Aviseringar
Rensa alla

Snälla - hjälp mig välja gymnasium + annat.. 🙁


Ämnesstartare

Hej!

Jag är en kille på 14 år (snart 15 då) och ska börja gymnasiet nästa år. Jag har många funderingar och jag behöver hjälp 🙁

Nu är det så att jag vet att jag vill läsa naturvetenskap, men jag vet inte riktigt vad jag vill göra efteråt. Helst vill jag arbeta med datorer, civilingenjör i datateknik eller något sådant, men jag är också mycket intresserad utav ekonomi och då jag redan kunnat fixa 320p så tror jag att jag ska kunna fixa max i gymnasiet också för att gå på handels om jag vill (eller KTH, som är min dröm om jag vill arbeta med något med datorer) och så är jag också väldigt intresserad utav att bli kirurg. Då är mitt bästa val Natur eftersom att då kan jag läsa vad som helst efteråt. Men jag vill helst ha en inriktning som har med IT att göra och då undrar jag, vilken skola är bäst?

Tittade på Kärrtorp (jag bor i Stockholm) och de har inriktningen "Programmering" och Matematik på deras Naturvetenskaps linje och den passar nog mig bra, tittade tidigare på International IT College of Sweden men efter att ha läst recensionerna så verkar 99% ha tyckt att det är en dålig skola, Skolinspektionen hade också många anmärkningar på de.

Problemet är då att Kärrtorp har 1200 elever!! Jag är väldigt osocial och i min nuvarande skola har jag endast en vän. Varje gång denna person är sjuk så blir jag då helt ensam under rasterna, lektionerna och jag verkar vara en utstött person. Jag har också 2-3 småvänner men dessa är personer som man bara säger "Hej" till och så undrar de kanske något om något spel eller om jag kanske kan hacka en hemsida eller något sådant.

Och sen så har jag och den enda riktiga vännen som jag pratade om väldigt udda intressen, vi brukar filosofera om väldigt avancerade grejer och det är ingen som förstår sig på våra tankar/vår humor. Vi är väldigt udda och väldigt utstötta. Och så är jag väldigt rädd för att prata med personer, och då är det oftast tjejer. Jag har aldrig sagt hej till någon i min klass och så vill jag hålla det.

Däremot är jag ingen som skär mig eller något sådant, utan jag gillar att vara ensam men jag vill helst ha 1-2 vänner att kunna prata med och vara med, men efter skolan så gillar jag inte att umgås med personer. Jag har aldrig varit på en fest, aldrig haft en flickvän, (har knappt talat till någon tjej) och ja.. Jag har problem.

Sen så kommer det till mitt andra problem, jag är ganska tjock (men har börjat på simning och ser 1.5kg ryka varje vecka, så jag når min målvikt på 70kg på de 8månaderna jag har kvar med råge).

Har ni då tips på gymnasium som passar mig? Ska jag kanske bara läsa Natur/Natur eftersom att jag då får fler skolor att kunna välja på? Hur gör jag med vänsituationen?

Grejen är att innan jag träffade denna riktiga vän så tog det nästan ett år på skolan, jag var alltså ensam i ett helt år och talade inte till en enda person förutom lärarna och den enda gången några personer sa hej till mig och sa "Wow, var det du som gjorde det?" var när jag hackade skolans hemsida och gav en veckas ledighet till samtliga elever på skolan. Orkade verkligen inte gå till skolan och det var därför jag gjorde det...

Snälla, hjälp mig! Jag vill också ha en tjej med udda intressen som jag har, men det är väldigt svårt att hitta då de flesta tjejerna verkar vara uppblåsta blondiner som inte förstår sig på att filosofera.

Hur är personer på naturvetenskapslinjen? Jag hoppas att de flesta är lika ljusskygga som mig men jag vet inte...

Istället för att supa på sena nätter brukade jag och min vän till exempel ta oss till olika chokladprovningar och prova på exklusiva choklader och prata om de olika smakerna med chokladexperter och eventuellt ta en sipp eller två av olika dessertviner och diskutera smakerna (däremot var vi väldigt obekväma med detta - vi håller det straight - vi vill helst inte dricka).

