Aviseringar
Rensa alla

Palla riksdagsvalen?


Ämnesstartare

Baader_Meinhof:

e [cute] Hittils så har förvisso endast rådgivande folkomröstningar hållts i Sverige, men det går faktiskt att ha bindande, om politikerna bara hade haft viljan [no-no]

Nej, de enda folkomröstningar som är bindande är de som handlar om att förändra grundlagen, vilket var anledningen till att politikerna inte vågade låta oss rösta om den nya grundlagen, eftersom de då skulle bli tvungna att följa resultatet om det blev nej.

Baader_Meinhof:

Men ja, förstår inte hur det motsäger det jag sa? Sverige har redan skrivit på att införa Euron, men ville inte. De motiverade det bland annat med att folkligt stöd saknas och EU var snälla och skrev att Sverige inte lever upp till kraven[cute]

Ville bara poängtera att politikerna helt kan skita i folkomröstningen och införa Euro ändå. Jan Björklund t.ex har ju redan börjat planera inför en ny folkomröstning, som det inte ens har tagits något beslut om än.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Därför röstade jag på KP.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

internet:

jag förstår inte hur bara 5% kan rösta på vänstern.

I undersökningar så står det klart att de flesta människor sympatiserar med vänsterns värderingar och ideologi, men uppenbarligen är det ju någonting som slår fel.

Jag tror att det faktiskt kan vara ett problem för vänstern att man är för snälla och för icke-populistiska.

Statsvetaren Katarina Barrling karaktäriserade för några år sedan Vänsterpartiet som "seminariepartiet". Allting diskuteras och ifrågasätts. Respekten för kunskap är stor, liksom rationalitetstron. Förnuftet och det goda argumentet bör segra - den som använder stora känslor eller buffliga härskartekniker ligger illa till.

Vänsterpartister tror att det räcker med goda och förnuftiga argument, man tänker inte taktiskt och man glömmer bort att de flesta väljare faktiskt inte röstar med förnuftet utan med ryggmärgen. Vänstern föreställer sig att väljarna sitter framför TV:n och analyserar argumenten, för och emot. Men det funkar ju sällan så.

Dessutom så är dagens medielandskap inte anpassat för rationella och intellektuella resonemang. Det som går igenom TV-rutan eller det som kommer fram i en nyhetsartikel är de mer populistiska budskapen. Högern och SD fattar detta och de går därför in för att systematiskt förankra en mer luddig världsbild istället för att med resonemang övertyga tittare och läsare.

Antingen måste vänstern bli mer populistisk i förhållande till media och väljare eller så måste man bygga upp sina egna kommunikationskanaler eller så måste man återskapa en folkrörelse nedifrån och upp. Egentligen behövs nog allt detta.


   
SvaraCitera

Spartakus:

Egentligen behövs nog allt detta.

ja, men frågan är hur man ska gå till väga. så fort någon försöker organisera någonting, eller argumentera för någonting, så känns det som allmänheten rullar på ögonen och går därifrån.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

internet:

ja, men frågan är hur man ska gå till väga. så fort någon försöker organisera någonting, eller argumentera för någonting, så känns det som allmänheten rullar på ögonen och går därifrån.

Nej man är med nån vecka i en facebookgrupp och kanske har en viss färg på tröjan en dag sen så går man vidare till något annat, det är svensk aktivism det.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Och det är ju precis därför jag egentligen röstade på sverigedemokraterna. Alla partier rör sig mot mitten där den största väljargruppen finns, sedan erhåller man ett par profilfrågor som lockar en större målgrupp. Kärnkraft för Centerpartiet, skolväsendet för folkpartiet, tryggt socialt nät för sossarna osv.

I stort sett har det varit två partier som står på sig, och det är vänsterpartiet och sverigedemokraterna. och det ska ju vänsterpartiet hade kudos för (säga vad man vill om resten av deras åsikter)

Alla verkar i stort sett överens i vilken riktning sverige ska gå i som DAC tar upp i trådstarten gällande EU. Den ska befästas, nyligen befästes det i våran grundlag. På sikt kommer även EMU införas och överstatligheten kommer att bli allt mer påtaglig med en urholkad demokrati.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sming:

Alla verkar i stort sett överens i vilken riktning sverige ska gå i som DAC tar upp i trådstarten gällande EU. Den ska befästas, nyligen befästes det i våran grundlag. På sikt kommer även EMU införas och överstatligheten kommer att bli allt mer påtaglig med en urholkad demokrati.

