user-image
Okänd
Annat

Jag har varit mobbad i 7år Jag ska nu börja i Gymnasiet till hösten och känner en viss oro att jag ska bli ensam och mobbad igen, vad ska jag göra för att inte få en töntstämpel igen? får man en töntstämpel om man inte dricker alkohol?, jag vill inte vara ensam i 3 år till! En sak till , jag har aldrig förr varit på fester, jag känner alltid ett obehag när det är mycket folk och alkohol runt omkring mig, finns det några tips vad jag kan göra för att slippa vara rädd och tycka det är obehagligt?


SVAR

I gymnasiet så är förutsättningarna lite annorlunda än vad dom är i grundskolan, eftersom alla nu kommer nya till klassen. I grundskolan går man ju oftast i samma klass hela tiden, , och detta innebär oftast att dom mönster som uppstod när det gällde vilka som var populära osv i lågstadiet, hänger med genom hela grundskolan och är svåra att förändra. Men nu i gymnasiet så är det lika för alla då det är få som känner någon i den nya klassen. Därför har man en chans att presentera sig själv på ett nytt sätt, och därför är mitt tips till dig att du är så öppen du kan, tar kontakt med människor i den nya klassen och försöker intressera dig för dom andra som du tror du skulle vilja umgås med. Jag förstår om detta kan kännas svårt när du har haft det jobbigt med kompisar under så lång tid, men du kan förbereda dig lite genom att tänka igenom hemma under sommaren hur du skulle kunna ta kontakt med personer i din klass. Tex så är det ju mycket som är nytt, varför man kan börja en kontakt med att fråga någonting. Platserna i klassrummen är ju heller inte fasta varför du tex kan gå fram till någon och fråga om du kan sitta bredvid. Sedan finns det ju många nya lärare som man kan prata om, vad man tycker om dom osv. Tanken är att du skall förbereda dig lite genom att tänka ut lite sådana här saker som du kan använda som en första kontakt, sedan får du se vilka du väljer att prata med i klassen.
När det gäller töntstämpel och alkohol så är det inte min erfarenhet att man nödvändigtvis blir betraktad som tönt när man inte vill dricka alkohol. Istället kan man faktiskt bli betraktad som både stark och självständig om man säger nej, för att man verkligen menar vad man säger. Men min erfarenhet är också att det spelar ganska stor roll HUR man markerar sitt avstånd till alkohol. Är man lite tveksam och inte riktigt vågar säga vad man tycker, utan mer försöker undvika det hela, eller om man är nedlåtande och fördömande mot andra som använder alkohol så är det tyvärr lätt hänt att dom andra tar avstånd och klassar en som tönt, eller snobb eller något annat dumt. Istället tror jag att man skall säga sin mening klart och tydligt och utan tvekan, men som sagt akta sig för att vara fördömande mot andra. Man kan säga att man inte gillar att dricka och att man tycker att man kan ha lika roligt utan alkohol, men att det är upp till var och en vad dom gör. Gör man så, framstår man istället som stark och självständig och kan då också kanske locka någon annan som känner sig tveksam att avstå. För många gånger är det ju rädslan för töntstämpeln som gör att vissa dricker fast dom inte känner för det själva.

Sedan när det gäller det sista du säger om att du känner ett obehag när det är mycket folk och alkohol, så kan det förvisso vara så att det kan kännas skrämmande när det är mycket folk som samlas, och alkohol finns med i bilden. Nu skulle kanske rådet vara att du bara går på alkoholfria fester, men enligt min erfarenhet så förekommer i princip inga sådana i din åldersgrupp, och det är bara att inse att ungdomar i din ålder använder alkohol trots att det inte är bra. Så om du skall kunna vara med på fester så lär du nog få vänja dig vid det hela. Du kan ju självklart avstå från att gå på fester där det finns alkohol, men i ditt brev verkar det som om du vill kunna gå, men att du vill slippa att känna dig rädd. Det enda sättet att göra då är att helt enkelt gå på fester och se vad som händer. För eftersom du inte varit på fester så har du själv ingen kunskap om hur dessa fester går till. Du kanske får höra saker i andra hand som verkar skrämmande och då får din egen fantasi fart, men det är alltid skillnad att se det med egna ögon. Jag tror att det i ditt fall handlar mycket om ovana, och det vi är ovana vid, skrämmer oss. Börjar du gå på fester så kommer du att se vad dom pågår när mycket människor samlas och det även finns alkohol med i bilden, för det är tyvärr sannolikt att det kommer att finnas alkohol på festerna. Men ju fler fester du går på desto lugnare tror jag att du kommer att känna dig, för du kommer att se att det nog inte finns så mycket att vara rädd för, alternativt kommer du tycka att människor på fest med alkohol bär sig så illa åt att du inte vill vara med. Men detta beror ju mycket på vilka fester du går på och vad det är för människor där. Det är garanterat stor skillnad mellan olika typer av fester och därför kan jag inte säga så mycket mer om det, utan du måste själv pröva dig fram och testa på egen hand. Där finns nog inga genvägar. Men om du etablerar någon relation till en kompis i den nya klassen så kan ni ju gå till en fest tillsammans och det kan kanske kännas tryggare för dig till att börja med.
Sist vill jag bara säga att när det gäller mobbning så är det självklart så att om situationen i den nya klassen skulle bli jobbig för dig och du inte hittar någon kompis, och känner dig utstött, så ska du självklart ta upp det med din lärare, skolsköterskan eller skolkuratorn. Jag vet inte om du gjort det under dina tidigare skolår, men i annat fall så är det dags nu ifall saker inte blir bättre för dig i den nya skolan.

Visningar : 427