Aviseringar
Rensa alla

Testa din moral!


Draug

Walks In: Kan det vara moraliskt accepterat av en fattig personarrow-10x10.png att stjäla från en rik för att överleva?

Självklart om det är överlevnad det handlar om.

Walks In: Säg att en fattig person inte kan ge mat tillarrow-10x10.png sina tio barn som svälter. Är det då okej att mörda en rik person, (ifall detta är enda utvägen), för att ge mat till sina tio barn så att dessa överlever?

Mord är väll aldrig ok, men det är en svår fråga,  sen är det svårt att värdera värdet på olika liv, vilka förtjänar att leva? vilka ska dö för att dessa ska överleva? det känns ganska knepigt att hålla på att jämföra så. Men hade jag varit i den fattige personens sits med tio svältande barn på halsen hade jag ju självklart gjort det yttersta för att de ska överleva. Om det var allra sista utvägen och alla barn hade svultit ihjäl om jag inte haft ihjäl den här personen i fråga då hade jag nog gjort det ja.


   
SvaraCitera
mynona

Walks In: 1. Har vi ett moraliskt ansvar att hjälpa och skänka pengar till den fattiga delen av världen? Varför? Varför inte? I så fall: hur långt sträcker sig det ansvaret?

Hur ska vi definiera ansvar? Jag kan tycka att det är en etisk skyldighet: världen och samhället och mänskligheten är ett globalt kretslopp, genom att hjälpa andra länder hjälper vi också vårt eget och därmed oss själva. Det är inte idealistiskt flum, det är förnuft om man tänker på de globala följderna av misär. 

Walks In: 2. Är det någon gång moraliskt acceptabelt att köpa sexuella tjänster och anta då att den som säljer tjänsten mår bra, får bra betalt och att det inte finns någon hallick som tar åt sig en stor del av vinsten? Varför? Varför inte?

Prostitution som sådant är inte fel, men det blir lätt fel på grund av mentalitet och omständigheter. Om vi levde i en bättre värld vore det inte problematiskt och därmed inte etiskt felaktigt. 

Walks In: 3. Är det moraliskt acceptabelt att döda i krig? Varför? Varför inte?

Vi bör bojkotta krig. Men man får mörda i självförsvar. Krig är dock ofta påtvingat självförsvar. Krig är oetiskt, men vad ska den enskilda individen göra? Man kan bara ta ansvar för sig själv, och jag ser inte desertering eller vapenvägran som orätt. 

Walks In: 4. Är det moraliskt okej att döda djur för mat, trots att vi kanske misstänker att djuren lider?
 (Om svaret är ja på grund av vår intelligenta överlägsenhet, är en motfråga ifall det i så fall är moraliskt okej i ett hypotetiskt scenario för rymdvarelser med mycket högre intelligens än människor att använda oss på samma sätt som vi använder djur?)

Det är etiskt försvarsbart att döda djur för mat, men man kan fråga sig hur länge mänskligheten kan upprätthålla det när vi med hjälp av utvecklingen kan tillgodogöra oss näring från andra källor än kött, liksom utvecklingen numera har gjort det oetiskt att döda djur för pälsen, vilket förr var försvarsbart därför att det inte fanns ett alternativ. 

Walks In: 5. Är det moraliskt acceptabelt att staten förbjuder oss ifrån att ta droger? Varför? Varför inte?

Jag anser att det är var och ens egen rätt att bestämma vad vi vill göra med vår egen kropp och vilka risker vi vill ta. Att det kostar pengar med sjukvård osv att vårda missbrukare är inget argument, då vården finns där som en rätt och människor inte skadar sig själva med syfte att utnyttja vården. 

Walks In: 6. Är det moraliskt acceptabelt att döda 1 person för att rädda 10 personer?
(Ett exempel på detta är om man befinner sig på en livbåt där det bara rymmer 10 personer. En 11e person kommer ombord och båten börjar sjunka. Är det då moraliskt acceptabelt att lämna personen att dö för att rädda de övriga personerna?)

Allas liv måste anses vara lika mycket värda som princip, annars undermineras konceptet med att rädda liv. Man får tex mörda i självförsvar, och vad gäller ditt exempel kan man också låta bli att rädda andra, utan att aktivt döda dem. Var gränsen för självförsvar går kan diskuteras, men det finns en skillnad mellan att aktivt och passivt döda, att göra det med och utan avsikt.  

Walks In: 7. Är det moraliskt acceptabelt att bryta mot lagen? I vilka lägen? Varför? Varför inte?

Ja, man ska göra vad som är rätt, och lagen är bara ett försök att reglera vad som är rätt: lagen ser olika ut i olika länder och förändras ständigt. I första hand ska man respektera lagen men i slutändan är det vad som är rätt och etiskt som bör gälla. 


   
SvaraCitera