user-image
Okänd
Tjej

Jag är en tjej på 21 år som för ett par månader sen vaknade mitt i natten av att mitt hjärta rusade, mina fötter och händer var bortdomnade och det var jättesvårt att andas. Jag blev fruktansvärt rädd och ringde till sos alarm för jag var så säker på att jag höll på att dö. Senare på natten gick detta över och morgonen därpå gick jag till vårdscentralen för att få hjälp, dem sa att jag fått panikångest och så skrev dem ut lugnande tabletter, sen fick jag gå hem. Gick tillbaks dit några gånger, men dem behandlade mig dåligt och jag fick ingen hjälp. Dessa panikattacker återkommer ganska ofta och jag är fortfarande rädd att det kanske kan va nåt annat, men jag vågar inte gå tillbaks till vårdcentralen eftersom jag inte tycker att dem hjälpte mig. Om jag verkligen fick bekräftat att det här var panikångest så skulle jag kunna vara lugn när jag får anfallen, men eftersom jag är så osäker så blir jag lika rädd varje gång. En annan sak som jag undrar är om det kan finnas nån koppling till magen eftersom när jag vaknar med det här på natten och har hjärtklappning så måste jag alltid gå på toaletten. Jag tycker inte själv att det finns nån anledning till att jag har panikångest, men det kanske är undermedvetet..vad vet jag. Var kan jag vända mig för att verkligen få hjälp? Oerhört tacksam för svar


SVAR

Det finns några alternativ för dig för att få klarhet i dina problem.
Ett alternativ är att du struntar i vårdcentralen och vänder dig direkt till vuxenpsykiatrins öppenvård istället. Du kan ringa landstingets växel som du hittar på blå sidorna och be dom koppla dig. Där kan du begära att få träffa en psykiatriker (läkare med specialistkompetens i psykiatri) som kan hjälpa dig med att ställa rätt diagnos.
Ett annat alternativ är att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning, och ber att få träffa deras läkare som sannolikt inte är psykiatriker.
Ett tredje alternativ är att du slår upp privata läkare på dom gula sidorna och ser om du hittar någon privatpraktiserande psykiatriker där.

Oavsett vilket alternativ som du väljer så kan du diskutera diagnosen panikångest med den läkaren du träffar, och då kan ni även diskutera ifall det är sannolikt att det är något annat problem som gör att dom skulle remittera dig för vidare undersökningar till andra typer av specialistläkare.

Tänk bara på att det kan kosta lite olika beroende på vem du går till. Ungdomsmottagningen är gratis, men de övriga alternativen kostar en patientavgift som du kan fråga efter när du ringer.

Visningar : 455