Som ni antagligen vet ska vi ha en kampanjsida här på UM inför det stundande riksdagsvalet. Under "Texter" kommer det läggas till en ny sida med information om riksdagspartierna och lite annat smått och gott.
Exempelvis:
- Vad är rött och vad är blått?
- Extremvarianterna (kommunism, kapitalism)
- Lite politisk historia
- Sköna politiska saker på Youtube
- De olika koalitionerna/blocken
Det viktigaste är dock att vi får ihop en kortare introduktion av samtliga riksdagspartier, med information om vad partiet står för, lite historik, allmän info om vem som är partiledare och så vidare. Objektivt och allmänt, helt enkelt.
Det är inte så ansträngande heller, bara att plocka lite info från partiets hemsida och sammanställa.
Skriv här i tråden vilket parti ni kan skriva om.
Deadline: 10 maj
Vänsterpartiet: Sebastian
Folkpartiet: André
Socialdemokraterna: Sara
Miljöpartiet: Amy
Kristdemokraterna: André
Centerpartiet: André
Moderaterna: André
Hej!
Jag skulle gärna vilja skriva om Sveriges politiska historia, som den lilla historienörd jag är. Skulle också kunna skriva om socialdemokraterna.
Hur långa texter tänker vi oss? Är kanske bäst om alla partitexterna liknar varandra lite så blir det lättare att förstå.
Sara Lundin:
Jag skulle gärna vilja skriva om Sveriges politiska historia, som den lilla historienörd jag är. Skulle också kunna skriva om socialdemokraterna.
Det låter skitbra Sara!
Sara Lundin:
Hur långa texter tänker vi oss? Är kanske bäst om alla partitexterna liknar varandra lite så blir det lättare att förstå.
Jag vet inte riktigt hur långa de ska vara. Gå på känsla så ser vi sen vad som blir lagom. Jepp, tanken är att partitexterna ska likna varandra lite så därför är det bra om vi får klart dem så fort som möjligt så att vi hinner fixa till en någotsånär enhetlig struktur.
Sådärja. Jag skrev ihop en kort text om Folkpartiet som vi kan använda som mall för partitexterna. Den är absolut inte definitiv så säg till om ni tycker något bör ändras, läggas till eller så.
---------------
Folkpartiet Liberalerna bildades 1934 och är, som namnet antyder, ett liberalt parti. Med det menas att partiet utgår från den enskilda människan i sina frågor. På Folkpartiets hemsida går det att läsa:
”Målet för folkpartiets politiska förslag är att var och en av oss ska ha frihet och möjlighet att förverkliga våra drömmar om ett gott liv. Vi tror på människors förnuft och samvete. Politiken ska riva hinder och skapa förutsättningar – inte bestämma hur vi ska leva våra liv. Det personliga ansvaret kan aldrig ersättas av politiska beslut.”
Sedan 2007 är Jan Björklund partiledare för Folkpartiet Liberalerna. Han startade sin politiska bana i Folkpartiets ungdomsförbund, Liberala Ungdomsförbundet, 1976 och har suttit i partiets styrelse sedan 1990. I valet 2006 blev han invald i riksdagen och sedan utsedd till utbildningsminister.
Som partisymbol har Folkpartiet Liberalerna en blåklint, som är Östergötlands landskapsblomma. I Östergötland startade rösträttsrörelsen i början av nittonhundratalet och blåklinten blev symbol för denna rörelse som kämpade för allmän och lika rösträtt även för kvinnor.
Folkpartiet har idag cirka 20 000 medlemmar.
Snabbfakta, Folkpartiet:
Bildades: 1934
Partiledare: Jan Björklund
Valresultat 2006: 7,54 %
Ideologi: Liberal
Partisymbol: Blåklint
Hemsida: http://www.folkpartiet.se/
Ungdomsorganisation: Liberala Ungdomsförbundet
Jag kan skriva om miljöpartiet. Och sen ska jag fundera på om jag kan skriva någon mer text till den här kampanjen.
Amy Karlsson:
Jag kan skriva om miljöpartiet. Och sen ska jag fundera på om jag kan skriva någon mer text till den här kampanjen.
SKITBRA!
Centerpartiet bildades 1913 och beskriver själva sin politik som ekohumanism. I sitt idéprogram skriver de att ekohumanismen:
”förenar humanismens respekt för människovärdet och tro på varje människas möjligheter med ekologins insikter om de villkor naturen ger för människa och samhälle. Centerpartiets samhällssyn präglas av en stark tilltro till individer i samverkan.”
