Aviseringar
Rensa alla

Praktisera på företag, uppgifter för praktikanter ?


Ämnesstartare

Hej UM! Det är så att jag ska snart praktisera på ett VVS företag. men min stora fråga är egentligen , vad får praktikanterna göra?  Jag menar såhär att ja har läst mycket teori på min utbildning, men vi har även haft lite rör övningar ( inte mycket ) 

då undrar ja, hur blir det på praktiken då? Det är mest teori vi gjort, tänk om man ska byta en värmepanna exempelvis, vet knappt hur den funkar ju. Nej men ni förstår, målare är väl lättare men för VVS är det svårare med alla kopplingar och rören ska bockas rätt osv. Ska bli kul och ser verkligen fram emot detta, men klart är man lite orolig över detta. Vill ju inte vara en idiot som står där med händerna i fickorna och inte vet vad ja ska göra, tro mig ja kämpar alltid. 

Har läst runt vissa säger att man får göra massa uppgifter och företaget får " gratis arbetskraft" medans vissa säger att de bara hämtar kaffe åt anställda och städar. 

Aja fick skriva av mig lite, tacksam för svar! 


   
Citera
Ämnesetiketter

finns inte en chans att dom sätter dig i ett avancerat jobb, du får troligtvis va med o hjälpa till lite o prova på mer men dom sätter aldrig en praktikant för ett "riktigt jobb", man får ofta göra tråkiga jobb som typ ingen på företaget vill göra tex inom industrin typ slipa 500 detaljer osv


   
SvaraCitera
Hando

Jag fick åka med ut och hjälpa till med diverse uppgifter. Behövde de ett rör kapat var det min uppgift. Behövde de sätta upp en radiator fick jag göra det. (Mäta, borra hål för fästen, dra nya rör till det och allt som ingår i det)
Min första praktikperiod fick jag göra väldigt enkla uppgifter som nämnt ovan kapa rör till rätt längd och annat enkelt småfix. De visade mest hur det ska gå till och hjälpte så gott jag kunde.
Andra perioden fick jag vara med och hjälpa till mer med värmekonverteringar. Dock om den nya pannan behövde plockas ur förpackningen så gissa vem som åkte på det jobbet?Rullar ögonen
Samt även lufta varenda radiator i huset när allt var färdigt.

Även om jag knappast var självgående fick jag ändå göra ganska mycket själv för att vara praktikant. (Efter instruktioner såklart) Medans den fullärde pillade på den nya pannan fick jag göra lättare uppgifter som sätta upp radiatorer och dra rören fram till dem efter de hade sagt hur det skulle vara. Kapa, bocka, på med kopplingar och hela köret.
Några gånger fick jag montera blandare.

Tredje perioden fick jag mest gå bredvid och titta på.
Men i det stora hela var jag mest en hjälpreda. Du bör varken bli besviken eller förvånad om du åker på tråkiga skitjobb, det hör faktiskt till.

"ÖÖH hörru praktikantjävel! Hämta 10 meter kopparrör och verktyg i bilen, här haru nyckeln!"
Fick man höra när det var -17 grader ute och bilen stod 200 meter bort. Mycket glad

Men eftersom det är din första praktik så vill de veta vad du går för. Har du sinne för det märks det rätt fort och då kommer du få mer uppgifter allt eftersom om du är med en vettig handledare. Om du är på samma företag nästa gång och de kommer ihåg vem du är så kan du få lite mer avancerade uppgifter.

Men för guds skull fråga så fort du är osäker eller om du ska göra något som inte är snabbt och lätt att fixa efteråt. Bättre fråga en gång för mycket än göra bort sig totalt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tjena! Tack för svaren! Skit jobb måste göras och är endå rätt taggad för detta! Ska bli häftigt, fick platsen och blir praktik om några veckor. Hando såg dig på en av mina andra gymnasie trådar, kul att du svara. Dessa " skit jobb " är bara o göra med leende på läpparna, är man praktikant så är man. Är en person som alltid kämpar hårt och gör mitt bästa och klagar inte. Men det finns ett problem tror ja, som man är smått orolig över. Det är att göra bort sig totalt, något ja gjorde i verkstan med någon praktisk övning. Det gick åt skogen och var pinsamt, det får inte hända.  Menar om man ska borra i ett hål i en vägg eller liknande så tappar man borren eller mäter fel och kanske gör rören helt snea på radiatorn. Det är ja lite orolig för , de har hänt fast mer simpla saker. Läraren har även sagt stt ja ska fråga mer och inte " bara göra " något ja ska slipa på och det går framåt. 

Ska komma ut på byggen och service ( hos kunder) så det ska bli kul. Håller tiderna och är noga med att vara trevlig. Hoppas det går bra så man inte skruvar åt fel håll med skruvmejseln :p tack för svaren! 

vill bli varm i kläderna 

Då är jag med iof, vet hur det ligger till. Men hando, hade du mycket kunskaper om hur de funkade innan praktiken? Med vänlig hälsning,


   
SvaraCitera
Hando

MackanBoy: Det är att göra bort sig totalt, något ja gjorde i verkstan med någon praktisk övning. Det gick åt skogen och var pinsamt, det får inte hända. Menar om man ska borra i ett hål i en vägg eller liknande så tappar man borren eller mäter fel och kanske gör rören helt snea på radiatorn. Det är ja lite orolig för , de har hänt fast mer simpla saker. Läraren har även sagt stt ja ska fråga mer och inte " bara göra " något ja ska slipa på och det går framåt.

