När folk hör ordet ”hälsa” tänker man ofta på mat och motion, men hälsa är så mycket mer än det. Vilka faktorer är det som påverkar din hälsa? Hur mycket kan du själv bestämma?
Dagens människor behöver inte längre bära ved och vatten för att hålla sig varma och rena, istället får vi så kallade ”välfärdssjukdomar” - sjukdomar orsakade på grund av hur bra vi har det. Fetma och diabetes är typiska välfärdssjukdomar. Bland svenska ungdomar är sömnproblem, psykisk ohälsa och övervikt de mest aktuella problemen.
Den mest kända definitionen av hälsa kommer från WHO (Världshälsoorganisationen) och lyder ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”. Kort sagt kan det beskrivas som att din kropp, din hjärna och dina relationer ska må bra. Ett annat sätt att beskriva hälsa är något så enkelt som ”frånvaro av sjukdom”. Den beskrivningen tycker jag är rätt dålig, även fast man inte är sjuk i den bemärkelsen att man behöver medicin eller sjukvård behöver inte det betyda att man har god hälsa, vad hälsa innebär är väldigt individuellt.
En vältränad ung person har troligtvis högre krav än vad min 90-åriga mormor har på sin hälsa. Det så kallade ”hälsokorset” är annan definition där målet är att ligga i mittpunkten – då man både är frisk och mår bra.
Din hälsa påverkas av många faktorer - både sådana du själv kan påverka, men även sådant du inte kan ändra på. Arv och kön är exempel på sådant du får ”göra det bästa av det du har”. Din ålder har också betydelse för din hälsa såklart, och den kan du ju inte heller göra så mycket åt. Men det ska vi inte hänga läpp för, det finns massor du själv kan påverka. Till exempel:
Narkotika-, alkohol-, och tobaksvanor. Lungcancerpatient, knarkare eller alkoholist är inget du skriver med på ditt CV.
Motion. Lagom är bäst och kom ihåg att du gör det för din egen skull. Du behöver inte vara lika ivrig som en elitidrottare, men att kunna gå uppför trapporna till klassrummet utan att behöva ta en paus är rätt skönt.
Matvanor. En balans mellan att kunna unna sig ibland, men inte hela tiden. Att sluta äta sina favoritchips eller tacka nej till farmors nybakade bullar gör livet trist och grått, mat är något väldigt socialt och farmor tycker säkert du är lite oartig som tackar nej. Ätande ”bara för att det finns hemma” kanske går att skippa däremot.
Sömnvanor. Hur lockande det än kan vara att sitta kvar vid datorn långt in på småtimmarna är det inget att rekommendera. Din koncentration och tankeverksamhet är klart lägre efter fyra timmars sömn än vad den hade varit om du fått sova så mycket du behövt. Mellan sju och nio timmar är lagom.
Sex/samlevnad/relationer. Att ha en trevlig partner och ett bra sexliv ger din hälsa en skjuts framåt. Kanske ännu viktigare är vänner- och familjerelationer. Någon att lita på och kunna prata med när livet suger (för det gör det ibland).
Sen finns det en del faktorer som också spelar stor roll för din hälsa, men inte är lika lätta att påverka:
Boende. Var du bor och hur du bor spelar roll för ditt mående. Störiga grannar och trånga kyffen är inga humörshöjare.
Arbetsplats/arbetslöshet. Var du jobbar spelar naturligtvis också stor roll, elaka kollegor eller tråkiga arbetsuppgifter är inget man blir friskare av. Arbetslöshet är inte heller någon friskfaktor.
Hur hälso- och sjukvården ser ut där du bor är också viktigt för att du ska kunna må bra. Likaså kultur- och fritidsutbudet. Att det finns saker att göra på fritiden, sporthallar, idrottsföreningar och syjuntor gör dig frisk och glad.
Nu kanske det låter som det är ett livslångt projekt att hitta sin hälsa. Att du varje morgon när du vaknar måste tänka ”Jädrari hur är min hälsa idag då???”. Det måste du inte. Det är inget du behöver tänka på varje dag. Bitarna faller på plats efter hand, ibland ändrar sig någon del. Det är inget konstigt med det. Ingen kan vara på topp jämt.
Ida Nielsen:
När man hör ordet ”hälsa” tänker man ofta på mat och motion, men hälsa är så mycket mer än det.
Tycker att du bör undvika ordet "man" här och snarare utgå ifrån dig själv genom att skriva "du", för att inte förutsätta att alla tänker så eftersom att det inte är vedertaget att det faktiskt är så.
Ida Nielsen:
bemärkelsen att man behöver medicin eller sjukvård behöver inte det betyda att man har god hälsa.
här vore det kul med ett exempel på detta
Ida Nielsen:
Det så kallade ”hälsokorset” är annan definition där målet är att ligga i mittpunkten – då man både är frisk och mår bra.
Jag vet precis vad du syftar på, men det är det nog många som inte vet, så utveckla (vilket du kanske hade tänkt)!
