Denna ska upp imorgon (idag) men skulle någon känna för att påpeka lite stavfel eller så - please go ahead!
____________________________
Följande artikel vänder sig till dig som tycker det är spännande att mixtra med olika stilar och upptäcka tidigare decenniers mode (på gott och ont måste sägas). Till dig som med hjälp av utstyrslar och accessoarer vill skilja dig från mängden (men inte för den sakens skull se ut som en hysterika). Att du för tillfället (eller så länge du kan minnas) har en lite tight inkomst och inte riktigt gillar tanken på ett överkonsumtionssamhälle och nuvarande koldioxidhalter kring vår jord är även det ett plus. De senaste åren har det uppmärksammats i hög grad av fashionistor och nyblivna vintageälskare.
Ska jag vara helt ärlig kan jag säga, efter många års erfarenhet, att i många second hand-butiker är 90 % av det som säljs fula, konstiga skitgrejer. Alltså måste du vara noga – riktigt jäkla noga. Vill du hitta det där perfekta fyndet, den där skräddarsydda kavajen eller Levis-jeansen? Ja, då måste du gå igenom högar av gravid-tunikor, kycklinggula mysbyxor och kräkfärgade jackor. Fråga mig dock om det är värt det och svaret är givet.
Second hand ses i många ögon som lite sunkigt och fattigt. Att behöva riva runt i lådor och bära kläder som någon annan kanske ägt och använt i åratal före dig. Du skola därför alltid kolla in varans skick innan dess du konsumerar – glöm inte det! Sedan är även förvånansvärt många andrahandsplagg och -prylar i perfekt skick, på sin höjd använda 1-2 gånger. Tänk dig egentligen; hur många dussin shoppingsvettiga människor tror du inte har provat den där MQ-tröjan före dig? Tvättmaskin, simple as that.
Idag finns, oftast i större städer, etablerade second hand-butiker som betalar en slant för plagg som lämnas till deras butik, följdaktligen blir då även plaggen dyrare när de säljs. Det ska dock sägas att man då kan kräva ett mer exklusivt sortiment med bättre standard. I vissa fall. Personligen handlar jag ofta i butiker där de anställda arbetar ideellt och allt överskott av försäljningen går till insatser som barnhem och brunnbyggen (vilket gör det mycket enklare att slippa känna skuld över att bland annat aldrig ha använt de där obskyra platåskorna jag köpte av någon anledning). Erikshjälpen, Myrorna och Stockholms stadsmission är exempel på några av dessa kedjor. Visst får man leta länge och väl efter det man är ute efter, men ta de som har ädelfiske som hobby, tror ni att de skulle uppskatta att få lax och röding upphoppandes i båten utan att ens ha lyft ett finger? Nej, precis.
Människor har bytt saker med varandra sedan urminnes tider, vare sig det varit en rundad sten mot en vass pinne eller en vacker vas mot en gardin. Bara för att du tröttnat på dina abnormt utsvängda paljettbyxor betyder det inte att det inte finns någon liten discosnärta eller -snubbe där ute som skulle byta sin kompletta Saturday Night Fever-samling mot dem. Speciellt i dessa tider av tillfällig ekonomisk kris är byteshandel något som bör utnyttjas av fler. Ska du köpa ett Xbox-spel av en vän men är utan pengar? Ge henne eller honom de där lamporna du aldrig använt dig av men som hon/han är i stort behov av.
Första gången jag kikade in i en second hand-butik hade jag inte några större förhoppningar. Herregud, här handlar ju min mormor, tänkte jag och började utforska byggnaden. Allt jag såg när jag bläddrade bland galgarna var fult, fult, fult, fulare, äckligt, gammalt, jätteäckligt, ännu fulare, och så vidare. Så småningom. Ju mer du besöker dessa koncept kommer du att träna upp ditt second hand-öga. Du kommer att kunna se snabbt vad som är värt att övertyga spendering eller ej. Om du älskar tyget och linningen på en klänning men kanske inte gillar modellen ”Tält och fotsida” - sy in och sy om. Hittat ett par jeans med exakt rätt passform och längd men inte i samma färg som [insätt valfri modebloggare] bär? Köp lite textilfärg och färga om. Gör det inte så svårt helt enkelt!
