Aviseringar
Rensa alla

Teknikuppsats om griskött


blum
 blum
Ämnesstartare

Ok, jag ska skriva en uppsats och senare göra en redovisning om hur griskött framställs, typ fläskfilé. Jag är själv vegetarian, men man fick inte välja livsmedel själv utan de lottades ut, så min text blir såklart lite vinklad[rolleyes]
Den är inte klar ännu, men någon som orkar kan väl läsa igenom och säga vad de tycker medans jag fortsätter.
Tack[smile]

GRISKÖTT

Kött är som de flesta vet ätlig muskel- och fettvävnad från djur. Förr i tiden jagade, slaktade och tillagade man vilda djur själv, men idag massuppföder man djuren och slaktar dem på stora slakterier för att få kött till affärerna. Sedan någon gång på 60-talet har grisarna fängslats i byggnader som liknar fabriker, istället för att springa lösa i lövskogar som de gjorde en gång i tiden. Omkring 4 miljoner grisar slaktas varje år i Sverige, varav ca 1% har fötts upp ekologiskt och uppfyller KRAV-reglerna.

Grisen föds alltså upp på en bondgård. Varje sugga föder i genomsnitt 12 kultingar åt gången. Djuren lever under dåliga förutsättningar. Burarna kan vara så små som en kvadratmeter, och många får inte se solljus eller andas frisk luft förrän dagen de åker till slakteriet.
Det finns dock ekologiska gårdar där djuren får gå ute hela sommarhalvåret, de får mycket hö och fodret odlas utan några bekämpningsmedel eller handelsgödsel. Djuren får större utrymme i stallarna, och man jobbar mot att de ska få ett så naturligt och miljömässigt bra liv som möjligt.
Detta är ändå långt ifrån perfekt. Man berövar djuren deras frihet, barn, naturliga beteende och till sist deras liv. De lever kort och plågsamt för att sedan skickas iväg till slakterierna. En gris kan egentligen bli upp mot 15 år, men de flesta slaktas när de bara är 5-7 månader gamla. Suggorna får leva i ungefär 5 år, för att kunna föda fler kullar.
Djurskyddslagen säger att djuren ska kunna leva naturliga liv, men detta är inte möjligt när man stänger in dem. Att samhället ändå accepterar köttindustrin som den är idag är alltså konstigt.

När grisarna väger runt 115 kg är de tillräckligt stora, och transporteras i stora lastbilar till slakterierna. Någon dag innan de lastas märks grisarna enligt Swedish Meat och Jordbruksverkets regler. Just grisarna tatueras med en speciell tatuerhammare. Detta för att man ska kunna följa varje enskilt djur genom hela produktionsprocessen enda till konsumenten.
Själva lastningen sker så lugnt som möjligt, för att djuren inte ska bli alltför stressade. ...


   
Citera

G, för mycket text. Fler bilder!


   
SvaraCitera

Jättebra skrivet, brukar inte gilla färgade texter. Men denna var bra[smile]


   
SvaraCitera

Lindblom:

och man jobbar mot att de ska få ett så naturligt och miljömässigt bra liv som möjligt.

??? [surprised]


   
SvaraCitera

   
SvaraCitera

Jetebra, men skriv typ

"Djuren lever under dåliga förutsättningar; burarna kan vara så små som en kvadratmeter och många får inte se solljus eller andas frisk luft förrän dagen de åker till slakteriet." Kändes som för många punkt i början där.. [smile]


   
SvaraCitera

Lindblom:

Att samhället ändå accepterar köttindustrin som den är idag är alltså konstigt.

Äter hellre djur som har lidit än djur som var glada innan de dog.. Känns så hemskt när det står "glada grisar" på förpackningen.


   
SvaraCitera

Bra skrivet! Du får dock tänka på att inte vinkla för mycket, för det får man inte göra om det inte är en 'skönlitteretär' uppsats, men egna åsikter och argument.


   
SvaraCitera

Fregatt:

Äter hellre djur som har lidit än djur som var glada innan de dog..

Är du dum eller?[tired]


   
SvaraCitera
blum
 blum
Ämnesstartare

griffin:

G, för mycket text. Fler bilder!

Image


   
SvaraCitera

Lindblom:

.

Är det ett grishuvud fastsydd på en människohand? :S


   
SvaraCitera
blum
 blum
Ämnesstartare

TheSmashingMachine:

Jättebra skrivet, brukar inte gilla färgade texter. Men denna var bra

Tack[smile]

Pickaboo:

Jetebra, men skriv typ

ok, ska kolla det där :))

passaro:

Bra skrivet! Du får dock tänka på att inte vinkla för mycket, för det får man inte göra om det inte är en 'skönlitteretär' uppsats, men egna åsikter och argument.

Sant.. Får se så att det inte blir för mycket då. Ta lite mer fakta från Scan och sådana sidor, de visar bara allt positivt ^^


   
SvaraCitera
blum
 blum
Ämnesstartare

griffin:

Är det ett grishuvud fastsydd på en människohand? :S

människohand :S det är en gris bara [sad]


   
SvaraCitera

Lindblom:

Får se så att det inte blir för mycket då. Ta lite mer fakta från Scan och sådana sidor, de visar bara allt positivt ^^

Haha, jo, men ta med lite från båda sidor, blir bättre då. Fast det beror iofs på hur du tänkt att utforma uppsatsen. =)


   
SvaraCitera

emery:

Är du dum eller?[tired]

Nej, men mår dåligt av att se att det står "glad gris" på förpackningen. Tror iofs inte att jag skulle han några problem med att äta den men det känns så grym när man står där i affären med förpackningen i handen. Tänker på en abrnbok jag läste när jag var liten.


   
SvaraCitera