Aviseringar
Rensa alla

Självmordstrådar och liknande - förslag på hur göra


time
 time

André Vifot Haas:

Läs och svara!

Väldigt intresserad och har dessutom tid över nu när mina studentskrivningar är avklarade. Det tar mig inte länge att åka över till Stockholm så det är no biggie. Sign me up!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

[smile]

Lite utdrag av det jag fått som svar från polisen:

"Jag antar att ni har kontakt med några bra ungdomsarbetare på socialtjänsten eller fritid som kan hjälpa er kanske med konkreta tips om hur ni kan stötta ungdomar."

"När det gäller kontakt med Polisen finns det två vägar. Är det ett akut fall och ni misstänker att någon står i begrepp att begå självmord så skall ni ringa 112. Är det inte akut skall ni ringa 114 14. Det spelar ingen roll var i landet ni eller den nödställde befinner sig, men det är naturligtvis av vikt att ni vet något om den nödställde till exempel var han/hon befinner sig eller var han/hon heter."

Jag skickade nytt mail till den personen och frågade hur det låg till med IP-adressen och även mer exakt NÄR vi ska ringa.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

[smile]

Lite mer:

"Det är väldigt svårt att svara på exakt när ni skall kontakta polisen, det är till slut ändå en bedömning som ni måste göra. Det är en svår situation ni står inför å ena sidan skall ni ju rädda liv om någon är i färd med att ta sitt liv å andra sidan skall ni ju inte vara en sida som skvallrar till myndigheterna så fort ni pratar med en ungdom, jag antar att ni resonerar på det sättet? Jag tycker det är viktigt att ni som arbetar med sidan kontinuerligt för en dialog med varandra om hur ni skall hantera den här typen av frågor. Det finns ju också en möjlighet att göra en anmälan till Socialtjänsten om det är någon person som ni uppfattar inte mår bra eller far illa på något sätt.

När det gäller IP-adresser så har Polismyndigheten inga aspekter på det, det handlar mer om era egna allmänna villkor. Du kan också läsa på datainspektionens hemsida, där sammanfattar de bra när det gäller lagstiftningen kring detta."

Då vill jag fråga dig André, hur långt ska vi gå när det kommer till socialen. Ärligt talat så känns det lite för mycket att hålla på med sådant och det är inte tanken med sidan?

Jag kikar på det angående IP efter helgen när jag får tid till det.

Har ni andra något vi ska tänka på eller andra frågor som jag skulle kunna ställa?


   
SvaraCitera

Hej André och ni andra!
Jag är ju ganska ny här på forumet men har å andra sidan arbetat länge med självmordsproblematik. Eftersom jag, förutom att jag är diakon i Svenska Kyrkan, också är specialistläkare i psykiatri, har jag gjort ett antal bedömningar och ingripanden (av olika art) i samband med att människor hotar eller är på väg att begå självmord.Men endast IRL hittills. Det går ju aldrig att veta SÄKERT hur stor risken är, eller vad som är bäst att göra men jag bidrar gärna som bollplank om ni skulle kunna ha användning av detta. Jag är också mycket intresserad av att delta i någon form av undervisning runt självmordsfrågor. Det är ett stort problem som man kan göra något åt, men som vi måste våga tala om!
Allt gott Karin


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Dessvärre lyckades jag aldrig styra upp något med Föreningen Psykisk Hälsa innan sommaren. De är i full färd med att bygga en helt ny sajt om suicid och sucidprevention (ska komma upp nu i september) och hade därför väldigt tjockt schema. Men jag snackade med dem igår och förhoppningsvis kan vi få till det inom en snar framtid. Ska hålla er uppdaterade!

Karin Borgström:

Hej André och ni andra!

Halloj Karin! Fantastiskt trevligt att ha dig här. Är säker på att du med din kompetens och erfarenhet kan bidra med massa nyttigt på sajten!

