Aviseringar
Rensa alla

Vad är en Svensk?


MissAnox:

Ursäkta för långt inlägg[crazy]

Det gör absolut inget. Kan vara roligt att ha en lugn och givande diskussion utan den hårda tonen för en gångs skull. Något som alltjämt är sällsynt på det här forumet.[smile]

MissAnox:

Vad är? finns det en universell sådan?

Med en rationell tolerans menar jag på den tolerans vi byggt gentemot främmande grupper genom vårt skolväsende och mediala kanaler. Och denna är knappast universell utan är främst koncentrerad till den västerländska kulturen.

ja kan väl bara ta mig själv som ett exempel. På UM ses jag som någon form av nazist i bomberjacka och boots. Men i det verkliga livet så finns det inte någon som skulle kunna urskilja mig från vilken annan människa som helst. Man skulle rentav kunna tro att jag är mer tolerant sinnad än vad dom allra flesta är då jag är rätt påläst och vet hur man ska föra sig i en vanlig diskussion. Och jag av någon ägnar mycket av min tid till att vara öppensinnad och inte döma ut någon individ på förhand.

Jag tar en liten anekdot från vardagen här, inte särskilt relevant för diskussionen men kanske av intresse ändå.

När jag fortfarande gick i skolan tog jag ofta svagare individers parti. Människor som dömts ut på förhand för det ena och det andra och på vägen nog blivit påverkad av det här. Jag ställde upp, hälsade och pratade med dessa människor och på så vis förbättrade deras självförtroende. Det var ingen stor grupp, men visst var det ett par allt.

Till klassen jag gick i kom en ny elev med invandrarbakgrund. Var i nian eller åttan så det var ett par år sedan. Han hade inte länge gått här förrän han fick ett mycket dåligt rykte. Vid ett tillfälle ska han tydligen dragit kniv när han kom i ett bråk med ett par andra. Ryktet spred sig väldigt snabbt och i klassen talade många om det och hur illa dom tyckte att det var att han skulle placeras i vår klass. Han hade inte förtroende hos någon egentligen och för detta så valde jag att ge honom en chans. Vi arbetade ihop, snackade och han började känna sig mer bekväm i klassen. Jag fick ett visst förtroende faktiskt och han kände att han kunde vara mer öppen med mig än med någon annan där. Till saken hör att han flyttade till Angered eller om det var Backa i Göteborg månader därefter, och vad som hände därefter kan man bara gissa sig till.

Det jag gjorde var knappast något som dom allra flesta människor hade gjort. Och hade det hela utspelat sig någon annanstans i världen så hade situationen och fördomarna varit än mer förstärkta. Det hör inte till vanligheterna att man lär ut så värst mycket om främmande folk och kulturer i många länder. Tänk dig Afrika, tänk dig Mellanöstern och försök föreställa dig sedan hur det kunnat se ut om det hela utspelade sig där.

MissAnox:

Den övervägande andelen av konsekvenserna är positiva, eftersom vi i Sverige 2011 är beroende av handel och andra utbyten (kulturellt, kunskap, idéer osv.) för att upprätthålla vår välfärd. Arbetskraftinvandringen i Sverige är ett bra exempel.

MissAnox:

Det skulle leda till ekonomisk stagnation, svält och fattigdom i t.ex. Europa idag[shake]

Ska vi tala om den ekonomiska aspekten så har invandringen dom senaste decennierna varit en nettoförlust för Sverige. Därtill, eller snarare främst så har vi förlorat mycket socialt på det.

Allt fler skolor slutar att hålla sin traditionella skolavslutning i kyrkorna för att man har ett par muslimska elever i klassen. I förorter och hyresrättsområden så bor det många människor som man inte känner sig i. Dom kan ha andra namn, tala andra språk och vara av annan etnicitet. När det är såhär, hur ingivande är det för människor att ta kontakt med varandra då? Svenskar överlag är ett tyst och lågmält folk, vi tar inte gärna kontakt med varandra och pratar utan håller oss mest för oss själva. Nu finns det mer som ligger till grund för det här fenomenet, och om du vill att jag ska utveckla det kan du ju fråga till, kanske givande för din del. Men invandringen förstärker detta. Bor man med en massa människor man inte känner igen sig i så kan man inte skapa en sammanhållning. Varför ska vi svenskar betala för invandrarna, kan vissa tycka. Dom ligger bara på sofforna och anstränger sig inte för att bli en del av oss, tänker andra.