Just det där med att borra i vägg behöver du nog inte oroa dig vidare mycket för.
Alltid när vi skulle göra det så tog vi det minsta borret vi hade för att borra ett provhål. Om det skulle bli helt åt helvete var det bara att spackla över och be om ursäkt 1000 gånger om.
Men om du åker på det, mät 3 gånger. Mät hur rören innan hålen sitter. Markera hålet. Mät igen. Mät markeringen igen med avstånd från vägg och golv. Om det fortfarande känns osäkert, fråga handledare. Om OK, borra försiktigt.
Tänk också på att ha med dig en blyerts och spritpenna. Mäter du fel går det att sudda ut, till skillnad från spritpenna. Fast blyerts fäster inte på allt så då är spritpenna bättre.

Mina tip:
1. Om ni pillar med vattenlåset till handfat, häll för guds skull aldrig ut vatten i samma handfat innan det är färdigt.
2. Om du ska kapa rör till kopplingar, mät alltid inifrån "stoppet" i kopplingen. Då slipper du för korta rör. Ni har säkert gått genom detta, men denna är väldigt vanlig för gröngölingar.
3. Glöm aldrig heller stödhylsan och klämringen till samma koppling.
4. Dra hellre åt lite för hårt än för löst. Drygt när det inte håller tätt.
5. Om du ska lina gängor, dra på ett jämt, medeltjockt lager noggrant från bott till topp. Kleta på ganska mycket pasta också. (Med medeltjockt lager menar jag så det går precis över gängorna, då vill jag minnas att det fäster bättre och större chans att det håller tätt från början. Lämna dock ett tunt lager vid början på gängorna, så det finns något att gänga på. Vill också minnas att det är bättre att börja lina vid början av gängtappen av denna anledning.)
6. "Rightey tightey lefty loosey" gäller alltid. Såvida du inte skruvar på något som är uppochner av någon anledning.
7. Varmvatten är alltid till vänster om blandare. Alltid det översta röret till radiatorer om det är draget längs med väggen.

MackanBoy: Men hando, hade du mycket kunskaper om hur de funkade innan praktiken?

Näe knappt. Hade t.ex. fått testa att bocka lite rör i skolan men inte så man var vidare duktig på det precis. Fanns möjlighet tog jag alltid diverse kopplingar för att slippa slösa rör på misslyckade bockningar.
Grejen med VVS är att det verkligen är "Learn by doing". Skolan är till för teorin och att testa på lite så man inte är helt grön om man stöter på det under praktik, men det är på praktiken du verkligen lär dig saker.
I början kommer det kännas som en väldigt stor värld, men efter ett tag inser man att det bara är massa kopplingar som ska på  diverse rör på ett eller annat sätt. Blink


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack igen hando! Bra tips också, kan vara bra stt ha i bakhuvudet på praktiken. Men har tänkt lite på vännerna ( helt annat nu ) på praktiken är ja inte i skolan lika mycket o träffar vännerna, ska man höra av sig till vissa i klassen på helgerna och fråga efter att träffas? Eller hur gjorde du? Visst saknar flera av dem, men vissa har ju sina liv efter skolan man träffas inte så ofta efter skolan.

sen så är det lite grupperingar i klassen, men  men.

praktik:

det är en del hetsande med praktikanterna kan ja tänka mig? 😛  om man visar framfötterna på företaget, tror du man har chans att jobba mer där på lov osv då? Med vänlig hälsning, 


   
SvaraCitera
Hando

MackanBoy: ska man höra av sig till vissa i klassen på helgerna och fråga efter att träffas? Eller hur gjorde du?

Gör det om du vill hålla bra kontakt med dem. Då jag bodde 3 mil som närmast någon i klassen sket jag i att umgås med dem. Umgicks med klassen 1 gång utanför ordinarie skoltid och det var vid nollningen.
Annars tyckte jag det räckte och blev över under lektioner och raster. Hade mina vänner i hemorten som jag umgicks med istället och dem räckte väl till.

MackanBoy: det är en del hetsande med praktikanterna kan ja tänka mig? 😛 om man visar framfötterna på företaget, tror du man har chans att jobba mer där på lov osv då?

Ibland kan det vara det. Men det beror mycket på hur personerna du är med är. Är de skämtsamma och sociala så kan de säkert komma med lite hets och jargong efter ett tag.
Det är inte så att du blir kallad praktikantjävel första dagen om du inte klickar med någon väldigt bra och fort.
Men får du höra "Hörru praktikantfan" efter typ någon vecka så kan du ta det som bekräftelse på att du gör bra ifrån dig och funkar med "kollegerna".
Dock är det inte givet med sådant, men inget ovanligt då jag och flera i klassen blev kallade för "praktikantjävel", "PJ" "Praktikantfan" osv på flera olika företag utspridda i länet.

Jodå, om du är duktig och det finns behov kan du säkert få jobba under lov. En del ser det lite som en pina att låta ej färdiga jobba då det kan ta längre tid och bli fel osv. Tror det är större chans under sommarloven då du kan hinna lära dig mer och vara till mer nytta istället för sportloven som är på 5 ynka dagar.

Om du själv vet att det går bra för dig (sånt märker du) kan du fråga lite försiktigt personen du är mest med om hur han/hon tror det är med jobb under lov och sedan fråga en chef.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack hando !  Det är sant, är några i klassen Ja står nära. Blir väl dem antar ja


   
SvaraCitera