Många har beskrivit honom som en fantastisk man. Sveriges bästa vissångare och låtskrivare. Men för oss 90-talister är Cornelis Vreeswijk en ganska okänd man vars musik vi inte känner till så väl, förutom ”Brev från kolonien” som vi kanske sjungit under musiklektion på mellanstadiet. Det var med denna väldigt lilla bakgrundsinformation som jag tog mig an filmen Cornelis.
En och en halv timme senare sitter jag med tårar i ögonen medan eftertexterna rullar tillsammans med några autentiska bilder på Cornelis. Filmen har skildrat hans liv från födseln i holländska staden IJmuiden, och sedan hans vuxna liv i Sverige. Ett liv bestående av fängelserymningar, filminspelningar i Brasilien, tre skilsmässor men även en del kärlek, glädje och fester.
Cornelis blev upptäckt i trettioårsåldern och sedan gick karriären i raketfart uppåt, men ju bättre det gick utanför scenen desto sämre mådde han. Han sågs aldrig utan en cigarett i handen och han var alltid berusad och periodvis extremt paranoid. Men samtidigt tycker jag mig se en godhet hos Cornelis som lyser igenom då och då i filmen, men som allt för ofta försvinner när hans andra sidor tar över.
Det är med en klump i magen jag ser tillbakablickarna ur Cornelis liv då han som liten pojke blev bortförd av tyskarna under ockupationen av Holland. Filmen visar Cornelis som till början var en väldigt blyg och snäll man, men som senare tyvärr tappar fotfästet alltför ofta. Mot slutet går hans karriär och ekonomi under på grund av hans extrema svartsjuka och dåliga framförhållning, samt hans väldigt oseriösa inställning till pengar och betalningar. Han försummar sin familj och tvingas in på rehab för sin alkoholism.
Hans-Erik Dyvik Husby gör väldigt bra ifrån sig som den tystlåtne Cornelis och hans gestaltning griper verkligen tag i mig. Det är en väldigt stark film som helt naket och ogenerat beskriver en artist som blev mer populär och folkkär efter sin död. Ibland kan jag dock tycka att historien går lite för fort och lämnar hål i berättelsen. Frågor jag har besvaras inte, man kan inte läsa Cornelis tankar och eftersom han är så tystlåten kommer jag aldrig riktigt underfund med vad det är som driver honom till att göra det han gör.
Detta är en sevärd film. Även om ni inte känner till Cornelis Vreeswijk så kommer ni mötas av en väldigt intressant och smått tragisk historia om en man med en väldigt stark kärlek till sin musik och som trivdes allra bäst när han bara fick sjunga.
Betyg: 4
Sara Lundin:
en ganska okänd man med en musik känner vi inte till så väl men vi har kanske sjungit ”Brev från kolonien”
en ganska okänd man med en musik vi inte känner till så väl men vi har kanske sjungit "Brev från kolonin"
Jag föreslår också att du petar in ett eller ett par kommatecken i den första meningen.
Sara Lundin:
som lyser igenom då och då i filmen men som som allt för
stryk ett som, och släng gärna in ett kommatecken innan menet.
Sara Lundin:
Det är det med en klump i magen
Det är med en klump i magen
Sara Lundin:
Filmen visar Cornelis som till början var en väldigt blyg och snäll man tyvärr gå ner sig och mot slutet går hans karriär och ekonomi på grund av hans extrema svartsjuka och dåliga framförhållning och en väldigt oseriös inställning till pengar och betalningar.
Den här meningen känns väldigt lång och jag tror den skulle tjäna på att göras om till två. Dessutom har du väl tappat ett "hur"?! Det är iaf så jag tolkar meningen, alltså "Filmen visar hur Cornelis ....
Du berättar detaljrikt om både filmen och dina egna åsikter. Snyggt!
Jag har bara en fråga, betyg?
Amy Karlsson:
Snyggt!
Tack så mycket för bra korr!
Det blir en fyra på filmen (fast en femma till dig såklart )
Sara Lundin:
Många har beskrivit honom som en fantastisk man, Sveriges bästa vissångare och låtskrivare men för oss 90-talister är Cornelis Vreeswijk, en ganska okänd man med en musik vi inte känner till så väl, förutom att vi kanske har sjungit ”Brev från kolonien” under någon musiklektion på mellanstadiet.
Meningen är väldigt lång och kommeteringen förvirrande. Dela upp till två eller tre meningar och sätt därefter ut nya kommatecken.
