Jag bor som utbytesstudent i frankrike detta år och nu har min värdfamilj börjat fråga varför jag aldrig lagar något svenskt (även om jag bakar kladdkaka regelbundet); men problemet är helt enkelt att jag.inte.tycker.om.svensk.mat;
jag kanske ska försöka mig på kanelbullar, och semlor när det är dags för det. Men nu behöver jag tips på svensk MAT. Jag ska göra potatismos och köttbullar; men även om det är svenskt så är det inte direkt speciellt. Jag är så desperat att jag har bett min kompis att skicka ner surströmming och knäckebröd..
Alltså; jag är inte särskillt bra på matlagning och det är svårt att få tag på svenska ingredienser här,
alla ni som har idéer som inte innefattar pölsa och blodpalt är hjärtligt välkomna;
har ni recept ni själva har prövat så ger jag er en dessutom STOR KRAM
Olivolja:
knäckebröd
Det borde väl finnas ett Ikea i närheten? Där tror jag att du kan hitta lite klassiskt svenskt. Vet jag finns i USA iaf.
Svensk husmanskost är inte alls helt fel beroende på vem som gör det.
korv stroganoff
ugnspannkaka med korv
pitepalt
honolulu:
Det borde väl finnas ett Ikea i närheten
nepp,, tror det tar ett ex antal timmar med tåg till närmsta ><
Lejonhjärta:
Svensk husmanskost är inte alls helt fel beroende på vem som gör det
men RÄTTSÅÅ fel när det är jag som gör det ;D
Något med fisk, kanske. Här äts det ju fisk som fan.
Sluta överanvänd semikolon, btw.
Smörgåstårta, kanske. Är ju dock inte riktigt en måltid.
Raggmunkar, kroppkakor/palt, Janssons frestelse, pyttipanna, köttsoppa, ärtsoppa.
stekt dalahäst med en nypa melankoli
Återkommer senare i kväll - håll ut!
Olivolja:
något svenskt
Det ska alltså helst vara något, som kan säljas in hos värdföräldrarna. Då skulle jag slå till på Wallenbergare, med tjockt potatismos.
4 personer
400 g finmalen kalvfärs
4 äggulor
3 dl kyld grädde * smör
ströbröd
litet madeiravin
salt och peppar
Blanda färs, äggulor, vin och kryddor till en jämn smet. Höll under omrörning ned den kalla grädden, och och fortsätta blanda tills smeten släpper lätt från bunken.
Låt smeten stå kall i minst en halvtimme.
Värm ugnen till 175 grader.
Gör biffar av smeten, och vänd dem i ströbröd.
Stek sedan snabbt på hög värme i smör i stekpannan, så att de får vacker yta på båda sidor.
Ställ i en ugnsform och låt dem stå i ugnen i 5-6 minuter.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i en smörklick. Stek nu burgarna tills de är vackert gyllene runtom. När detta är klart så för du över dem på en ugnsfast form och kör in dem i ugnen i ca 5 minuter.
Servera med ett potatismos med mycket smör, samt litet salt och socker i.
Exner:
Då skulle jag slå till på Wallenbergare, med tjockt potatismos.
tacktacktacktacktacktacktack
imavole:
stekt dalahäst med en nypa melankoli
Hahah.
Olivolja:
tacktacktacktacktacktacktack
Väl bekomme! Såg att stekning och ugnsgräddning kom med två gånger, men annars ska det vara rätt. Hoppas att maten uppskattas!