user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Vad ska man äta för något så man får i sig alla behövande kolhydrater, vitaminer mm. Så man inte behöver ta pulver och tabletter när man tränar? Hur ofta ska man äta?


SVAR

Hej!

Det är egentligen väldigt enkelt. Ät regelbundet och varierat - det är det viktigaste. 

Lagom antal måltider brukar för de flesta kunna vara frukost, lunch, middag + ett par/tre mindre mellanmål. Du får känna efter lite vad som passar dig. Mat ska ätas när man är hungrig, men det kan även vara lämpligt att fylla på med något direkt efter träning också (ex. en banan). Vad du ska äta är däremot inte så mycket att fundera på. Så länge som du äter näringsrik, lagad mat med variation så får du i dig allt du behöver. Upplägget som du bör följa är något som liknar tallriksmodellen. Det vill säga du bör fylla din tallrik med kolhydrater (potatis, pasta, ris etc.), protein (kött, fisk, kyckling etc.) och grönsaker. Lägg gärna till någon fiberrik hårdmacka eller så. Och som för alla andra så är fullkornsprodukter i alla lägen att föredra.

Ett annat riktmärke du kan använda dig av är att innehållet på tallriken ska vara så färgrikt som möjligt - då får du i dig många olika näringsämnen. Dessutom är mjölk en superbra källa för massor av de nödvändiga näringsämnena. 

I övrigt är det väl mest att du tänker på att du äter den mängd mat som motsvarar din träning. Det vill säga, ju mer du tränar desto mer mat behöver kroppen.

Kram, Louise


Visningar : 346