Centerpartiets partiledare heter Maud Olofsson. Maud är Uppvuxen i Högbyn utanför Örnsköldsvik och redan i hemmet väcktes intresset för politik. Som 19-åring fick hon jobb som ombudsman i Centerpartiets ungdomsförbund. 2001 tillträdde Maud Olofsson som partiledare för Centerpartiet och efter valet 2006, då Centerpartiet fick 7,9 % av rösterna och därmed blev Sveriges tredje största parti, utsågs hon till näringsminister och vice statsminister.
Som partisymbol har Centerpartiet en fyrklöver. Fyrklövern antogs 1942 efter inspiration av det stora polska landsbygdspartiet PSL. Folkpartiet sammanfattar också sin politik genom fyra centrala värden:
- Självbestämmande
- Livskvalitet
- Lika möjligheter
- Företagsamhet
Snabbfakta, Centerpartiet:
Bildades: 1913
Partiledare: Maud Olofsson
Valresultat 2006: 7,9 %
Ideologi: Ekohumanism
Partisymbol: Fyrklöver
Hemsida: http://centerpartiet.se/
Ungdomsorganisation: Centerpartiets Ungdomsförbund
Moderaterna bildades 1904 och hette då Allmänna valmansförbundet. 1969 tog de namnet Moderata Samlingspartiets och partiets ideologi är en förening av konservativ samhällssyn och liberala idéer. På deras hemsida kan man läsa:
”Det som präglar partiets ideologiska syn är behovet av kontinuitet, visionen om det öppna samhället och den enskilda människans valfrihet.”
Moderaterna säger sig vara vår tids arbetarparti och vill ge fler människor större frihet och möjligheten att stå på egna ben. De vill att fler ska ha ett jobb och vill därför sänka skatten för alla, men allra mest för de som tjänar lite och som därför behöver det bäst.
Moderaternas partiledare heter Fredrik Reinfeldt. Fredrik föddes 1965 och växte upp i Stockholmsområdet. På mellanstadiet var han elevrådsordföranden och som 18-åring gick han med i Moderata Ungdomsförbundet, Muf. Tre år senare var han ordföranden för Muf i Täby. 2003 utsågs Fredrik Reinfeldt till partiledare för Moderaterna och efter succévalet 2006, då Moderata Samlingspartiet fick hela 26,2 % av rösterna, blev han statsminister.
Moderaterna samarbetar med Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna och målet är att väljarna i valen 2010 ska möta "ett dynamiskt parti som har förändrats i takt med tiden".
Snabbfakta, Moderaterna:
Bildades: 1904
Partiledare: Fredrik Reinfeldt
Valresultat 2006: 26,2 %
Ideologi: Konservativ/Liberal
Partisymbol: -
Hemsida: http://www.moderat.se
Ungdomsorganisation: Moderata Ungdomsförbundet
Kristdemokraterna bildades 1964 men hette då Kristen Demokratisk Samling. Först 1996 bytte partiet namn till Kristdemokraterna. Partiet säger sig vara ett ”värdeorienterat idéparti” och de beskriver den värdeorienterade samhällsvisionen som ”en verklighetstrogen och hållbar människosyn som omfattas av medborgarna skapar de bästa förutsättningarna för ett gott samhälle”.
Som namnet antyder står Kristdemokraterna för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. De anser att rätten till liv är den grundläggande förutsättningen för övriga mänskliga rättigheter och att alla människor har ett lika värde.
Partiledaren för Kristdemokraterna heter Göran Hägglund. Göran är född 1959 och uppvuxen i Degerfors och har varit politiskt engagerad sedan ungdomsåren. Han satt bland annat i förbundsstyrelsen för Kristdemokraternas ungdomsförbund och var ordförande för dess internationella utskott. 2001 valdes Göran Hägglund in i riksdagen och sedan 2004 är han partiledare för Kristdemokraterna. Efter valet 2006 utsågs Göran till socialminister.
Kristdemokraterna har idag cirka 22 230 medlemmar.
Snabbfakta, Kristdemokraterna:
Bildades: 1964
Partiledare: Göran Hägglund
Valresultat 2006: 6,6 %
Ideologi: Liberal
Partisymbol: Blåklint
Hemsida: http://www.kristdemokraterna.se/
Ungdomsorganisation: Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
André Vifot Haas:
Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna
Bra!!! Applåder!