Det enda som jag gillar som andra också verkar gilla är att titta på bio, gör det minst två-tre gånger i veckan och jag älskar det (men det är dyrt, men så ger min hobby mig pengar så äsch).

Nu blev det WoT men hjälp mig - snälla!

För att få lite perspektiv på min vikt, jag väger 132 kg.


   
Citera

Vill du läsa naturvetenskap så gör det. Du ska inte fundera på vad du vill göra om 10år eller sådär. Gör det du vill göra för stunden.
Angående tjejer på gymnasiet. Jag tycker alla är mycket mognare, mycket lättare att prata och vara med. Men det finns alltid undantag... Lycka till!


   
SvaraCitera

MaxVoltage:

Har ni då tips på gymnasium som passar mig? Ska jag kanske bara läsa Natur/Natur eftersom att jag då får fler skolor att kunna välja på? Hur gör jag med vänsituationen?

Jag har inget tips att ge dig ang. särskilda gymnasieskolor men litar på att det i slutändan nog allt blir bra. Jag antar att du har pratat med studievägledaren om det redan? Om inte så kan han/hon ha en hel del att säga. Det finns ju även gymnasiemässan.. som ägde rum denna helg.

Så länge man har läst ämnen som ger behörighet till de högre utbildningar man vill läsa efter gymnasiet så tycker jag inte att själva gymnasielinjens riktning har spelat någon annan roll än som intressesporrande. Natur/natur tycker jag verkar vara bra, som du själv säger så är det brett och inte lika begränsande. 🙂 Programmering eller vad du än är intresserad i kanske du kommer kunna välja i individuella val!

Angående vänsituationen så gör du bra i att göra vad som behövs för att du ska må så bra som möjligt, inte vara rädd och försöka se vad du har gemensamt med de andra istället för tvärtom hela tiden. Du kanske (inte garanterat) skulle träffa på fler likasinnade om du iofs läste linjen för programmering och matematik.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack för alla svar.

Har ni tips på skolor? Andra svar är också uppskattade.


   
SvaraCitera

Då jag ej bor i Stockholm så kan jag ej ge tips på skolor. Men ett sätt att se hur seriösa de andra eleverna är på skolan är att kolla på betygsintaget för den utbildningen du vill gå på.

Du kanske inte ska gå 100% efter detta men det kan ge en bild över hur seriösa de andra eleverna kommer vara.

Ett annat sätt att försöka få en bild av hur det kommer bli på gymnasiet är att tänka att alla de andra som sökt till utbildningen kommer (iaf till en början) vara intresserad av det området. Du har tänkt att söka till natur och då kommer de flesta ha ett litet intresse för NO-ämnerna och en hel del har säkert planer på att bli ingenjör/sjukhusarbetare osv.

Måste också få säga att det första året på gymnasiet kan bli tufft. Oftast så känner de flest inte så många i klassen när de börjar (iaf på seriösa skolor då de flesta har sökt för utbilndingen inte för kompisar). Detta kan leda till att det blir en hel del gruppindelning och lite utanförskap för vissa personer den första tiden i klassen (inte helt olik den struktur som de flesta högstadieklasser har). Men då de flesta som går på utbildningen är likasinnade och har en större mognad än på högstadiet så brukar detta brytas efter ett tag.

Jag tror personligen att du kommer få det lättare att hitta kompisar på gymnasiet än vad du haft på högstadiet.

När det gäller själva valet av program så kan jag ej säga någe mer än att hålla med:

vrukt:

Så länge man har läst ämnen som ger behörighet till de högre utbildningar man vill läsa efter gymnasiet så tycker jag inte att själva gymnasielinjens riktning har spelat någon annan roll än som intressesporrande.

Stämmer också in bra på gymnasiet:

Manglind:

Angående tjejer på gymnasiet. Jag tycker alla är mycket mognare, mycket lättare att prata och vara med

Annars kan jag bara säga
Fortsätt med träningen
Och
Lycka till!
[smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack för ditt svar! Känner mig mycket bekvämare nu. Medianet för gymnasiet är 280p, antar att det är ganska högt och de som kommer in är ganska seriösa där.

Nu är det enda problemet att välja 2-3 gymnasium till in case jag inte kommer in..

Fler svar som inte har med vilka gymnasium att göra uppskattas också.

Ska självklart fortsätta med träningen. Tack.