Exempel: Många har beskrivit honom som en fantastisk man, Sveriges bäste vissångare och låtskrivare. För oss 90-talister är dock Cornelis Vreeswijk en ganska okänd man med en musik som vi inte känner så väl till, förutom om vi kanske sjungit "Brevet från kolonien" under någon musiklektion under mellanstadiet.
Sara Lundin:
Han blev upptäckt i trettioårsåldern och sedan gick karriären i raketfart uppåt men ju bättre det gick utanför scenen desto sämre mådde Cornelis.
Dels tror jag det blir bättre om du delar upp detta i två meningar, dels känns 'upptäckt' malplacerat.
Sara Lundin:
han är alltid berusad
han var alltid berusad
Sara Lundin:
då och då i filmen men som, allt för ofta försvinner
Kommateringen stämmer inte. Sätt kommat efter 'filmen' istället.
Sara Lundin:
Det är med en klump i magen när man få se tillbakablickar
Antingen 'Det bildas en klump i magen när man får se' alt. 'Det är med en klump i magen man får se'
Sara Lundin:
Cornelis som till början var en väldigt blyg och snäll man men som senare tyvärr tappar fotfästet alltför ofta.
Komma efter 'man'
Sara Lundin:
griper verkligen tag i mig, det är en väldigt stark film
Byt kommat mot en punkt.
Sara Lundin:
man inte vet Cornelis tankar
Här ser det konstigt ut.
-----------------------------------
Ser bra ut. Gillar hur du ofta flikar in med dina egna tankar och åsikter kring filmen, istället för att rapa upp handlingen som så många gör.
Thumbs up!
Sara Lundin:
Många har beskrivit honom som en fantastisk man, Sveriges bästa vissångare och låtskrivare men för oss 90-talister är Cornelis Vreeswijk, en ganska okänd man med en musik vi inte känner till så väl, förutom att vi kanske har sjungit ”Brev från kolonien” under någon musiklektion på mellanstadiet.
Här behövs det styckas upp lite. Föreslår:
"Många har beskrivit honom som en fantastisk man. Sveriges bästa vissångare och låtskrivare. Men för oss 90-talister är Cornelis Vreeswijk en ganska okänd man vars musik vi inte känner till så väl, förutom ”Brev från kolonien” som vi kanske sjungit under musiklektion på mellanstadiet.
Sara Lundin:
Han blev upptäckt i trettioårsåldern och sedan gick karriären i raketfart uppåt men ju bättre det gick utanför scenen desto sämre mådde Cornelis
Föreslår att inleder meningen med "Cornelis" och skriva "han" i slutet. Sen ett kommatecken efter "uppåt".
Sara Lundin:
Han sågs aldrig utan en cigarett i handen och han är alltid berusad
Här blir det fel med tempus. Först "sågs" och sedan "är".
Sara Lundin:
då i filmen men som, allt för ofta försvinner
Bort med kommat.
Sara Lundin:
Det är med en klump i magen när man få se tillbakablickar ur Cornelis liv då han som liten pojke blev bortförd av tyskarna under deras ockupation av Holland.
bort med "när". Sen tycker jag det istället för "deras ockupation" räcker med "ockupationen".
Sara Lundin:
erkligen tag i mig, det är en väldigt stark film
Byt komma mot punkt.
Sara Lundin:
svaras inte, man inte vet Cornelis tankar
vet inte
Sara Lundin:
Jag tipsar verkligen om denna filmen, även om man inte känner
Föreslår att du tar bort "Jag tipsar....". Det kan kännas lite väl högstadierecension att skriva så, att du tycker den är bra framgår av övriga recensionen och betyget.
Sen bör du ta bort alla dessa män som dyker upp lite här och var i texten. Det är en recension och alltså DINA åsikter. Därför ska du skriva "jag tycker", "jag anser" istället för "man". Och när du skriver "även om man inte känner till Cornelis Vreeswijk så kommer man mötas" blir det bättre om du skriver till läsaren, det vill säga "även om du inte känner till....så kommer du mötas....".
Annars tycker jag, precis som Amy, att det var en fin recension med bra detaljer. Alldeles lagom uppdelning mellan handlingsbeskrivningar och tyckande. Snyggt!
Klirrat och klart.
Tack så mycket för all genomtänkt korr!
André Vifot Haas:
Föreslår att du tar bort "Jag tipsar...."
Sara Lundin:
Detta är en sevärd film. Äv...
Jag skrev så istället. Det funkar eller?
Sara Lundin:
Klirrat och klart.
Nu ser det riktigt tjusigt ut Sara. Bra jobbat!
Uppe!
Tråden låst