Idag kan jag inte nog påpeka hur många gånger jag fått frågor över saker jag köpt i andra hand, var, vilket märke och hur mycket det kostat mig. När jag svarar second hand och ett pris som är en spottstyver i jämförelse med vad de förväntat sig möts man ofta av en blick som säger ”jag hatar dig”.
De senaste årens ”must have's” inom mode såsom pennkjolen, skinnjacka, ”the boyfriend blazer”, playsuiten och stuprörsjeansen med hög midja – allt detta har jag hittat för omkring 50 spänn styck på second hand-butiker istället för att betala det sexdubbla på någon större, trendigare kedja.. Detta till skillnad från killar och tjejer som slitit livet av sig för att spara ihop pengar och för att sedan komma ut från Topshop totalt utfattiga. För dig som gillar märkeskläder – misströsta dock ej! Detta är inget ovanligt inslag i andrahandshandel. En vän till mig införskaffade en äkta Fjällräven-jacka för under 70 kronor och jag själv har köpt ett par äkta Ray Ban Pilots för 15 spänn.
Det finns olika sätt att handla i andra hand. Naturligtvis second hand-butiker men även besök på loppisar, auktionssidor som Tradera och Ebay samt byteshandel med vänner och bekanta kan hjälpa dig att hitta de där fynden som kanske gör vardagen lite gladare. Självfallet gäller detta inte bara kläder. Skivor, möbler, filmer och tyger är något jag själv brukar botanisera bland.
Så, efter denna lilla guide följer nu några av mina personliga tips efter några år som lycksökerska i second hand-världen:
* Se alltid efter så att plagget är i bra skick. Vid en första anblick märker man ofta inte hur noppiga plaggen är, spruckna sömmar, vita deodorant-fläckar under armarna eller saknade knappar är ibland svårt att ersätta beroende på plaggens skick.
* Försök att omvärdera plagget. Går det att sy om, färga, korta ned? Det är inte omöjligt att sy om ett par byxor till ett kuddfodral eller klacka om ett par söndergådda skor.
* Det är inte svårt att handla ”bara för att handla”. Shopping har idag blivit ett beroende i klass med spel och tobak och att handla enbart för att det är billigt är lätt när det är just...billigt. Tänk därför efter en extra gång om du verkligen behöver prylen ifråga. Letar du dock efter exempelvis en fåtölj och hittar en fin och splitterny (och med bra fjädring såklart) för en tiondel av vad du tänkt betala, vad väntar du på?
* Punkt ett gäller inte bara för kläder utan även för andra saker du är ute efter. Har LP-spelaren du tänkt slå till på en tillhörande nål? Står martiniglasen du just införskaffat stadigt eller kommer de skvätta drinkar över större delen av ditt bord? Skulle det inte vara lite väl mycket cliffhanger om boken du just köpt blivit bestulen på de 40 sista sidorna? Bara för att du handlar second hand betyder det inte att du ska tumma på kvalitén.
* Bli stammis på en viss butik och bli vän med personalen. Har du tur lär de känns din smak och vad du är ute efter och har du än mer tur kan de låta dig ta del av godbitarna först.
* Ibland finns inga garantier när det gäller second hand-shopping. Vanliga restriktioner vad gäller returer och öppet köp behöver inte nödvändigtvis gälla när du handlar i andra hand, i synnerhet om du handlar via internet. Skulle du dock ångra dig – varför inte låta saken i fråga vandra vidare i andrahands-kedjan?
* Framför allt: ha kul, uppskatta dina fynd och avslöja ALDRIG dina absolut dyrbaraste second hand-hemligheter för NÅGON.
Var några småfel, några punkter som hade hamnat fel, men jag ändrade dem och slängde upp. Hoppas du inte blir arg för att jag har ändrat namnet på artikeln i splashen på startsidan, tror den drar mer folk då.
Skitbra och otäckt välskriven artikel Kajsa!
Kajsa Jonsson:
Skulle det inte vara lite väl mycket cliffhanger om boken du just köpt blivit bestulen på de 40 sista sidorna?
Grymt formulerat!
Nu får du börja skriva oftare Kajsa
Välskriven och framförallt, lärorik. Tre tummar upp.
GRYMT fint skrivet Kajsa! Alltid en fröjd att läsa dina texter
Uppe
Tråden låst