Aviseringar
Rensa alla

Varför hämmar ideologiska skillnader diskussionernas kvalitet...


Sming:

Många medlemmar är inte här för att debattera eller diskutera något vidare. Man är här för att missionera om sin politiska ideologi och blir lovligt trött när vissa debatter kommer i vägen för agendan. Man är alltså relativt cementerad i förväg.

du i ett nötskal...


   
SvaraCitera

Statslös:

internet är en användare som är väldigt bra på att debattera. I min mening den bättre här på forumet. Creds till dig även om jag oftast inte håller med dig

tack, detsamma! [smile]

det finns faktiskt flera bra debattörer här, fast de syns inte mest. de tillhör ofta det något äldre gardet som inte är här varje dag.

enni:

ideologiska skillnader = man lever i olika världar

100% rätt.

mycket hänger på den vi-mot-dem-inställning som genomsyrar i princip hela samhället. eftersom man som vänster definierar sig genom att vara inte höger, och vice versa, blir det lätt en fientlig inställning när man visar vem man är genom att ta avstånd från vad man inte är.

generellt sett är människor även mer benägna att bekräfta sin egen världsbild snarare än att faktiskt se världen "som den är", då kan en elak ton ta bort fokus från åsikterna och den fakta som presenteras, och man slipper erkänna fel. diskussioner som främjar sitt egna tänk är oftast otroligt mycket trevligare än debatter som kritiserar ens tankesätt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

internet:

generellt sett är människor även mer benägna att bekräfta sin egen världsbild snarare än att faktiskt se världen "som den är", då kan en elak ton ta bort fokus från åsikterna och den fakta som presenteras, och man slipper erkänna fel.

kan bero på att ingen vet hur världen är, det finns inget nu som beskriver hela världen.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tycker det har funnits många intressanta diskussioner här, även om de flesta inte varit bland folk som är radikalt motsatta varandra i världsuppfattning utan snarare mellan de som har en ganska så likartad grundsyn och samhällsanalys.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Statslös:

Du får även se det på det sättet att din politik skadar dem och folk i deras närhet.

Om de är borgarklass eller överklass, japp. Men dem bryr jag mig inte om.

Statslös:

Det är enligt mig stor skillnad på att inte kunna respektera människors som har olik ekonomisk syn än vad du har, och att inte kunna respektera rasister.

Det är det inte enligt mig. Liberaler äcklar mig generellt mer eftersom deras politik underbygger rasismen i samhället, rasister är sällan annat än en produkt av liberal välfärdsslakt och inte alls från samhällets övre skikt i samma utsträckning.

Statslös:

Det går inte riktigt att jämföra. Att jämställa rasförtryck med liberalism är nog den mest subjektiva jämförelsen man kan göra och väldigt extremt av sin art.

Klart som fan det går, jättesubjektivt att påstå att det inte går. Men jag har inget intresse av att låtsas vara objektiv heller.

Statslös:

Brinner de för ett klasslöst samhälle där alla lever som samma villkor oavsett vad man än företar sig så är det en åsikt jag respekterar, men en åsikt som jag långt ifrån håller med.

Ok. Men jag respekterar inte högeråsikter. Det är folk som er som gjorde att jag låg vaken på kvällarna som liten och hörde min ensamstående mamma gråta över alla skulder och att ekonomin inte gick ihop hur hon än försökte. Ni är empatibefriade kräk och ni äcklar mig.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Rödingajävel:

Men dem bryr jag mig inte om.

Ungefär på samma sätt som de inte bryr sig om dig och "dina". Det skapar inte direkt några förutsättningar med det synsättet. Snarare motsättningar. Från båda håll.

Rödingajävel:

Det är folk som er som gjorde att jag låg vaken på kvällarna som liten och hörde min ensamstående mamma gråta över alla skulder och att ekonomin inte gick ihop hur hon än försökte.