I övrigt tycker jag att detta är en väldigt bra början på en text som kan bli kanonbra. Avslutet är ju dock som du säger själv inte så roligt. Kanske har du något att beärtta från ditt eget liv angående det du skrivt som gör det hela lite intressantare? Och för att undvika det här "gör så och gör inte så"andet tycker jag som jag redan skrivit att du ska utveckla biten om vad hälsa är, med mer om hälsokorset och ja, allmänt mer om definitionerna och ditt eget tyckande kring dem.
Och till sist
Jag kommer inte att gå in på stavning och formuleringar just nu eftersom det bara är ett första utkast, men lite feedback ska du minsann få!
Det är är absolut en bra början som jag tror kan utvecklas till en kanontext. Jag gillar att du tar upp olika exempel på vad man kan göra för att förbättra sin hälsa. Som du själv säger känns texten i nuläget lite "torr", men det är faktiskt inte så svårt att fixa till. Eftersom texten i första hand är tänkt att vara informativ är det kanske inte lämpligt att slänga in massa fräcka vitsar mitt i allt för att göra det roligare. Däremot kan du liva upp texten rejält genom att använda mer lättsamma formuleringar. Ett exempel:
"-Sömnvanor. Att inte sova tillräckligt är inget att rekommendera."
Den meningen känns väldigt "rätt upp och ner" och är inte särskilt snitsig. Genom att knorra till det med något festligt exempel på vad man inte bör ägna nätterna åt och använda dig av schyssta och finurliga ordval så blir det genast mindre torrt. Dessutom bör du fylla ut lite genom att berätta varför det är så viktigt med bra sömnvanor och vad bra sömnvanor innebär.
Ida Nielsen:
Den mest kända definitionen av hälsa kommer från WHO (Världshälsoorganisationen) och lyder ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”.
Just det här med vad en god hälsa innebär tycker jag du ska utveckla mer och låta det löpa som en röd tråd genom texten och vara något du ständigt återkommer till. Var noga med att påpeka att hälsa uppnås genom kombinationen av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och utveckla vad de tre olika delarna innebär.
Jag tycker att det vore väldigt intressant om du i inledningen berättar om och reflekterar lite över hur hälsoläget ser ut bland ungdomar idag. I vilken utsträckning är ungdomar medvetna om vad hälsa är och hur det påverkar dem? Hur prioriteras hälsa i skolan och övriga samhället? Är ungdomar idag ett stillasittande folk? Sådana frågor kan vara bra om du diskuterar i inledningen då de väcker intresse och ger en naturligare ingång till texten och motiverar varför den över huvud taget skrivits.
Du får ursäkta om min feedback är lite rörig och svårbegriplig. Har suttit begravd i torra teoriböcker hela dagen och är svintrött. Är det något du undrar över eller tycker är helt åt helvete fel så är det bara att säga till! Som sagt har du en mycket bra grund att stå på och jag tror det kan bli en riktigt bra text tillslut!
Tack! Jag ska börja med en gång. En bild på hälsokorset kanske kan vara lämpligt att ta med, den är lite fiffig tycker jag.
Nu har jag ändrat och lagt till en del. Hoppas det inte blev för långt. Har fortfarande ingen bra slutkläm. Är dålig på att runda av.
Ida Nielsen:
Hur mycket kan du själv bestämma?
(Endast ett förslag) Det skulle vara ett snyggt drag att börja denna mening med det förbjudna ordet "Och".
Ida Nielsen:
Narkotika-, alkohol-, och tobaksvanor.
Ida Nielsen:
Motion.
Ida Nielsen:
Matvanor.
Ida Nielsen:
Sömnvanor.
Ida Nielsen:
Sex och samlevnad.
Gör alla dessa "underrubriker" antingen i fetstil eller med ett "-" innan.
Annars ser texten kanon ut. Du tar ju upp hälsa på en djupare nivå och ger läsaren något att tänka på. "Mår jag bra på alla dessa plan?"
Ida Nielsen:
När man hör ordet ”hälsa” tänker du kanske först på mat och motio
Tycker du ska ändra "man" till du.
En slutkläm skulle kanske vara hur du själv ser på hälsa (kanske hur det förändrats sedan du var ung tonåring) och vad som får dig att må bra. Något positivt som avslutar texten på ett lyckligt sätt liksom. Hoppas inte det lät för flummigt.
Annars tycker jag då fått ihop en bra och konkret text över vad hälsa är. Well done!
Marielle Hagblad:
Och
Jag gillar att börja meningar med "och". Bra förslag
Marielle Hagblad:
fetstil
Nu ser det mer strukturerat ut
Sara Lundin:
"man" till du.
Kloka ord, det behöver jag jobba på. Söker igenom alla mina texter efter "man" nu för tiden.
Sara Lundin:
slutkläm
Det var knepigare. Den här texten var väldigt opersonlig, och så kanske det ska förbli? Hmm. Skriva en kort mening och önska lycka till med att hitta sin individuella hälsa?
Ida Nielsen:
Den beskrivningen tycker jag är rätt dålig, även fast man inte är sjuk i den bemärkelsen att man behöver medicin eller sjukvård behöver inte det betyda att man har god hälsa, vad hälsa innebär är väldigt individuellt.