Erik Nahlén:
Bra!!! Applåder!
Tack och bock!
André Vifot Haas:
fixa till en någotsånär enhetlig struktur.
Jag tittade på strukturen av dina partitexter och försökte sedan använda mig av den strukturen när jag skrev om miljöpartiet. Så här blev det i alla fall.
Miljöpartiet bildades 1981 och sticker främst ut genom att inte säga sig tillhöra något politiskt block. Deras fokus ligger precis som i partinamnet på miljön, och en strävan mot ett mer hållbart samhälle. På partiets hemsida kan man läsa:
”Vi vill bygga ett långsiktigt hållbart samhälle som tar ansvar för människor och miljö. Inga kostnader ska flyttas över på våra barn och barnbarn. Omställningen till det gröna samhället är ett steg framåt. Det kräver investeringar i miljöteknik, hållbara jobb och fokus på livskvalitet. Det är motsatsen till ett samhälle som bygger på kortsiktig konsumtion.”
Miljöpartiet har ingen partiledare. De har två språkrör istället, eftersom de därmed vill understryka den ”icke-hierarkiska strukturen”. Det är Maria Wetterstrand och Peter Eriksson som är språkrören. Maria gick med i miljöpartiet 1988 och startade snabbt en lokal Grön Ungdom-avdelning. Hon fick tidigt förtroendet att representera lokalavdelningen på miljöpartiets årliga kongress. 2001 blev hon invald i riksdagen och ett år senare valdes hon till språkrör.
Peter Erikssons har länge haft ett stort intresse för natur och miljö och gick redan 1982 med i det då ganska nystartade miljöpartiet. Peter var huvudförfattare till miljöpartiets första sammanhängande partiprogram som framställdes 1994 och han var riksdagsledamot redan då och dessutom med i konstitutionsutskottet. År 2002 blev han återinvald som riksdagsledamot och blev snabbt vald till språkrör.
Snabbfakta, Miljöpartiet:
Bildades: 1981
Språkrör: Peter Eriksson och Maria Wetterstrand
Valresultat 2006: 5,2%
Ideologi: Grön ideologi
Partisymbol: Maskros
Hemsida: http://www.mp.se
Ungdomsorganisation: Grön Ungdom
Amy Karlsson:
Så här blev det i alla fall.
Härligt Amy. Grymt bra jobbat!
Amy Karlsson:
invald i riskdagen och
riksdagen, även om riskdagen låter mycket roligare
André Vifot Haas:
Grymt bra jobbat!
Tack!
André Vifot Haas:
riksdagen, även om riskdagen låter mycket roligare
Hahahahaha, fy va roligt det kan bli bara av att fingrarna snubblar lite över tangetbordet .
Okej, då kör vi!
Vänsterpartiet grundades 1917 och är ett socialistiskt samt feministiskt parti. Dessa ord betyder att partiet strävar mot gemenskap, solidaritet samt jämställdhet. På partiets hamsida kan man läsa:
“Vänsterpartiet kämpar för rättvisa och fred. Vi vill ha ett bättre Sverige, byggt på en socialistisk och feministisk grund. Vårt parti grundades 1917 som Sverges Socialdemokratiska Vänsterparti. Mycket har hänt på vägen, men vi kämpar fortfarande vidare för att alla människor ska ha ett så bra liv som möjligt och att samhällets välfärd ska komma många till del. “
Lars Ohly har varit Vänsterpartiets ordförande sedan 2004. Han föddes 1957 på Karolinska och har därefter varit bosatt runtom i Stockholms Län. Lars Ohly har varit engagerad inom partiet som ordinarie ledamot sedan 1990 och fick ta rollen som partisekreterare 4 år senare. Vår partiordförande säger sig vara extra engagerad kring jämställdhetsfrågor.
Partisymbolen är en röd nejlika. Nejlikan brukar kunna kopplas till reformer som revoltuionen i Portugal. Tillsammans med den röda färgen får man ett budskap om reform, socialism samt vänsteranda.
Snabbfakta, Vänsterpartiet
Bildades: 1914
Partiledare: Lars Ohly
Valresultat 2006: 5,9%
Ideologi: Socialism
Partisymbol: Röd Nejlika
Hemsida: http://www.vansterpartiet.se/
Ungdomsorganisation: Ung Vänster