Att kategorisera högeråsikter som "er" och beskylla dessa för din mors missär låter både farligt och väldigt extremt. Sådant kan bli mycket farligt om det spårar ur och stiger i nivåerna, och kan sluta med riktigt sjuka tankar. Akta dig innan du blir allt för indoktrinerad.

Att påstå att en "grupp ni" är empatibefriade kräk och att de äcklar dig är lika illa det. Det låter som att du är väldigt individualistisk av dig och har ett inbyggt hat inom dig som bygger på individualism. Det får mig att starkt tvivla på om du hade haft samma åsikter om din/din förra livssituation hade varit tvärtom, eller om den drastiskt hade förändrats genom exempelvis en stor lottvinst.

Det stärker inte din karaktär som politisk debattör att blanda in personliga trauman och skylla dessa på individer.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Statslös:

Ungefär på samma sätt som de inte bryr sig om dig och "dina". Det skapar inte direkt några förutsättningar med det synsättet. Snarare motsättningar. Från båda håll.

Vilket jag ser som något positivt eftersom våra klasser är i konflikt med varandra.

Statslös:

Massa trams

Er politik skadar mig och människor omkring mig, därför ser jag ingen anledning att vara trevlig mot er. Jag är inte intresserad av era åsikter eller er syn på saken.

Statslös:

Det låter som att du är väldigt individualistisk av dig och har ett inbyggt hat inom dig som bygger på individualism.

Det bygger på min klassposition. Underordning skapar hat.

Statslös:

Det får mig att starkt tvivla på om du hade haft samma åsikter om din/din förra livssituation hade varit tvärtom

Om "jag" varit född i en annan klass hade "jag" haft andra klassintressen och därmed säkert andra åsikter. Det hade ju dock inte varit jag, utan en helt annan människa. Människor är produkter av sin uppväxt och samhället omkring dem, det finns inte nån "själ" eller dylikt religiöst trams som kan flyttas mellan olika kroppar.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Rödingajävel:

Vilket jag ser som något positivt eftersom våra klasser är i konflikt med varandra.

Nej, det är möjligtvis 1% av vardera klass som är i "konflikt" med varandra. Sådana som inte heller vill se någon lösning på "konflikten". Och om det ändå skulle komma en lösning så skulle dessa människro inte vara sena att komma på någon annan "konflikt", bara för "konfliktens" skull.

Rödingajävel:

Er politik skadar mig och människor omkring mig, därför ser jag ingen anledning att vara trevlig mot er. Jag är inte intresserad av era åsikter eller er syn på saken.

Er politik skadar mig och människor omkring mig, men jag ser ändå ingen anledning till att vara otrevlig mot er. Kan man inte respektera att andra har olika åsikter och blanda in politik bara för att någon har mer eller mindre pengar än någon annan så borde man sitta inspärrad.

Det hade löst så många konflikter runt om i världen och dessutom främjat viljan till att förhandla till sig mer lika villkor.

För övrigt noterade jag att du använde dig av uttrycket "trams". Du framhäver själv att det inte ens går att resonera med dig.

Rödingajävel:

Människor är produkter av sin uppväxt och samhället omkring dem

Och ändå avskyr du dessa människor? Det låter faktiskt lika indoktrinerat religiöst som det var under tiden för Korstågen där man inte gjorde skillnad utan drog alla under samma religion över samma kam.

I och med ditt personliga trauma som liten skulle det faktiskt inte förvåna mig om du hade vänt kappan helt om du hade vunnit 20 miljoner på lotto. Varför skulle inte du och din familj äntligen få unna sig lite av det "goda" ?

Jag hade inte fördömt dig om det scenariot hade inträffat.. utan varit helt förstående. Jag kommer själv ifrån en djupt religiös släkt i Afghanistan. Det kostade min pappas liv när talibanerna slog till mot vår familj. Aldrig i helvete att jag skulle falla tillbaka till samma destruktiva mentalitet där det hela tiden pratades om konflikt och "vi" mot "de" och falla för någon hämndlystnad.

Jag har fått mersmak av det goda västerländska livet som inte grundas på religion, grupperingar och konflikter.


   
SvaraCitera