Fuck vi har på gränsen till hittat common ground för första och med all sannolikhet sista gången. [crazy]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

eller så ser man på det så här:

eu är för tillfälligheten ett oundvikligt ont. vi kommer inte att lyckas gå ur eu och vi kan inte undkomma dess inflytande över oss. med tiden blir eu något mer än något överstatligt: det blir en egen stat. det är redan på god väg. låt det inte bli en autokrati bara för att man egentligen inte ville ha institutionen från första början, anarkister har försökt underminera staten med den strategin sen mer än hundra år och hittills har det hjälpt föga. utomparlamentariska rörelser är bra, men de kan inte mäta sig med eu och ifall eu faller i fel händer har vi inte en chans.

det viktigaste är att försöka försvara folkets inflytande över mastodontstaten och jobba för ett mer öppet eu där lobbyism inte spelar den gigantiska roll det gör idag. för oss internationalister kan man se det här som en möjlighet att minska på nationalismen (och inte tillåta att en kontinentalism tar över) och faktiskt jobba för att förbättra situationen för många fler än bara svenskarna.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Frågan är ju om EU är ett system med en kurs som går att förändra eller om hela spelet är riggat, the table is tilted osv.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sming:

Alla partier rör sig mot mitten där den största väljargruppen finns,

Det är ett vanligt påstående som upprepats in i det oändliga, men jag förstår inte hur det stämmer. På vilket sätt något parti rört sig åt vänster?

Folkpartiet och Centerpartiet har ju utan minsta tvekan rört sig långt högerut. Jag anser att det samma gäller Moderaterna och Kristdemokraterna.

Sverige är i dag ett väldigt privatiserat land, vi har sålt 33 statliga bolag sedan 90-talet. För att inte tala om allt som avreglerats eller del privatiserats, apoteket t.ex. och SJ.
Image

Vi ligger under OECD-snittet vad beträffar statligt ägande och vi är ett utav de mest marknadsliberala och företagsvänliga länderna i världen. Vad gäller tryggheten på arbetsmarknaden så låg vi högt upp för bara tio år sedan, men de senaste siffrorna jag sett visar att Sverige i dag ligger i paritet med USA:s arbetsmarknad vad beträffar otrygghet.

Det finns heller ingenting i dagsläget som tyder på att den här trenden inte skulle fortsätta, även Vänsterpartiet har i stort accepterat högerpolitiken. Den rödgröna budgeten inför årets val var nästan till 100% identisk med den borgerliga, det enda som skiljde dem åt var att de rödgröna ville återinföra förmögenhetsskatten och införa en liten bensinskatt - och nu säger man att det är därför valet förlorades.

Sverige anno 2010 är en grundmurad högerbastion, ett nyliberalt exempel. Allt snack om att "bevara välfärden" och "försvara den svenska modellen" är verklighetsfrånvänt då det inte finns någonting kvar att bevara och försvara. Sosse-Sverige är dött och begravet.

Sming:

sedan erhåller man ett par profilfrågor som lockar en större målgrupp. Kärnkraft för Centerpartiet, skolväsendet för folkpartiet, tryggt socialt nät för sossarna osv.

Invandringen för Sverigedemokraterna...

SD är ju ärligt talat inte ett dugg annorlunda. Om de rödgröna är 97% av de borgerliga så är SD 99%. De tycker samma sak som de borgerliga i 4/5 frågor och som de rödgröna i 1/5 frågor. Sen är de emot invandringen, so what? Vad fan spelar det för roll även om man anser att invandringen är ett problem? Det är ju samma högborgerliga skit i vilket fall.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Spartakus:

men de senaste siffrorna jag sett visar att Sverige i dag ligger i paritet med USA:s arbetsmarknad vad beträffar otrygghet.

Vart ser du det här, betvivlar inte dina siffror osv, men jag vill gärna se/läsa mer, intressant.

Spartakus:

det enda som skiljde dem åt var att de rödgröna ville återinföra förmögenhetsskatten och införa en liten bensinskatt - och nu säger man att det är därför valet förlorades.

mm fyfan vad man äcklades av Sahlins avskedstal eller vafan det var, ryggradslös hora.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ännu lite mer relevant Carlin, den här gången om illusionen av: "freedom of choice"


   
SvaraCitera