Föreslår att dy styckar upp lite för bättre stuns och flyt:
Det är dock en beskrivning som jag tycker är rätt dålig. Även fast du inte är sjuk i den bemärkelsen att du behöver medicin eller sjukvård behöver inte det betyda att du har god hälsa. Vad hälsa innebär är väldigt individuellt.
Ida Nielsen:
Din hälsa påverkas av många faktorer, både sådana du själv kan påverka, men även sådant du inte kan ändra på
Föreslår att du byter ut första kommat mot en punkt.
Ida Nielsen:
mycket du behövt – mellan sju och nio timmar är lagom.
Föreslår att du byter ut tankstrecket mot punkt.
Ida Nielsen:
Sex och samlevnad. Att ha en trevlig partner och ett bra sexliv ger din hälsa en skjuts framåt.
Här kanske det vore på sin plats att flika in något om att kompisrelationer och att umgås med människor man tycker om också hjälper hälsan. Annars låter det lätt som att man måste ha en kärlekspartner, och att hitta en partner är ju inte alltid det lättaste.
Se där Ida! Du fick ju ihop en riktigt trevlig liten text tillslut. Den känns inte alls lika torr längre utan informativ på ett intressant vis!
Precis som Sara säger tycker jag dock att det också behövs någon form av slutkläm eller avrundande avslutning. Kanske något om att det kan vara svårt att veta när man är vid god hälsa och att om man hela tiden "känner efter" kan det i sig skapa ohälsa, och att det därför är viktigt att då och då bara lägga alla sådana tankar åt sidan och bara slappna av. Typ?
André Vifot Haas:
Här kanske det vore på sin plats att flika in något om att kompisrelationer och att umgås med människor man tycker om också hjälper hälsan. Annars låter det lätt som att man måste ha en kärlekspartner, och att hitta en partner är ju inte alltid det lättaste.
Ah, det där var riktigt bra.
André Vifot Haas:
Kanske något om att det kan vara svårt att veta när man är vid god hälsa och att om man hela tiden "känner efter" kan det i sig skapa ohälsa, och att det därför är viktigt att då och då bara lägga alla sådana tankar åt sidan och bara slappna av. Typ?
Tack!! Jag ska fixa det under morgondagen.
Förresten, Lampan hade väl pratat med dig om donera-organ-grejen? Jag har skrivit ett utkast, ska lägga upp det. Jag känner att det är ett ganska känsligt ämne att skriva om, hmm.
Nu är det korrigerat:)
Ida Nielsen:
Förresten, Lampan hade väl pratat med dig om donera-organ-grejen? Jag har skrivit ett utkast, ska lägga upp det.
Yes, hon har pratat med mig om det och jag och Erik har godkänt. Tänkte lägga till den som en del av hälsotemat.
Ida Nielsen:
Nu är det korrigerat:)
Vet inte om du missade några av mina förslag, eller om du helt enkelt inte höll med. Tänker på:
André Vifot Haas:
Föreslår att dy styckar upp lite för bättre stuns och flyt:
Det är dock en beskrivning som jag tycker är rätt dålig. Även fast du inte är sjuk i den bemärkelsen att du behöver medicin eller sjukvård behöver inte det betyda att du har god hälsa. Vad hälsa innebär är väldigt individuellt.
André Vifot Haas:
Ida Nielsen: Din hälsa påverkas av många faktorer, både sådana du själv kan påverka, men även sådant du inte kan ändra på
Föreslår att du byter ut första kommat mot en punkt.
André Vifot Haas:
Ida Nielsen: mycket du behövt – mellan sju och nio timmar är lagom.
Föreslår att du byter ut tankstrecket mot punkt.
Sen förelås jag att du ändrar första meningen så att den inte blir så generaliserande.
Ida Nielsen:
När man hör ordet ”hälsa” tänker man ofta på mat och motion, men hälsa är så mycket mer än det.
När folk hör ordet "hälsa" tänker nog många på mat och motion, men .....
André Vifot Haas:
Sen förelås jag att du ändrar första meningen så att den inte blir så generaliserande.
Jo!! Styckeindelningen försvann. Likaså strecket. Eller det blev ju kvar. Men ja.
André Vifot Haas:
När folk hör ordet "hälsa" tänker nog många på mat och motion, men .....
bra. Jag älskar att använda "man" och "så" mot min vilja. För att inte glömma "ju".
André Vifot Haas:
Föreslår att du byter ut första kommat mot en punkt.
Fast blir det inte en väldigt avhuggen mening då? Hmhmhm. Det andra höll jag med om till fullo annars, tack för hjälpen
Ida Nielsen:
André Vifot Haas: Föreslår att du byter ut första kommat mot en punkt.
Fast blir det inte en väldigt avhuggen mening då? Hmhmhm.
Mjo, det har du kanske rätt i. Alternativet är att skriva:
Din hälsa påverkas av många faktorer - både sådana du själv kan påverka, men även sådant du inte kan ändra på.