SVAR
Du verkar befinna dig i ett läge där du verkligen behöver hjälp av någon, men samtidigt så litar du inte på andra och vågar inte berätta hur du egentligen mår. Det är som om nära relationer till andra är något du både längtar efter och är rädd för.
Alla människor har en längtan och behov av nära relationer, men om man har dåliga erfarenheter av den typen av relationer och har farit illa i tidigare nära relationer, vilket du sannolikt gjort, så längtar man inte bara efter att någon verkligen skall se en och ge en kärlek och förståelse, man är rädd för det också, för man vet att närhet kan såra på ett sätt som man inte vill uppleva fler gånger i sitt liv. Dessa motstridiga känslor av längtan och rädsla kan få en att försöka etablera nära relationer, parallellt med att man flyr från dom och avskriver dom innan dom fått en ordentlig chans, då man inte vågar visa vem man är av rädsla för att bli sårad.
När man befinner sig i det här läget som du beskriver, så får man börja att ta ett steg i taget. Man kanske inte klarar att gå till tex psykolog och bara berätta allt om hur man mår. Utan man gör kanske som du, att man går dit, men man berättar inte hur man egentligen känner sig på insidan utan man hoppas att hon/han man träffar ska förstå ändå. Men tyvärr så fungerar det sällan eftersom psykologer inte är några tankeläsare, och då hamnar man där du hamnat, dvs man tycker inte man blir hjälpt av kontakten.
Hur kan du då göra istället för att få den hjälp du behöver och med tiden lära dig lita på att nära relationer kan innebära annat än att du skall bli sårad?
Jo, om du nu tex bor i ett familjehem med vuxna du tycker du kan lita en del på i alla fall, så kanske du skulle försöka börja berätta för någon av dom om hur du egentligen mår. Ge dom en chans att stötta dig och hjälpa dig så du inte känner dig så ensam med din ångest. Om du tycker det är svårt att uttala vad du känner, så skriv, eller visa dom det här brevet. Tillsammans kan ni sedan försöka prata om hur du ska kunna få hjälp, och kanske bestämmer ni att du skall försöka med en psykolog igen. Någon, eller båda av dina familjehemsföräldrar kanske då kan följa med dig till en psykolog för att stötta dig och ge dig mod att våga berätta. Dom kan sedan följa med så länge du tycker du behöver det för att känna dig trygg i situationen.
Ett annat alternativ är att du själv söker upp en psykolog igen, och att du tex berättar för den psykologen att du har svårt att berätta om hur du egentligen mår. Ni två kan sedan prata om ifall det kanske är bättre för dig att skriva till att börja med. Ett sådant här brev du skrev till mig skulle du tex kunna ta med dig till en psykolog så kan psykologen med tiden hjälpa dig att kunna prata om det som känns svårt att säga.
Jag hoppas att du fått en liten insikt i vad jag menar med att ta ett steg i taget. För när det är så att man inte kan lita på andra, och inte vågar närma sig någon och visa vem man är, kan man inte begära av sig själv att man skall klara av att berätta allt rakt upp och ner. Men samtidigt är det nödvändigt att du inser att du är den enda som kan ge andra en chans att hjälpa dig, och då måste du ge dom en chans att förstå hur du egentligen mår. Men som sagt, du kan berätta genom att skriva till att börja med, eller teckna, eller vad som helst som känns lättar för dig. Det viktiga är att du närmar dig andra och låter dom närma sig dig, i en takt som inte väcker så mycket rädsla i dig så du känner dig tvingad att fly igen. För det finns hopp och du kan bli fri från det här och med tiden känna dig trygg i relationer, men det kommer ta tid, och det gäller att du själv försöker hitta ditt tempo som du klarar av, och att du verkligen bestämmer dig för att ge dig själv en chans att se att livet kan vara något annat än vad det är för dig idag.