Karin Borgström:

t går ju aldrig att veta SÄKERT hur stor risken är, eller vad som är bäst att göra men jag bidrar gärna som bollplank om ni skulle kunna ha användning av detta.

Det låter förträffligt! Hur skulle du exempelvis agera när någon skriver en sådan här tråd?


   
SvaraCitera

Hej igen!

André Vifot Haas:

Hur skulle du exempelvis agera när någon skriver en sådan här tråd?

Rent spontant tror jag att jag skulle försöka fördjupa samtalet.Skapa en relation. Utveckla frågeställningen, istället för att svara direkt på frågan. Det har gjorts en del bra försök i tråden(är det allvarligt menat, varför vill du ta ditt liv etc). Tänker att det är viktigt att man tar flickan på allvar och visar att "jag själv" blir berörd och bryr mig, inte bara hänvisar till psykakuten. Frågor och kanske lite hypotetiskt resonemang om hur hon kan tänkas tänka. När jag läser tråden ser jag att hon faktiskt svarar och går in i något slags små försök till dialog men att den till viss del "hackas sönder" av de andra som deltar i tråden. Kanske nästa steg skulle vara att erbjuda henne en "privat" mailkorrespondens, respektive, ta lite clinch med de mest spretiga andra inläggen oxå. När man vet lite mer om henne och hur hon tänker är det lättare att såväl bedömma hur "farlig" situationen är som att resonera med henne om ev alternativa handlingssätt. Om det känns OK för er, kan jag gå in i tråden och försöka......
Allt gott!
Karin


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Karin Borgström:

Om det känns OK för er, kan jag gå in i tråden och försöka......

Ja, det är HUR OK SOM HELST! Vore väldigt tacksamt om du hade tid/lust att göra det. Innan vi har fått utbildning och staplat upp ordentliga riktlinjer och skyddssystem så är det toppen om någon med erfarenhet och kompetens hjälper till! [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

HUR OK SOM HELST

Varför är då tråden överförd till en del av forumet andra än vi inte kan se?


   
SvaraCitera

Xisco:

Varför är då tråden överförd till en del av forumet andra än vi inte kan se?

Jag kom på att det kanske var så att tråden var stängd och skickade därför ett PM till personen som startat tråden......jag tror att det "enskilda samtalet" mellan två personer som kan prata om angelägna saker ibland är ett ganska bra alternativ om man har svåra frågor att grubbla på att man inte riktigt orkar med att ta en "större diskussion" där en massa olika synpunkter och råd kommer forsande över en. Men det gäller naturligtvis att först "hitta varandra" för att kunna komma i kontakt, och i det inledningsskedet är trådarna ovärderliga!
Sedan kanske man kan tänka att de fyllt sin funktion och att samtalet får fortsätta någon annanstans..........


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Karin Borgström:

Jag kom på att det kanske var så att tråden var stängd och skickade därför ett PM till personen som startat tråden

Den är bara skickad till en särskild del som bara vi kan se av särskilda skäl.
Bra att du gjort det iaf! 🙂


   
SvaraCitera

Tillägg:
Sedan kan man naturligtvis ha mer allmännt hållna trådar om dessa frågor, där man mer diskuterar principer och förhållningssätt, men utan att det fokuseras på en enskild persons situation på detta sätt.
SÅ: vill ni prata om, och i så fall hur, man över huvudtaget skall "hjälpa" den som inte orkar leva längre, eller om man har rätt att ta sitt liv eller ej, eller liknande principiella frågor, är det väl bara att starta en ny tråd med utgångspunkt i denna fråga[smile]. Skicka mig gärna ett meddelande så jag inte missar den så är jag gärna med i den diskussionen oxå!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Xisco:

Varför är då tråden överförd till en del av forumet andra än vi inte kan se?

Fråga inte mig. Var inte jag som flyttade den. [smile]

Karin Borgström:

skickade därför ett PM till personen som startat tråden

Strålande initiativ! Hoppas hon svarar dig, eller åtminstone börjar reflektera över sin situation.


   
SvaraCitera