user-image
Okänd
Tjej ,21 år

Hej! Jag vet inte om jag ställer den här frågan till rätt person nu, men jag chansar. Jag är 21 år gammal, och läser på högskola. Jag har ganska länga misstänkt att jag har dyskalkyli, dvs problem med siffror och sådant. Jag har (tyvärr kanske) alltid lyckats klara mig undan i alla fall, trots att det här med siffror är ett jätteproblem för mig, så jag har fått betyg och så, och aldrig fått en diagnos. Nu funderar jag på två saker; för det första, om jag skulle vilja göra en utredning och få en diagnos på papper, vart ska jag vända mig? Jag har försökt att googla, men hittar egentligen inget vettigt. För det andra, finns det några extra resurser och hjälpmedel att få, som kanske kan underlätta mina studier på något sätt, och var vänder jag mig för att få reda på sådant? Det verkar överlag som om det här med dyskalkyli inte uppmärksammas så mycket…


SVAR

Hej!

Nej, jag vet inte heller om du har ställt din fråga till rätt person. Men som den sifferhatare jag är (matte, fysik etc. var verkligen inga favoritämnen) så ska jag göra mitt bästa i alla fall. Förhoppningsvis får du åtminstone lite nytta av mitt svar. Annars får du prova att skriva till någon annan ;-) 

Det lättaste sättet att få till en utredning tycks vara att helt enkelt ta kontakt med sjukvården på något sätt. Så här står det exempelvis på Dyskalkyliföreningens hemsida (länk):

Det finns olika vägar att starta upp en utredning. Man kan kontakta någon av de parter som kommer att ingå i den totala utredningen, psykolog, läkare eller en auktoriserad utredare.

Läkaren och psykologen har legitimation och det innebär att han/hon kan skriva en diagnos.

På Diskalkyliföreningens hemsida, vet inte hur uppdaterad den är, finns också en lista med auktoriserade utredare. Så kika runt lite på deras hemsida tycker jag. Det finns nog i alla fall lite information som du har nytta av. 

Och så här skriver Vårdguiden (länk) om samma sak:

Om du som vuxen lider av räknesvårigheter kan du vända dig till en psykologmottagning för en bedömning och eventuell vidare remiss till talklinik.

Du kan också läsa om dyskalkyli på 1177.se och Dyslexi.org (länkar). 

När det gäller hjälpmedel så vet jag att det finns bra hjälp att få, även på högskolenivå. Jag har dock själv aldrig varit i behov av det och vet därför inte exakt vad som gäller, och vad som finns att tillgå. Det skiljer sig säkert också lite från skola till skola. Men, om jag skulle gissa så tror jag det lättaste sättet att ta reda på det är att gå in på din skolas hemsida. I alla fall till att börja med. Jag tror säkert att det finns något skrivet om det där. Annars är mitt förslag att du pratar med någon lärare som du känner förtroende för, eller helt enkelt söker upp studenthälsan eller studievägledaren. På skolan ska det också finnas dyslexipedagoger/samordnare, men var du hittar dessa vet jag inte riktigt. Någon av dessa bör rimligtvis veta hur du ska gå tillväga, och vilken hjälp som finns att tillgå. Det är dock inte orimligt att tro att det krävs en diagnos för att få utnyttja de olika hjälpmedel som finns. Så var beredd på det. Men du kan ju höra dig för vad som gäller. Det behöver du ändå veta. 

Kram, Louise


Visningar : 489