Förutom den sociala biten vi direkt får erfara här så leder den till fler konsekvenser. Många känner av att man inte längre vill betala den höga skatten vi historiskt haft här i sverige. Allt färre känner av vad man får ut av den. Och det går att relatera direkt till invandringen.

MissAnox:

Är jag ett genetiskt undantag då? För om alla hade min världsbild och inställning till andra människor skulle väl krig knappast finnas...

Ja, sett till hela världen så är du ett undantag. Enligt statistik från FN från 2004 så hade 85% alla krig från andra världskrigets slut fram till dess varit av etnisk karaktär.


   
SvaraCitera

Dräparen:

"bara för att en zebra bor i ett stall blir det inte en häst" //sverigedemokraterna

Haha, SD samlar på sig fler och fler bevis på att dom är verkligen är idioter.


   
SvaraCitera

http://www.metro.se/nyheter/en-halv-miljon-svenskar-har-flyttat-utomlands/EVHkiz...

Metro påstår att en halv miljon "svenskar" har flyttat utomlands. Ja, hur vet man att dom är svenskar? Hur har man gått tillväga på att utmärka dessa som just "svenskar"? Mig veterligen så har många somalier bott i Sverige innan dom flyttat till England, räknas dessa in i andelen svenskar?


   
SvaraCitera

svensk medborgarskap gör en inte till svensk i alla fall.


   
SvaraCitera

Man får bestämma rätt mycket själv i denna fråga. Känner man att man har sitt hjärta i Sverige så kan man kallas svensk.


   
SvaraCitera

:

Föreställningen om att svenskarna har ett tilldragande yttre är inte ny.
– Det har vi sett i andra undersökningar också. Det kan inte vara en nackdel när det gäller att locka besökare. Synd att det inte handlar om intelligens, säger Thomas Brühl, vd för företaget Visit Sweden, som arbetar med att marknadsföra Sverige.

Myten om den svenska skönheten kan ha kopplingar till både vikingarna och Greta Garbo, menar Jonas Engman, etnolog och intendent på Nordiska museet.
– Det är rätt ambivalent och förknippat med en del obehagliga saker, vikingaideal och nationalromantik som hyllar det blonda slog an i delar av Europa. En annan sak är 1900-
talets bildmedialisering som hyllar de blonda, säger han.

Kvinnliga Metroläsare, som fått samma fråga, placerar däremot svenskarna på delad sjätteplats. De utnämnde italienarna till den sexigaste befolkningen.

Det finns altså en folkgrupp som kännetecknas som just svenskar, menar Metro. I sammanhanget så presenterar man en bild på "kanadensiskan" Malin Åkerman som ett exempel på en svensk. Reinfeldt säger att svenskar inte finns.

:

– Det är rätt ambivalent och förknippat med en del obehagliga saker, vikingaideal och nationalromantik som hyllar det blonda slog an i delar av Europa. En annan sak är 1900-
talets bildmedialisering som hyllar de blonda, säger han.

Varför är det fel att hylla det blonda vikingaidealet?
Den så kallade "Nationalromantiken" är ett normalt standard element inom alla kulturer världen som man värnar om. Här försöker man likställa termen med nazismen.

http://www.metro.se/nyheter/svenskar-nast-sexigast-i-varlden/EVHkiD!99b4KQd9OknM...


   
SvaraCitera

Svensk är man om svensk media och politik har en som huvudmålgrupp.


   
SvaraCitera
Bakric

WeeHeavy:

Reinfeldt säger att svenskar inte finns.

Mumintrollens åsikter bör inte värderas högt.


   
SvaraCitera

Om man själv känner sig svensk så är man svensk tycker jag.

