Aviseringar
Rensa alla

POLITIK: Sociala medier i valkampanjen


Ämnesstartare

Hej, här kommer min första text. Kom gärna med frågor och synpunkter.

Ska jag välja bilder också?

Obama var den första politikern som insåg värdet av att använda sociala medier såsom Facebook, Twitter och Youtube i sin valkampanj. Inför höstens val har samtliga partier hoppat på trenden som spås spela en stor roll i valresultatet.

Sociala medier har gett männsikor möjligheten att enkelt hitta och organiserade likasinnade. Oavsett om det gäller att skaffa nya väljare, hylla sin favoritartist eller anordna en flashmob så har de sociala medierna revolutionerat hur vi kommunicerar.

Målet med att använda sociala medier i valkampanjen är att organisera s.k. gräsrötter. Med det menar man vanliga människor som jobbar ideellt för sitt parti. För i tiden satte de upp affischer, delade ut flygblad och knackade dörr för att sprida sitt partis budskap. Nu hjälper de istället till genom att via Twitter, Facebook, Youtube eller sin blogg propagera för sitt partis åsikter.

Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt initativ tillhör de som verkligen har insett värdet av att vara aktiv på nätet. Dessa uppstickarpartier får normalt inte särskilt stor uppmärksamhet i varken tv, radio eller traditionella tidningar vilket gör att de istället söker hjälp av den nya tekniken. Sociala medier har också fördelen av att vara en relativt billigt sätt att marknadsföra sig på om man jämför med vanlig reklam i till exempel TV, något som mindre partier inte har råd med.

Exempel: Facebook
Alla partier har idag en officiell sida på Facebook. Där presenterar de aktulla nyheter, uppmanar medlemmar att aktivt stödja dem och ger tips om uppkommande evenemang. Om man jämför antalet medlemmar ser man hur de stora partierna har blivit omkörda: Två uppstickarpartier - som inte ens sitter i riksdagen - leder stort över de etablerade jättarna.

- ​Sverigedemokraterna i riksdagen - ja tack! - 28 190 medlemmar

- Piratpa​rtiet – 8 770 medlemmar

- Socialdemokraterna​ – 6 875 medlemmar

- Nya Moderaterna – 6 541 medlemmar

En intressant jämförelse är de informella Facebook-grupperna. Dessa drivs vanligtvis av engagerade privatpersoner och är betydligt mer provocerande i sin framtoning. Istället för att visa vad man tycker om väljer folk här istället att visa vad man inte tycker om, precis som att man för i tiden demonstrerade mot det man tyckte var fel.

- Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack – 314 299 medlemmar

- ​Kan den här lyktstolpen få fler fans än Mona Sahlin? - 147 743 medlemmar

- ​Kan den här soptunnan få fler fans än Fredrik Reinfeldt? - 91 084 medlemmar

Grundidén med sociala medier är att användarna själva skapar innehållet till skillnad från en central redaktion. För att politiska partier ska kunna dra nytta av sociala mediers fulla kraft så krävs det att de vågar släppa kontrollen. Jämförelsen mellan de officiella och de inofficiella Facebook-gruppernas popularitet visar hur mycket folk uppskattar att själva kunna vara delaktiga istället för att bara lyssna på vad partiledningen har att säga. Dagarna då ett fåtal människor styrde informationsflödet är förbi. Om partierna vill locka till sig unga väljare så krävs det att de vågar satsa på tekniken som är en självklar del av deras liv.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/sIFYPQjYhv8&hl=sv_SE&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/sIFYPQjYhv8&hl=sv_SE&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>


   
Citera
Ämnesstartare

Hmm, försökte embedda ett youtube klipp längst ner. Hur gör jag det?


   
SvaraCitera

Max Strömberg:

Ska jag välja bilder också?

Jepp! Jag ska berätta för dig sen hur du lägger upp texten med bilder i textsystemet. Vi tar det på msn.

Max Strömberg:

Inför höstens val har samtliga partier

samtliga svenska partier

Max Strömberg:

organisera s.k. gräsrötter.

Skriv ut förkortningen = så kallade

Max Strömberg:

uppmärksamhet i varken tv

Du skriver TV med versaler i meningen efter. Välj antingen eller.

Max Strömberg:

Hmm, försökte embedda ett youtube klipp längst ner. Hur gör jag det?

Du klistrar bara in adressen. Så här:

Ger lite mer utförlig feedback senare idag, min bror kommer nämligen på besök nu. [smile]


   
SvaraCitera

Intressant text! Väldigt lättläst och lättförståelig, vilket känns skönt eftersom jag själv inte är särskilt politisk insatt. Det är informativt utan att bli alldeles för faktaspäckad. Avslutningsstycket knyter ihop fint och presenterar vad du själv tycker.

Som det är nu fokuserar texten till största del på hur partierna använder sociala medier och inte oss väljare. Kanske ska du försöka flika in lite mer hur de sociala medierna kan underlätta för väljarna?

Max Strömberg:

Obama var den första politikern som insåg värdet av att använda sociala medier såsom Facebook, Twitter och Youtube i sin valkampanj.

Det hade varit intressant här med en liten utveckling om hur Obama använde sociala medier och vad det innebar för hans kampanj.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

.

Nu har jag gjort lite ändringar och laddat upp texten. Jag tycker att den är klar att publiceras.

En liten fråga bara, går det att centrera bilder? Det hade blivit marginellt snyggare layout om det går:)


   
SvaraCitera

Max Strömberg:

Nu har jag gjort lite ändringar och laddat upp texten. Jag tycker att den är klar att publiceras.

En liten fråga bara, går det att centrera bilder? Det hade blivit marginellt snyggare layout om det går:)

Nej, tyvärr går det inte att centrera bilder. Dumt, jag vet. Men det blev snyggt ändå! Bra jobbat Max! [y]


   
SvaraCitera

Det här var riktigt bra och intressant! Grym debut [smile]


   
SvaraCitera

Detta var verkligen trevligt att läsa! Ditt språk är enkelt och texten flyter på bra så att man vill fortsätta läsa. Och det är intressant, speciellt det där med de informella Facebook-grupperna, det är spännande att folk verkar tycka bättre om att dissa saker som man inte gillar än att hissa det som man gillar. Sen tycker jag också att de två sista meningarna är helt underbara, riktigt bra avslut. [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack för alla fina kommentarer:)


   
SvaraCitera

Max Strömberg:

hitta och organiserade likasinnade

ska det vara "hitta och organisera likasinnande"?

André Vifot Haas:

Det hade varit intressant här med en liten utveckling om hur Obama använde sociala medier och vad det innebar för hans kampanj.

Tycker jag med [bigsmile] Bara några meningar om det hade varit grymt i och med att han var först, kanske något om att han samlade in mer pengar än någon annan presidentkandidat, förmodligen för att han nådde fler männsikor?

Superintressant, lättsmält och välskriven text Max! Kul att du tar upp fakta och siffror som man inte hört till leda tidigare. Sen håller jag med Amy om att landningen satt som en smäck [bigsmile] Bra jobbat! [cheers]


   
SvaraCitera

UPPE!


   
SvaraCitera

Tråden låst


   
SvaraCitera