Aviseringar
Rensa alla

Tja vänsterlovers, skryt med er kunskap tack!


Ämnesstartare

Rödingajäveln:

Men det är ju mer ett slags politiskt manifest än något avancerat teoretiskt verk.

ok thx, utgår dock ifrån Guy Standing även om han inte ordagrant säger att det kommer bli en revolution [crazy]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Dan_the_ironman:

Vad talar för att Marx tänkte rätt rörande arbetarklassen?

i "reason and revolution" argumenterar marcuse för att marx snarare ville att arbetarklassen skulle göra revolution än menade att det var en historisk nödvändighet. revolutionen i sig var enligt honom en historisk nödvändighet, men inte vilken klass som tog på sig att forma den.

anledningen till att han förespråkade proletariatet var att det var den enda samhällsklass som helt och hållet var skapad inom den kapitalistiska produktionsprocessen, inte bara format av densamma, och därigenom utan något historiskt bagage. ifall man vill vara säker på en rent brott med det förflutna är det viktigt att inga av de gamla levnadsformerna lever vidare efter revolutionen, och de enda som kunde försäkra att detta skulle bli fallet var just proletariatet.

men, som sagt, marcuse. det är långt ifrån alla som håller med honom. fördelen med hans tolkning för dig är att den möjliggör för vem som helst att forma revolutionen, utan att för den sakens skull säga att revolutionen skulle vara ett resultat av ren och skär vilja.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

dzjugasjvili:

utan att för den sakens skull säga att revolutionen skulle vara ett resultat av ren och skär vilja.

Är dessvärre klar nu :/ Utgick ifrån James Burnham och Guy Standing, eftersom det var så himla kort utgick jag ifrån tre faktorer marx lade vikt på nämligen motivation, organisation och maktfaktorer (ex massa eller makt över produktionsmedlen).

Jag hoppas inte pm:et blev värdelöst, är relativt nöjd med tanke på att det bara fick vara 4 sidor.


   
SvaraCitera