Känner mig halvsvensk även om jag är född i sverige [crazy]


   
SvaraCitera
salem1

Finns några grundläggande kriterier för att vara svensk, ungefär som att man måste ha bensin för att kunna köra en bil. Sånt som att kunna och vara van vid det svenska språket. Sen finns det sånt som hjälper på ''CVt'' som att ha vuxit upp i sverige, se ut som dom flesta som bor i sverige gör osv. - sånt som man inte kan göra mycket åt.

Slutändan är att du identifierar dig som svensk eller inte när du uppfyller dom grundläggande kriterierna (eller kriteriet, dvs. språket). Hur troligt det blir beror sen på hur många CV-poäng så som att ha vuxit upp i landet du har.

Flyttar jag i dagsläget till afghanistan kommer jag troligtvis aldrig att uppfattas som afghan och tvärtom, jag kommer vara en svensk som har afghanska anknytningar eller nåt. Skulle jag däremot ha växt upp i afghanistan, lärt mig språket, flyttat till sverige och sen kommit tillbaks efter 20 år skulle jag uppfattas och kunna identifiera mig som afghan tack vare mina tidigare plockade CV-poäng som att vara uppväxt där och ha en naturlig känsla för språket osv.

Om det som står mellan en person och att bli svensk är att en fe byter hudfärg på dig och döper om dig till pelle olsson, då är man redan ''tillräckligt'' svensk för att respektabelt kunna identifiera sig som svensk när man tex. åker utomlands och folk frågar vart man kommer ifrån. Det viktiga då är att man inte låtsas att man är precis som dom flesta svenskar, utan att man tex. säger ''jag är från sverige/jag är svensk men mina föräldrar/min pappa/min mamma kommer från X''.

Det sista gäller överallt, det är ingen regel bara för sverige - är man född i kina men inte ser ut som någon av en inhemsk kinesisk folkgrupp så påpekar man vart man har ursprung från, men ursprung behöver inte vara den du är.

Är själv mulatt så jag får formulera mig jävligt försiktigt med sånt här för att det ska gå ihop och jag inte hugger mig själv i benet (ett sånt överanvänt ställe att hugga sig själv på, men det är inte lika passande att hugga nån annanstans) [wink]


   
SvaraCitera

salem1:

Sånt som att kunna och vara van vid det svenska språket.

Hur avgörs detta? Känns som om varannan tonåring inte är svensk då. Och inga småbarn är. 🙂


   
SvaraCitera

Min åsikt: Nationalitet är så jeflarns passe.


   
SvaraCitera

när du är född i Sverige, har svenska föräldrar o talar de svenska språket!
och när du fattar att svensk kultur inte är kränkande! du kan inte kalla dej svensk ifall du tycker att det är kränkande med skolavslutning i svensk kyrka eller finner nationalsången samt vår flagga kränkande!


   
SvaraCitera

Svensk är ett dubbeltydigt ord. Svensk är delvis vad man kallar en medborgare av Sverige - vilket är nödvändigt i exempelvis media, men det är även en etnicitet som går ut på att man har svenska som modersmål oavsett vad man bor. Detta till skillnad mot exempelvis Egypten där egyptierna är medborgarna (eftersom det ursprungliga egyptiska språket är mer eller mindre utdött) och de arabisktalande araber. Vi kan inte fortsätta hävda att alla är både svenskar och invandrare, det skulle innebära problem i dagligt tal. Det blir även en dubbelmoral när man vill kvotera in invandrare eller tillämpa HMF. För mig räcker det dock med att man har svenska som modersmål för att vara etniskt men inte genetiskt svensk, vilket även inkluderar adoptivbarn och i vissa fall andra generationens invandrare. Däremot har jag som antinationalist inget större engagemang i den här frågan och enligt passport skall alla medborgare räknas lika mycket som svenskar.

Några som jag däremot inte erkänner som etnicitet (eller ras som vissa kallar dem) är exempelvis judar. Det finns hebreer och det finns jiddischtalande (där en minoritet av båda etniciteterna inte är troende judar), men judendom är en religion och inget annat. Däremot är det fortfarande en folkgrupp, vilket kan vara mer än bara en synonym till en etnicitet. (Ursäkta OT.)


   
SvaraCitera

Har ni sett sds senaste utspel?


   
SvaraCitera