user-image
Okänd
Annat

Hej Maria, efter att ha mött diverse oklara studiekonsulenter vänder jag mig till dig eftersom dina svar verkar innebära klara besked. Jag -23 år nu- gjorde inget vidare i från mig i gymnasiet och mina betyg därifrån var riktigt dåliga med en del ig. Under två år har jag dock kompletterat upp ett antal betyg, vilket har gått över förväntan. Så här ser det ut: Svenska A mvg Svenska B mvg Historia A mvg Historia B mvg samhäll a mvg samhäll b mvg religion a vg religion b mvg psykologi mvg 50p socialkunskap mvg 50p människan socialt o kulturellt mvg 100p etik o moral mvg 100 p litterär gestaltning 100p naturkunskap a mvg Jag vill läsa till läkare. Jag är medveten om behörighetskraven och har redan sökt kurser på Komvux för ytterligare två terminer. Min fråga lyder som följer: Kan jag läsa så många poäng att det till slut blir ett nytt samlat betygsdokument? Jag har läst vid olika Komvux pga av flyttningar. Min syo säger nej, men jag tror att han kan missta sig. Betygen från estetiskt program har specifika ämnen som dans och musik som jag ömöjligt kan tenta upp. (Och även om jag kunde- ett kylskåp har mer taktkänsla.Inget mvg där inte.) Det finns ingenting jag vill mer än läkaryrket, har jobbat som vårdbiträde periodvis under några år, ett arbete som jag älskar, min mamma är läkare och till stor hjälp för mig. Min svaghet, liksom det var hennes, är emellertid matten och fysiken, även om jag har lätt för att plugga. Vill du berätta lite om det nya med antagning baserad på personlig lämplighet? Var brukar snittet hamna där? Hoppas att du kan guida mig lite, Maria. Väntar ivrigt.


SVAR

Det var verkligen en förbättring av dina betyg, men du har ju en bit kvar som du vet. När det gäller betyg kan du inte få ett nytt slutbetyg MEN du kan självklart använda dina nya betyg som kompletteringar. Så här står det i VHS:s anmälningskatalog inför hösten 2002:

"Behörighetskompletteringar: Betygskompletteringar i kurser som krävs för särskild behörighet räknas alltid med oavsett om de höjer eller sänker jämförelsetalet (medelvärdet).

Utbyteskompletteringar: Du kan höja betyg i en kurs som du har i slutbetyget om du erhåller nytt högre betyg i kursen.

Tilläggskompletteringar: Du kan räkna med helt nya kurser som du inte har i ditt slutbetyg (dock ej lokala kurser/påbyggnadskurser) och få tillgodoräkna dig dessa betyg om de höjer jämförelsetalet."

Så var det med kompletteringarna, sedan nästa fråga, den om särskilt urval. I Linköping och Umeå universitet samt Karolinska institutet har man använt särskilt urval till läkarprogrammet och från och med nästa ansökningsperiod, inför vt-03, kommer man att använda det på Göteborgs universitet också. Jag har däremot inte hittat något på Lund och Uppsala universitet. För att komma ifråga till det särskilda urvalet krävs, självklart, att man uppfyller den allmänna och särskilda behörigheten. Man måste ansöka om att man vill bli antagen i det särskilda urvalet, och den ansökan lämnar man direkt till aktuell skola. Man måste ha gjort högskoleprovet och man får genomgå intervju. Det ser lite olika ut på de olika skolorna, och det kan ändras, precis som alla andra antagningsregler så kolla upp detta närmre när det är aktuellt. Hur många platser som finns ändras nog varje år, men inför ht-01 tog Karolinska institutet in 89 studenter, av 130, på särskilt urval. På Linköpings universitet tog man in 33 av 62 och i Umeå var siffran 49 av 78. Ganska många vill jag påstå. Det finns inget snitt på dessa studenter, man kan inte värdera en intervju i poäng - det är ju det som är tanken bakom. Det är kanske inte så lätt att komma in denna vägen heller, men jag tycker det är bra att man kan få visa lite mer av sig själv och att man inte bara blir bedömd utifrån ett betygsdokument. Du ska ju inte bara komma in, du ska slutföra utbildningen också.

När det blir aktuellt för dig att söka, kolla då upp aktuella regler för respektive skola. Information om detta hittar du i de kataloger som skickas ut inför varje anmälningstillfälle.

Lycka till!

Visningar : 587