   
SvaraCitera

Jag tycker du ska välja vilket gymnasium du vill förutom John Bauer-gymnasiet. Värdelösa lärare, värdelösa tretimmarslektioner. Du gör bäst i om du hoppar JB totalt.

Och nej, jag fick inte underkänt i allt, mitt betygsgenomsnitt var runt 18,5.


   
SvaraCitera

MaxVoltage:

exklusiva choklader

Östra Real
VRG
Eller ännu bättre: Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket

[cool]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack.

Har ni tips på fler skolor som är bra med engagerade elever?


   
SvaraCitera

Jag skulle avråda dig från att välja Kärrtorp. Har en vän som gick där, men bytte skola, då hon upplevde att kvalité inte höll standarden. Hon gick den linjen du beskrev ovan.


   
SvaraCitera

Diamond:

Jag tycker du ska välja vilket gymnasium du vill förutom John Bauer-gymnasiet. Värdelösa lärare, värdelösa tretimmarslektioner. Du gör bäst i om du hoppar JB totalt.

Och nej, jag fick inte underkänt i allt, mitt betygsgenomsnitt var runt 18,5.

Relaterat.

(Sammanfattning: JB saknar undervisning, men delar ut otroligt höga betyg. Låter jättekul; blir mindre kul när man tvingas hoppa av sin högskoleutbildning efter två månader när man inser att man inte hänger med.)


   
SvaraCitera
Bakric

MaxVoltage:

uppblåsta blondiner som inte förstår sig på att filosofera.

Jag kan svära vid min styvfars grav att du ALDRIG kommer hitta en tjej i gymnasiet som är jordnära (nej inte hippie), intellektuell OCH inte emofuntad (lider av deppressioner, allmänt gnällig eller dyl.).


   
SvaraCitera
kachin

Hej MaxVoltage. Nedan följer min lilla novell.

Först och främst måste jag säga att du verkar som en riktigt skön typ. Tror inte du kommer ha några större problem med att gå natur, var det nu blir och vilken inriktning det nu blir, eftersom du redan verkar vara väldigt driven och vet på ett ungefär vad du vill göra efteråt. Valet av inriktning är egentligen inte speciellt viktigt om du frågar mig, du kan fördjupa dig och specialisera dig i princip hur mycket som helst efter gymnasiet. Bara du får grunden och de flesta skolor skulle jag vilja säga har bra naturvetenskapliga program. Så don't worry be happy osv.

Angående hur personer på natur är......

Bakric:

Jag kan svära vid min styvfars grav att du ALDRIG kommer hitta en tjej i gymnasiet som är jordnära (nej inte hippie), intellektuell OCH inte emofuntad (lider av deppressioner, allmänt gnällig eller dyl.).

...[rolleyes]

Skulle nog säga att det finns alla typer av människor på natur - dock betydligt mindre andel fjårtizar, estetfreaks osv än på högstadiet. Du kommer säkerligen hitta andra ljusskygga människor som du. Sen tycker jag du verkar lite tvetydig - du vill inte säga hej till folk men samtidigt verkar du ha problem och egentligen vill träffa andra....? (?)
Hur som helst. Av egen erfarenhet så har folk (oftast) mognat lite när de börjat gymnasiet. Allt är nytt för alla o de flesta känner ingen. Så även de mest übersociala och übercoola människorna kan tycka det är jobbigt att skaffa nya kompisar. Men säg bara hej, vad skulle det vara dåligt för.

Det var det lilla från mig ikväll. Går för övrigt sista året på natur och trivs som sköldpaddan på stranden - överlever och har kul men kanske lite trött o vill dyka ner i havet osv. 🙂 Tjo svejs.


   
SvaraCitera

Bakric:

ALDRIG kommer hitta en tjej i gymnasiet som är jordnära (nej inte hippie), intellektuell OCH inte emofuntad (lider av deppressioner, allmänt gnällig eller dyl.).

Har hittat flera... [zzz]


   
SvaraCitera
Bakric

Birger:

Har hittat flera... [zzz]

Fan ta dig och din avkomma [mad]

Edit: Aaah glömde förresten. Ska inte se ut som katlagrottan i fejset eller ha inåtväxta tuttar :p


   
SvaraCitera