryka att du inte blir en mästerfotograf med klockrena bilder. Bara för att du fotar manuellt. Det krävs flera år av att ständigt granska andra verk, bli inspirerad och att öva, öva, öva!
Den största myten inom fotografering är att ju dyrare och mepapixelrikare kamera jag har, desto bättre bilder. Sanningen är dock att nyckel sitter i fotografens öga. Där denne använder kameran som ett verktyg för att uttrycka sin högra hjärnhalva. (Flytta eventuellt den här längst ner, som ett snyggt avslut)
Allt du behöver göra för att få en välexponerad bild är att följa ljusmätaren. Den sitter i sökaren och är en sorts skala mellan -2 och +2. Man strävar oftast efter att strecket att hamna i mitten av skalan. Då tycker ljusmätaren att bilden är bra.
Hur vet man vad som är en stor bländare och en liten?
Omar Ali:
Varför Canon? Varför?!
Det här händer inte bara på Canon-kameror! Och det här händer för att:
Omar Ali:
Du slipper göra något själv,
Omar Ali:
Blädarprioritering
Bländarprioritering*
Omar Ali:
exponeringskompensationen
vadbetyderdethär
Omar Ali:
kan du I detta läg
i*
Omar Ali:
”Bildstil” Leta rätt Picture Styles i kamerans meny och välja själv hur pass färgstarka, kontrastrika eller hur ljusa dina bilder blir.
Jag tycker att du borde vara mer universal när det kommer till sånt här. Är du säker på att alla digitala systemkameror har bildstil/picture style? Jag har ingen egen och kan inte kolla 🙁