user-image
Okänd
Kille

Hej, jag är en kille på 18 år och jag tycker skolan är det tristaste som finns! Själv är jag bara intresserad av datorer, därför går jag i IT. Jag har MVG i alla dataämnen men bara G i alla andra ämnen. Det är svårt och tråkigt att läsa till andra ämnen man inte är intresserad av. Själv tycker jag att man ska göra så att eleverna får bestämma själva vilka ämnen dom skulle vilja ha, visst.. svenska och matematik samt engelska borde vara obligatoriskt, men naturvetenskap, religion, historia, geografi?? Tacksam för svar!


SVAR

Något svar kan jag inte ge på din fråga eller, rättare, på ditt påstående. Jag kan också ibland tycka att man bara skulle få läsa det man vill, för att då skulle studierna gå bra. Men eftersom vi lever i ett samhälle som kanske inte är så enkelt som det var för 50-100 år sedan, måste man också ha andra kunskaper än bara inom det man är intresserad av. Du är ju en del av samhället och för att kunna vara en del av samhället måste man ha en kunskap om det. När jag sedan menar samhället så består det inte bara av Sverige utan av hela världen.

Du är inte ensam om att tycka så här, men det är ingen tröst när det känns som man sitter i en sits som man är mer eller mindre tvungen till. Just nu har du två vägar att gå - härda ut och bli klar med din gymnasieutbildning eller hoppa av och börja arbeta. Men är du bara intresserad av datorer är det kanske inte så lätt att få jobb, eftersom man i den branschen kräver mer och mer av de som anställs i form av utbildning och erfarenhet. Det räcker inte med att man är duktig och intresserad, man måste visa att man har kunskaperna inom området. Du kan kanske få ett jobb hos någon som vet vad du går för, men du kan inte söka dig vidare utanför ditt kontaktnät eftersom de inte vet vem du är och vad du kan så länge du inte ha ett betyg som visar det.

Om du nu slutför din gymnasieutbildning, får MVG i de ämnen du är intresserad av, men bara G i de andra, har du ett slutbetyg. Det är ett måste för att söka till högskola/universitet. Det är det som kallas allmän behörighet. För att sedan komma in på en utbildning krävs i många fall en särskild behörighet. Den ser olika ut på olika utbildningar. Är det sedan en populär utbildning krävs det höga betyg, för man konkurrerar med betygspoängen.

Jag tycker att du ska tala med din lärare och din studie- och yrkesvägledare. De kan kanske hjälpa dig genom att ge tips på hur du ska lägga upp din utbildning och vilka utbildningar du kan söka vidare på. De kan också ge dig tips på inom vilka yrken du kan söka jobb, om du nu tänker hoppa av eller efter att du avslutat din utbildning.

Svar eller inte, men mina synpunkter har du fått.

Lycka till!

Visningar : 758