Aviseringar
Rensa alla

"Vi behöver skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital"


Ämnesstartare

Dan_the_ironman:
Självklart, det skulle nog de som var verksamma inom S då hålla med om.

Gällande det senare (kan ej citeraigen pga fittbugg) är det också sant, men frågan är om det till en början endast gynnade kapitalet. Om de istället hade valt den andra vägen och låtit kapitalismen förgöra sig själv är jag inte så säker på att det hade slutat bättre. Arbetarna hade det jämförelsevis jävligt bra i Sverige, och att det började gå åt helvete är på ett sätt arbetarnas fel eftersom alla slutade bry sig så fort de hade det drägligt. 

Den vägen S gick kunde ha slutat bra enligt mig, om de nu hade fortsatt på det spåret. Lönetagarfonderna var enligt mig en jävligt bra lösning t.ex. men dessvärre köpte aldrig folket det.

Okej. Jag håller inte med om det. Jag tror att den socialdemokratiska modellen med ombudsmannavälde (politiker och fackpampar sköter kampen åt arbetarklassen) skapar en passiviserad klass. "Arbetarklassens frigörelse måste vara dess eget verk" som det brukar heta.

Jag tror istället att en autonom och självorganiserad arbetarklass som för sina egna kamper är nyckeln till det nya samhället. Kampen om makten på arbetsplatsen förs t.ex. bäst av de arbetare som jobbar där, inte av någon central LO-förhandlare. Däremot kan olika arbetarkollektiv stärka och hjälpa varandra i sina kamper och där kommer fackföreningarna in. Fackföreningar ska vara basdemokratiska sammanslutningar av arbetarkollektiv, inte hierarkiska organisationer där en central ledning är överordnad det lokala arbetarkollektivet.

Detta är den modell jag ser som bäst för övertagandet av produktionen och i förlängningen hela samhället, och som den princip som bör vara vägledande i uppbyggandet av ett framtida samhälle. "beslut tas av de som berörs av det".

Det viktigaste vi arbetare har är i mina ögon vår autonomi. Den var SAP och LO redan från början inställda på att bryta. SAP/LO skulle leda kampen, inte arbetarklassen själva.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Rödingajäveln:
GalenGalenGalenGalenGalenGalen

Nej absolut inte. Det var ju bl.a. han som skrev in jobbpaktens "utbildningsanställningar", där unga ska jobba 100% för 75% av lönen, i Metalls avtal och sänkte lönerna på Volvo för att "rädda jobben" (som ändå gick åt helvete).

 

Sorgligt med dessa "krispaket" där facken skall "visa ansvar" och  bara viker sig, tar steg tillbaka osv.  Framför allt när alla som har läst historia på  sisådär högstadienivå borde vara fullt medvetna om att arbetarna hade sin största islossning när det gällde att erövra rättigheter i samband med depressionen på 30-talet, den värsta finanskrisen i modern tid.  Sossar - pajasar. 


   
SvaraCitera